Руската армия се учи от грешките си, за Украйна става все по-трудно

Страната остава зависима от американското разузнаване
24 дек 2022 09:50, Нели Христова
338
Руската армия се учи от грешките си, за Украйна става все по-трудно
Снимка: БГНЕС

Става все по-трудно за украинската армия да си връща територия от руските сили, които се укрепват и се учат от грешките си, избягвайки рисковани настъпления.

Според официални представители на САЩ украинската армия - със значителната подкрепа на САЩ - си е осигурила превес срещу руснаците, отблъснала е атаката и е възстановила единствената регионална столица, която руснаците са превзели.

Очаква се обаче развоят на войната да се промени, тъй като руската армия се укрепва и придвижва подкрепления към фронтовата линия. Тези фактори засилват сценария за патова ситуация през втората година на войната, пише в свой коментар "Ню Йорк Таймс".

"За Украйна е много по-лесно да защитава територията, която владее, и да избягва настъпателната стратегия. Трябва да предоставим на украинците оборудване и обучение, за да направят това", отбелязва Евелин Фаркас, бивш служител на Пентагона и експерт по Русия.

Въпреки че украинската армия постоянно се оказва по-ефективна от руската, украинските официални лица предупреждават за риска от голяма руска офанзива. Западните анализатори обаче настояват, че в момента Русия не разполага с необходимите войски за подобна операция.

Украинските сили се съсредоточават повече на вътрешността на Херсонска област, като американски представители твърдят, че Киев няма да нахлуе в Крим, като вместо това ще избере саботажни операции като тази на Керченския мост. Украинците смятат, че ако намалят натиска на южния фронт, руската армия ще се възползва от възможността да прехвърли сили към други, по-слабо защитени фронтове.

Украйна остава зависима от американското разузнаване, което посочва най-слабите места на руската армия. Украинската контраофанзива край Харков през септември успя, защото пред украинците се изправиха неподготвени руски сили.

Нова стратегия

Американски служители обаче смятат, че Кремъл се учи от грешките си на бойното поле. Путин назначи нов командващ на руските сили, генерал Сергей Суровикин, който ръководи сложни операции по-ефективно от своите предшественици. През последните седмици украинските официални лица признават, че въздушните удари срещу снабдителните им линии са се засилили, което е довело до увеличаване на жертвите сред украинските военни.

В момента руската армия копае окопи и изгражда укрепления на стратегически точки. Отстъплението от Херсон предлага добър пример за научените уроци от руската армия. Въпреки че Путин първоначално отхвърли всякаква перспектива за отстъпление, генерал Суровикин упорства, докато не пречупи съпротивата на президента. Отстъплението позволи на руските сили да използват река Днепър като естествен укрепителен проект. Операцията беше проведена с професионализъм, какъвто руската армия все още не беше демонстрирала по време на войната.

"Той укрепва позициите и изгражда мрежа от окопи, както и защитени позиции и контролно-пропускателни пунктове по пътищата", обяснява Дара Масиков, анализатор в института RAND.

От октомври Суровикин прилага отбранителна стратегия и успя да възстанови дисциплината в редиците на армията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
12
 
29
 
! Отговори
Ето какво ще стане преди 1 година
Резултата от тазивойна ще е следния : Всички се надяват да отслабят Русия и военно и икономически , а ще се случи точно обратното - Русия ще си ревизира пропуските , ще се реорганизира и ще стане една наистина ОГРОМНА сила , а на Запада ще му се иска да не я беше закачал ! Съдбата на Украина за огромно съжаление е повече от ЯСНА - Или ще бъде разделена ( Източна и Западна ) , ще бъде икономически съсипана , или пък в най-лошият сценарий ще бъде тотално погълната !
194
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киев не превежда саботажни операции без помощта на Фащ.. ударите в кримският мост е един пример от тях..
193
13
 
9
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
До SS. Аиде пак ли ке плашите с същото. То при вас дето още вервате в великота ресогнусотия и чакате червената армия да мине Дунав, винаги едно и също. То или е рамзан кад ир чок сеир, или вагнеровци дето почти не останаха и отдавна я докарват от количество а не от качество-пример Бахмут-1 км/3месеца, или пак атома. Айде сменете плочата поне:)) Победа кога ке обявяват, като затворите и мандри те както е централите ли. Бклци? М
192
18
 
11
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
Браво, брависимо на Путин разори запада, сащ и Нато. Разказа им играта, особенно на ес, май ще купуват и ватенки и водчица за разтривка. Ха ха ха
191
5
 
24
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Какви са тези глупости? Що за антисемитизъм?! Путин губи, болен от рак и се чуди къде да избяга, защото ще има нов Нюрнбергски процес в Хага, както каза Виктор Николев по Нова! Зеленски побеждава, Русия губи войната, защото Евроатлантическата солидарност е на ниво! Я недейте да обръщате палачинката! Засрамете се! И защо няма "Слава Украiни" в края на статията? Не-ли, аз те мислех за достойна наследница на пенсиониращата се вече Ел-ка, а ти си путинист!
190
9
 
27
 
! Отговори
SS преди 1 година
Идете на Източния фронт да се стражавате срещу Русия ! Само се молете да не ви пленят ,я Вагнеровци,я Кадировци защото ще ви пръснат гза !
189
11
 
35
 
! Отговори
SS преди 1 година
Евроатлантиците ,още ли сте тука да лаете,а не сте заминали за Украйна ? Подкрепете Атлантизма и NATO ! Продайте си имотите,колите и дарете парите щом сте против Русия ! Хайде бе кучета? Направете нещо не само да говорите !Дайте личен пример ! А не да даваме оръжие платено от Бг данъкоплатец ! Докога дайте да дадем !
188
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 219..Ако Украйна беше унищожила руската армия срещу кого се бие още.Резервите почнаха да навлизат от средата на декември.Кой унищожи 100к войници на Украйна.Или според запада щом украинците са дали 100к жертви значи и руснаците са дали толкова.Това,че се оттеглиха,не означава,че са загубили,а че се бият с акъл.Без много жертви нанасят поражение на противника.Това ли е грешка?Вярвай си на западните писания и гледай как ще се сгромолясат с Украйна.Ама сега трябва нещо да се пише и да се замазва
187
12
 
10
 
! Отговори
Не едно животно преди 1 година
Личен приятел на Фютин какъвто е Рогозин получи шрапнели в :)))... НосЪ. Здравословното състояние на Рогозин се влошило нещо след като последно,, старите,, американски ракети започнаха да падат и по банкети. Нали само поодраскан беше:) Оти тъй?
186
26
 
10
 
! Отговори
Отец Ефтиний преди 1 година
Човек, който е преживял живота си без да е създал поколение, засадил дръвче, закопал руснак, скопил русофил, разчекнал русофилка, е един припилян живот.
185
22
 
14
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Тя хубаво се учи от грешките си, ама докато се научи ще има ли руска армия изобщо? Мизерници и пияндури.
184
1
 
7
 
! Отговори
Чичи преди 1 година
Стига рива, капусто про-ста. Не се крий в подземието на 10км , а отивай на фронта ***
183
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха-ха, дебелака Суровикин успял да възстанови дисциплината в армията. Значи във втората армия от третия свят е нямало и дисциплина. Язък че четири хилядните журналисти ни проглушиха ушите каква велика армия има Русия.
182
12
 
25
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 1 година
Поредица от взаимно противоречащи си глупости. Украйна изчезва, скоро ще се срине и тъй наречената и армия, въпреки милиардите от САЩ, но реализъм няма. 25% от някогашната държава вече е руска, но руснаците търпяли поражения. Отворете си очите въпреки ЦЕНЗУРАТА
181
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Въпреки че Путин първоначално отхвърли всякаква перспектива за отстъпление, генерал Суровикин упорства, докато не пречупи съпротивата на президента":DDDDDD
180
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 218 от 110 години за първи път сме на вярната страна.
179
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Рапунцел Личи си че си голям рапунцел. Украйна унищожи най-подготвената руска ярмия кадровата професионална армия, а нещастника русофил ни убеждава че наборната армия от кол и въже била непокътната и щяла да завладее Украйна за 3 дни.
178
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИСТОРИЯТА показва, че българите имаме навика да отнасяме "дебелия", защото овчедушно позволяваме продажни политици да ни поставят на "грешната страна"...
177
11
 
21
 
! Отговори
Рапунцел преди 1 година
Най-после и американците признаха, че Херсон не беше завоюван. Той беше изоставен. Сега украинската армия е наполовина, а руснаците все още на са използвали редовната си армия. Тя е непокътната.
176
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До По същество Да не би руснаците да са решили да си довършат кланетата в Буча и Ирпен та с такава надежда чакаш да влезнат в Украйна през Беларус?