Блеър настоял Путин да има водещо място в света

Руският лидер казал, че няма да забавя разширяването на НАТО
30 дек 2022 13:35, Елка Василева
82
Блеър настоял Путин да има водещо място в света
Снимка: архив, БГНЕС

Във Великобритания разсекретен държавен архив показва, че през 2001 година Тони Блеър е настоявал Владимир Путин да получи водещо място на международната сцена въпреки опасенията на редица официални лица.

От документите става ясно, че бившият британски премиер е бил убеден, че е много важно да се насърчи новият тогава руски президент да приеме западните ценности и западния модел, предаде кореспондентът на БНР.

Тони Блеър е обсъдил своето виждане с новия тогава американски вицепрезидент Дик Чейни. Той е казал, че "Путин е руски патриот, чувствителен към загубата на уважение към Русия в света и има подобен начин на мислене като бившия френски президент Шарл де Гол, въпреки че двамата не са пряко сравними".

Що се отнася до НАТО, Путин е казал на Блеър, че няма да се опитва да забавя процеса на разширяване на блока.

Зад кулисите служителите на Даунинг стрийт са били доста по-скептични към Путин. Много политици във Великобритания са поставяли под съмнение доколко може да се вярва на бивш агент на КГБ.

От разсекретените данни става ясно също, че Владимир Путин е предложил да построи газопровод до Обединеното кралство.

Руският президент е станал първият световен лидер, получил чифт сребърни копчета за ръкавели от Даунинг стрийт 10 като подарък за рождения си ден през октомври 2001 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
0
 
! Отговори
Хитър Петър преди 1 година
На путин му трябва място до световни лидери като Ленин, Сталин, кадафи, Милошев и садам хюсеин! Те го чакат да отиде при тях и да седне на върха като истински лидер - бандит и убиец!
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Настъпен ФасCocaine! Не прощава!
61
2
 
4
 
! Отговори
ШАЙКА преди 1 година
Блеър много си остарял бе на съвестта ти тежат много мъка за Ирак много загинали и за окупирана ПАЛЕСТИНА мълчите за терора ....
60
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фалиралата малкобритания се отдала на спомени.
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слабо ме интересува брезитланд.
58
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, Сорос е съучастник с руските олигарси. Руското ръководство трябваше да има друга политика за да си върне обратно украйна, най вече дс си оправи бакиите в собствената си огромна държава и украинците сами щяха да се откажат от джендърския запад
57
2
 
4
 
! Отговори
От къде излезе преди 1 година
сега този Сорос? Новата версия, че той е виновен за войната, ли е?
56
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички къде се кланят на Сорос сте съвременния вариант на ком*мунягите от 40те години къде вземаха земите и поминъка на хората, след което сложиха на власт техни г*зоблизци, чиито внуци сега са най изявени неолиберали като онова л*но Явор божанков. Доказателство за това какви комун*дели сте са отборите на Франция и Германия. Срам!
55
1
 
2
 
! Отговори
Ако се биеш преди 1 година
с,, проксито" на врага си, кой е най-глупав?
54
3
 
7
 
! Отговори
...! преди 1 година
За Буча западните медии замълчаха, защото прехвърлиха въпроса в съда в Хага! В 21 -ви век сме , и всичко се снима и документира, колкото и руските тролеи да ни убеждават, че са в Украйна на въоръжен туризъм!
53
2
 
0
 
! Отговори
До Буча.. преди 1 година
Аз не разбрах! Онзи с колелото пушеше ли? И качи ли се да го кара?
52
2
 
2
 
! Отговори
До 62 преди 1 година
Нито харесвам ***, които взеха земята и поминушъкз на прадядо ми, нито харесвам олигарсите в газпром, така че е вече ти е ясно защо само ***-комуниста Сорос ми е в устата!
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Светът вече не е същия, патенца. И никога вече няма да бъде.
50
1
 
1
 
! Отговори
До 51 преди 1 година
Ей така и украинците са се могили ТОВА с Русия да не става, ама на, стана. Ходила на майдана, хвърлиха камъни по беркут крещейки смърт на руските евреи. Никой не е застрахован че няма утре Христо Иванов да забрани дпс заради вредното влияние на пеевски и доган, ако примерно Турция влезе в съюз с русия и от централата на сорос им наредят така
49
4
 
2
 
! Отговори
Няма връщане преди 1 година
нато отдавна прекрачи червените линии, при факта, че знаеше какво го чака. покрайна е хвърлена на кучетата, а победителите ще делят.
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Янукович искаше да се преговори.между ЕС, Русия и Украйна, но ЕС под натиск от Сорос отказа да преговаря с Русия. Тогава 2се още даже майдан нямаше. Какво лошо имаше да преговарят ЕС и Русия за икономическа интеграция?
47
1
 
2
 
! Отговори
Ааабе, я… преди 1 година
Абе не са искали да я унищожават, ама само я обграждат за всеки случай. Нали? Или?
46
1
 
1
 
! Отговори
До 53 преди 1 година
Казах ти, Путин започна *** имоериялистечска война, но конфликтът се появи заради чистката на проруските партии след майдана през 2014. Комбинацията от етнически конфликт и олигархията диктатура в русия води до това което гледаме сега. Руското ръководство имаше и по мъдри ходове, но при всички случаи те щяха да са враждебни ходове
45
5
 
2
 
! Отговори
До 49 преди 1 година
Само дето Сорос е основен спонсор на демократическата партия, която е на власт в сащ, а ес е на подчинение на сащ от самото му създаване. А прекия резултат от дейността на сорос се видя *** последното световно първенство, когато всипки бели европейци викаме за Аржентина, че и даже за Япония и Мароко! А фашистките партии нямаше да съществуват, ако не беше активната дейност на сорос от арабската пролет насам.
44
5
 
4
 
! Отговори
до 50 преди 1 година
И понеже реши да защити руските малцинства затова изравни със земята Мариупол където населението е 80% руско? 80 000 жертви в огромната си час руснаци. ТАКА ГИ "ЗАЩИТИ" ПУТИН.