Ще спечели ли Путин енергийната война, която той започна?

Целите на "милитаризирането" на енергията са поне три
12 ное 2022 12:08, Екип на Investor.bg
225
Ще спечели ли Путин енергийната война, която той започна?
Снимка: архив, БГНЕС

Русия превърна енергията в оръжие и това е най-видно в Украйна, където от началото на октомври руските военни обстрелват активно обекти на гражданската инфраструктура - основно на енергетиката. Но и в Европа Москва опитва да постигне своите цели, заплашвайки да спре доставките на природен газ, пише европейското издание Politico.

Още по темата
Изглежда обаче плановете на руския президент Владимир Путин този път няма да се сбъднат, се казва още в анализа.

На първо време действията на Москва действително нанасят икономически щети в страните от ЕС - това е безспорно. В дългосрочен план обаче Русия просто не може да спечели тази енергийна война. Според Politico с действията си руският държавен глава нанася много щети, но основно на енергийния сектор на своята страна и заличава статуса ѝ на глобална суперсила в енергетиката.

Целите на "милитаризирането" на енергията са поне три. На първо време Москва държи полуотворени крановете на доставките, с което предизвиква несигурност в страните от общността и пречи на конкретни действия.

На второ място - изтощение на европейските икономики, която цел ще бъде постигната, защото все по-ясно става, че Европа ще навлезе в рецесия през 2023 година.

Третата Цел на Путин е да подхрани политическите разделения в Европа, намеквайки, че санкциите са причината за енергийната криза. Тази теза придоби известна популярност в ЕС, макар и причината и следствието да са обърнати.

Европа е в трудно положение, посочва Politico. Икономическата и социалната криза се засилват, високите енергийни цени подхранват инфлацията и оскъпяват живота. А нещата могат да се влошат още повече, ако зимата бъде дълга и студена. Нещо повече - ситуацията може да бъде още по-сериозна през следващия зимен сезон, ако европейските държави не съумеят да напълнят газохранилищата си. През това лято задачата беше малко облекчена, защото страните малко или много все още получаваха руски газ, а не е ясно дали това ще се случи и през 2023 година.

Целия анализ четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
10
 
13
 
! Отговори
Сводката за днес преди 1 година
В Житомир Пушкин уби kpeTeHa, който искаше да демонтира паметника.Бюстът на Александър Сергеевич Пушкин при падане по време на демонтаж удари главата на местен активист, лидер на общественото движение "Гарна Украйна". Активистът е починал на място, без да дойде в съзнание.Руският поет Пушкин помага на Русия да унищожи нацистите в Украйна. Карма в действие.
153
4
 
8
 
! Отговори
Сводката за днес преди 1 година
Част от 92-ра моторизирана бригада загуби най-малко петима убити и около десет ранени и се оттегли на първоначалните си позиции, оставяйки парашутистите от Лвов под обстрела на реактивната артилерия на ВС на РФ.
152
4
 
6
 
! Отговори
Сводката за днес преди 1 година
С помощта на разузнавателни средства ЛПР-3 ВС на РФ насочиха 300 мм ракетни комплекси Смерч срещу подразделенията на ВСУ. След удара на РСЗО руснаците атакуват с танкове Т-90М "Прорив-3", унищожавайки танка Т-64БВ и бронетранспортьора YPR-765 на ВСУ.Най-сериозни загуби по време на атаката понесе 80-та бригада на ВСУ от Лвов - опитът за щурмът на Куземовка струва на това формирование 15 убити и около дузина ранени .
151
4
 
5
 
! Отговори
Сводката за днес преди 1 година
След откриването на украинската бронетанкова група от безпилотния самолет "Орлан-10" между Берестов и Новоселовски (5 км от Куземовка), ВСи на РФ атакуваха противника с помощта на самоходни оръдия "Акация" с калибър 152 мм.Загубвайки един танк и един бронетранспортьор Sisu Pasi, ВСУ отстъпват, но скоро започват нова атака в района на Владимировка (30 км северно от Сватов), ​​където са открити от специалните части на руските Въздушнодесантни сили.
150
3
 
5
 
! Отговори
Сводката за днес преди 1 година
Гибелта на львовските парашутисти край Сватов:На 11.11 подразделения на 92-ра мотострелкова бригада и 80-а отделна десантно-щурмова бригада на ВСУ се опитаха да атакуват позициите на ВС на РФ в района на Куземовка (25 км северозападно от Сватов). Според "Военна хроника" за пробива частите са използвали усилена бронетанкова група: три бойни машини на пехотата и три бронетранспортьора Sisu Pasi XA-180, които са били прикрити от танкове Т-64БВ и артилерия на 40-а бригада на ВСУ.
149
2
 
8
 
! Отговори
фактология преди 1 година
Инфлацията е следствие санкциите към Русия, и еко нагласите, въглеродните санкции, направиха паника. ЕС и светът се наслаждаваще на турбокапитализмът на Путин. Плутократите в Русия завладяха светът чрез евтини продукти въз основа на евтин труд, евтина енергия и евтини такси, субсидии. . Металургия, торове, и други, така са конкурентни на световният пазар, и това положение се подкрепя от богатите страни - ползващи тези продукти. Без евтин азотен тор от русия, жито, метали, енергия, е инфлация.
148
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не толкова важно кой ще спечели войната. По-важно е кой ще спечели от мира. Последните 75 г. показаха, че от мира спечелиха победените Германия и Япония. Русия спечели войната, ама остана далеч зад стандарта на германци и японци. Това се дължи вероятно на това, че те не харчат пари паради?!!!
147
1
 
1
 
! Отговори
Илия Априлов преди 1 година
Некои домашна смоникова продава ли некъде да знае щедар сам
146
1
 
2
 
! Отговори
Дебелия Васил преди 1 година
До Васил < Прасиле, стига си пил ракия и копи пействал един и същ коментар постоянно
145
1
 
3
 
! Отговори
До USA преди 1 година
Да, Господине! Точно така, Господине!
144
5
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Той вече я спечели. Макар че и двете страни са виновни за войната. Спечели я, защото вече Европа не е това, което беше. Няма и да се върне към предишното си положение, защото това не устройва САЩ. Това го казва Д.Фридман, преди войната.
143
3
 
9
 
! Отговори
клиентът преди 1 година
До този момент никога една бензиностанция не е губила война със клиента. Защото несъм видял бензинжия да дойде в къщи и да си предлага стоката. Винаги аз тичам на бензиностанцията ако искам да ми върви колата.
142
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Война вечер няма.Омитат се.Ако няма какво да правят,да нападнат Монголия.
141
4
 
6
 
! Отговори
Вица на деня преди 1 година
Русия пуснала на практика вечен двигател хахахаххахахахаххаххахха. Наистина ме разсмя заболя ме йайхаахйаххахайайайаххахахахха корема от смях ахахйайахахахаххахахах. Браво! Адмирации!
140
0
 
4
 
! Отговори
да попитам преди 1 година
До Анонимен 172 Интересно ,ама даваш ли си сметка ,че голяма част от тези количества газ и петрол са руски
139
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 172. Щом руските хиперзвукови ракети са по крадени от НАСА технологии, защо САЩ нямат такива? А Русия неотдавна пусна в действие първия в света реактор от ново поколение, на практика представляващ вечен двигател. Може би ще ни светнеш откъде е крадена неговата технология?
138
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога е побелял Путин?На другите снимки е с кестенява коса (квото е останало де) Да не се къносва заради Медведката?
137
0
 
10
 
! Отговори
взвд преди 1 година
енергийната война е почна сащ и сега продава 4 пъти по скъп газ на европа честито
136
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, нищо няма да спечели, защото ЕС се пренасити от петрол и газ, които дори няма къде да складира и спешно строи терминали и хранилища. От Русия никой няма нужда- нека се радва на съюза си с Иран и КНДР и заедно да произвеждат дронове с двутактови двигатели от косачки и Москвичи, редом до хиперзвуковите ракети с крадени технологии от НАСА от 60те, докато ЕС и САЩ правят 6то поколение изстребители и лазерни оръжия.
135
2
 
9
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Времето ще покаже кой ще спечели войната в енергетиката !Ако питате руснаците,те пък ще Ви кажат как европейците ще загубят енерго-войната с Русия и как стоките на европейците ще станат непродаваеми,как ще стоят европейците на 19 градуса в къщи при -19 навън,как европейците ще навлизат в тъмната ера при заката на Европейската цивилизация ...варианти много и от таз страна и от другата ..но времето ще покаже кой ще загуби..но точно ще спечели Китай,което въОбще не ми се иска.