Държат по мазета мобилизирани руснаци, отказващи да се бият

За да бъдат "превъзпитани", те са заплашвани с разстрел
11 ное 2022 18:00, Йоана Цонева
160
Държат по мазета мобилизирани руснаци, отказващи да се бият
Снимка: БГНЕС

Мобилизираните руснаци, които отказват да се бият, са затваряни в мазета на територията на сепаратистките Луганска и Донецка народни републики (ЛНР и ДНР), разкри разследване на руското издание ASTRA.

За да бъдат "превъзпитани", те са лишавани от храна по няколко денонощия и заплашвани, че ще бъдат разстреляни и заровени неизвестно къде, а официално ще се водят безследно изчезнали.

Журналистическото разследване е установило точния адрес на един такъв незаконен затвор в Перевалск в ЛНР, който след оповестяване на тази информация е бил преместен. Известни са обаче още поне 7 подобни нелегални затвори - в Зайцево, Завитне Бажаня, Докучаевск, Рубижне, Кременна.

Изданието разполага с имената и други лични данни на 60 мобилизирани, държани незаконно в такива места, но по всичко изглежда, че те са многократно повече. При една от проверките намиращите се в едно от подземията са изведени в гората под дулото на автомати, а след като проверяващите са си тръгнали, мобилизираните са били върнати обратно в мазето, показват още събраните данни.

От редакцията са се свързали с 15 роднини на мобилизираните. Ето какво разказва един от тях: „Пастрокът на съпругата ми, младши сержант Константин Евгениевич Воропаев, беше призован на 22.09.2022 г. Един ден по-късно без медицински преглед е отведен във военно поделение 91711 на Богучарски район на Воронежска област. След това е изпратен във военно поделение № 54046 в село Солоти, Белгородска област.

За 2 седмици обучение мобилизираните само 4 пъти са били на стрелбището, имали са само един урок по копаене на окопи и един урок по оказване на медицинска помощ. И това е било цялото им военно-тактическо обучение. На 6 октомври той заедно с други две 2 роти от 252 полк са изпратени в зоната на бойните действия.

Около 20 октомври Константин и други мобилизирани са изпратени близо до фронтовата линия без провизии, без необходимото количество боеприпаси, без командири и връзка с командването.

Без никакви средства за препитание, мобилизираните решават да се свържат с най-близкото военно поделение. На 28 октомври общо 39 мобилизирани са отишли ​​във военно поделение в Луганска област, където са били информирани, че не са вписани като преминали КПП на територията на Луганска област, следователно се намират незаконно на територията.

На 29 октомври мобилизираните стигат пеша до град Старобелск в ЛНР, откъдето са взети с автобус (нает от роднини на мобилизираните за тяхна сметка) и откарани до КПП Чертково в Ростовска област." Нататък Константин и другарите му са отведени в комендатурата за изясняване на обстоятелствата и заплашвани със съд. Те снимат видео, в което обясняват какво се случва, и го изпращат на близките си. След това има информация, че са затворени в подземие в Зайцево в т.нар. ЛНР, но от 3 ноември насам няма връзка с тях.

Междувременно Twitter профилът IgorGirkin публикува видео на роднини на мобилизирани, които настояват те да бъдат върнати в Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
11
 
7
 
! Отговори
Ко преди 1 година
Кой ви вярва на пропа.гандата?
106
5
 
8
 
! Отговори
До 124 преди 1 година
Той българина е такъв актьор че веднага ще си измисли 200 болести и ще куца с патерица
105
6
 
18
 
! Отговори
И Бългагрите същите преди 1 година
Като обявят масова мобилизация у България след оръжията да пращаме и българи да се бият. Положението ще е същото масово ще се изпокрият по мазата, тавани, горе на черешата и тъй тъй и у гората също.
104
5
 
17
 
! Отговори
Таня преди 1 година
До АнонименЧе кой е казал че Русия трябва да се спасява? Да си фалира..
103
12
 
5
 
! Отговори
Димо преди 1 година
Славянския народ е най малоумния
102
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
297000 от мобилизираните 318000 руснаци са в мазетата, защото не искат да воюват за обогатяването на руските богаташи - експлоататори на народа. Путин е точно като цар Николай втори, който изпрати войската 3 пъти да стреля срещу народа. Руската история продължава да се повтаря.
101
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 119 има спекулации,че в Украйна процъфтява пазара на черно на резервни човешки части. Покупатели са западняците
100
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ги разтикат на шиптърите за резервни части! Само така Русия ще се спаси от фалит!
99
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днеска гледах няколко видеота как украинската ток ток войска бързат да замет освободените села и да се снимат ,но по пътя няколко машини нацелват мини и се отправят към Бандера. Един Хамър, един Козак и още няква бронирана машина. Хамърът гърми най добре от всички. Без бой се самоденафицират.
98
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците са същите наглеци като македонците едно към едно.
97
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинци и пуснаци са един народ- най тъпия народ в Европа!!
96
7
 
24
 
! Отговори
Ето защо мразя преди 1 година
РУСИЯ И НЕЙНАТА АГРЕСИЯ!
95
7
 
20
 
! Отговори
toti преди 1 година
НЯМА ПО ГОЛЯМА ИЗЛЪГАЦИЯ В ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ ОТ ТАИ В РУСИЯ,НАСИЛА ДА КАРАШ НЯКОЙ ДА УБИВА БРАТ И СЕСТРА !!!СРАМ И ПОЗОР ЮЮЮ !!!
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а нашите ни имат за кочове и какво !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
93
3
 
4
 
! Отговори
Гирманка преди 1 година
И нас през ВСВ Гйобелс ни индоктринираше, да мразим евреите! И видяхте докъде стигнахме..
92
4
 
3
 
! Отговори
Американска Логика преди 1 година
В мазетата няма руснаци, значи Украйна ще спечели!
91
2
 
5
 
! Отговори
Американска Логика преди 1 година
В мазетата има руснаци, значи Украйна ще спечели!
90
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро колонизаторите ще издигнат паметник предпНС на Зеленски! Катедралата ще ке казва Св Св Байдън и Барак!
89
12
 
4
 
! Отговори
Религиозна пропаганд преди 1 година
От 12 век: Евреите ядат бебета! На това ниво сме паднали с анти руската пропаганда!
88
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на украинските танкове им заварявали люковете и така ги пускали в бой, че да не избягат.