Сергей Лавров: НАТО вече е агресор, води война срещу Русия

Той е превърнал Украйна в "плацдарм срещу руските интереси"
Обновена: 1 дек 2022 07:12 | 1 дек 2022 07:09, Нели Христова
409
Сергей Лавров: НАТО вече е агресор, води война срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Западът води чрез НАТО координирана война срещу Русия в Украйна и рискува "неконтролируемо изостряне" на напрежението между световните сили, предупреди днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ДПА.

"Войната, която колективният Запад предприе срещу Русия, се отразява на ситуацията със стратегическата стабилност", каза Лавров на конференция в Москва.

Той увери, че НАТО вече не е отбранителен съюз, а агресор, превърнал Украйна в "плацдарм срещу руските интереси". Украйна и гражданите ѝ се изгарят като "консумативи", докато Западът тласка Киев да продължава да воюва, добави Лавров.

Той направи това изявление, след като Москва каза на няколко пъти през последните седмици, че е готова да разговаря с ръководството в Киев за прекратяване на военните действия, но всеки път предложенията ѝ са били отхвърлени, отбелязва.

Лавров подчерта, че руската доктрина за сигурност цели да предотврати каквито и да било сблъсъци между ядрените сили, защото подобен развой може да доведе до неконтролируемо изостряне на ситуацията, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Западните колеги се опитват да се отклонят от тази част от формулата", каза той.

Споменавайки за "безпрецедентен експанзионистичен глобализъм" от страна на НАТО, Лавров изрази убеденост, че повечето страни осъзнават опасността от тази нова посока на западния военен алианс.

Той представи Русия като пионер в борбата срещу западния колониализъм - очевиден негов опит да спечели азиатските и африканските страни, които бяха изпратили свои представители на конференцията, отбелязва ДПА.

Също днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков каза в интервю за телевизия Ар Ти, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е в колапс и се използва по циничен начин от определен кръг държави, предаде ТАСС.

"ОССЕ се разрушава като организация, тя цинично се използва от тесен кръг страни за омаловажаване на алтернативните гледни точки за архитектурата на международната сигурност", каза той.

Утре в Лодз започва годишната среща на външните министри от ОССЕ. Домакинът Полша взе безпрецедентното решение да не покани Сергей Лавров на двудневния форум заради руската инвазия в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По принцип съм съгласен с думите на Лавров.Така наречения западен свят става все по изолиран.Не може на тази планета тези 1 милиарда човека да казват на останалите 7 милиарда как да живеят.Тези времена свършиха.Западът разбира това и хич не му харесва.Това са нормални процеси.Всяко начало си има и край.Дано краят на т.н западен свят не доведе до Трета световна война.
146
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрах какво не е вярно?
145
6
 
11
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 148 - да, да.. така е. До "няколко месеца" Русия ще победи "краварите". Също така, ако си търпелив и ходиш след коча през цялото това време ще дочакаш да му се откъснат топките които се клатят наляво-надясно-наляво... И ще блажиш. Коя Русия бе? Тая дето щеше за месец да победи Украйна? Сега стана година. Или две? Толкова сте смешни и жалки русофилите в немощтта си!
144
3
 
12
 
! Отговори
До Така е .. преди 1 година
Само искам да добавя нещо за руските жертви по време на втората световна! Та една част от тези жертви са давани понеже е имало нареждане, ако на фронта отстъпваш и отзад те чака полит комисаря със заредена картечница! И умираш или от немски курум или от твой собствен си, руски! Може да се твърди, че много руски войници не са убити от хитлер а от своите си!!!
143
4
 
21
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Горките руснаци. От ВОСР до сега бял свят не видяха от такива комунистически сатрапи като Путин. 15 милиона жертви дават руснаците през ВСВ и така и не разбраха,че само природните катаклизми са по лоши от войната. Никакво поука. Прим-итиви.
142
5
 
24
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
Шизофрения, сър!Как хем запада е агресор, пък хем води война срещу терорусия в Украйна?!?! Ако е агресор, войната щеше да е в терорусия!!! Ако ти си неканен на чужда територия и се жалваш от агресия срещу теб, просто имаш тежка шизофрения!!!
141
6
 
16
 
! Отговори
До 151 преди 1 година
НЕ! американците пратиха 12 HIMARS системи и руската армия клекна! И тва при положение, че вашето главнокомандване още в началото обяви, че е унищожило 19 HIMARS системи и внаражението за тях! Та това ти е ена от основните грешки на тебе! :)
140
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Франция и Русия вече са агресори.Ние имаме пълното право да се ,,защитим".....Думи изречени в навечерието на Втората световна война от фюрера Хитлер....Нека русофилите си припомнят близкото минало.Поне да почетат.То , само с кремълска пропаганда и гледане на Руска телевизия не се става човек.Става се колхозник.Или крепостен селянин готов за война само да му намигне руския цар.Тъй 1878 година ги заблуди , че идат да освобождават България.
139
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"руските интереси"Правят си лебенсраум на Путин хората, и влачат руския народ налоду заради алчността си.
138
18
 
27
 
! Отговори
Нострадамус преди 1 година
Засега НАТО не е агресор, но ако фашистка Русия продължава по същия път, скоро Путинския и елит ще посети Ада!
137
9
 
21
 
! Отговори
Georgi преди 1 година
Гьобелсчооо, ти и *** превърнахте Русия в маргинална държавица от третия свята беше някога тъй силна и горда
136
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 150....А защо Русия не победи ,,краварите" в Америка...Нещо ти куца логиката.Краварите пратиха няколко противоракетни установки в Украйна и смяташ че това им е военната сила на краварите .С която вече няколко месеца руснаците не могат да се справят С тая краварска сила ли руснаците се бият вече месеци....хахахахахаха
135
13
 
25
 
! Отговори
Кире преди 1 година
Бананова република, която не е кадърна една пералня да сглоби като хората тръгнала да си напиня. Дори добива и на петрол и газ, както и великите и ракети се сглобяват с американски технологии. А най-голямата им грешка е, че мислят съседните им държави за губерня, с която да се разпореждат, както им скимне. Когато от КГБ осъзнаят, че загубиха подръжката на собственото си население, както в Беларус, както в Сев.Корея, може отново да ги погледнем като нормални хора.
134
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ли е последната опорка с която се оправдава импотентността на Руската армия (на всички е ясни че подобно изказване и изключително за вътрешна употреба ) В чисто военно отношение съотношението на силите е подобно на войната в Ирак от 2003 , но тагава за месец и малко САЩ окупира Багдад и свали режима на Садам (и това при положение че няма сухопътна граница която да улеснява логистиката, да не говорим за мобилизация) , а тук 9 месеца Русия се гърчи срещу 15/20 HIMARS-а , смешници.
133
32
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До наколко месеца Русия ще победи краварите в Украйна . Доно не спре до том а да ликвидира сащ като държава
132
13
 
12
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
До 8 - те дислайка Какво грешно казах? Руснаците са прави за НАТО. Американците също са прави са сегашната война. Да не говорим, че в американските войни, България пращаше батальони, но не да помагат на нападнатите, а на САЩ. Убиваха нас вместо тях. В България пристигаха ковчези. Вече е забравено и нищо не се е случило. Дали това е мнението на роднините на загиналите обаче? Млади, здрави, прави хора изчезнали за винаги от лицето на земята, оставили цялата рода и най - важното семейството си.
131
1
 
12
 
! Отговори
Аз. преди 1 година
Такива продажници в Бг. Колто щеш.
130
8
 
19
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Алкохола не прощава -пример този на снимката водката е размътила акъла му.
129
14
 
6
 
! Отговори
Перестройка преди 1 година
"За да строиш, трябва да знаеш. За да знаеш, трябва да се учиш. Да се учиш упорно и неуморно. Да се учиш от всички - от приятелите и от враговете. Особено от враговете." Това са думи на Сталин. Руснаците следват завета на Сталин. Изучиха се от Запада и сега тръгват да си връщат републиките. Перестройката навлиза в последната си фаза.
128
6
 
31
 
! Отговори
ами преди 1 година
Нема да плачете сами почнахте войната Какво искате никой да не помага на Украйна ли та да я завладеете