Над 5,2 млн. украинци са намерили убежище в Русия

Междувременно Киев обвинява Москва в принудително преселване на украинци
30 яну 2023 11:43, Йоана Цонева
127
Над 5,2 млн. украинци са намерили убежище в Русия
Снимка: БГНЕС

Броят на бежанците от територията на Украйна от февруари 2022 година до този момент е над 5.2 милиона души. Това съобщава държавната агенция ТАСС, позовавайки се на данни на силовите структури. От тези 5 милиона души 733 хиляди са децата.

Средно дневно и до този момент в Русия бягали повече от 4 хиляди души. За тях са организирани 897 пункта за временно настаняване, през които са преминали повече от 40 000 нуждаещите се преселници. Останалите са разчитали на частни средства или са се настанили при роднини, пише ТАСС.

Още в началото на инвазията си в Украйна в началото на миналата година руската администрация създаде коридори за преселване на украински граждани, включително и отпускайки сериозен федерален ресурс на граничните на Украйна области.

Още по темата
Едновременно с това обаче Киев обвинява Русия в принудително преселване на украинци на нейна територия, включително и опит за промяна на етническата картина в окупираните от нея области. Международни организации също са регистрирали редица проблеми при преселническата вълна към Русия, като особен акцент се поставя върху отвличането на украински деца, даването им на руско гражданство и "осиновяването им" от руски семейства.

Русия нарушава "основните принципи за защита на децата" по време на война, като издава на украинските деца руски паспорти и ги дава за осиновяване, бе заключението на върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди след шестдневна обиколка из Украйна миналата седмица. "Даването на руско гражданство или осиновяването им противоречи на основните принципи за защита на децата в райони на военни действия", подчерта Гранди.

От месеци Киев алармира за масови депортации в Русия - често в отдалечени региони на хиляди километри от Украйна. От своя страна Москва отрича обвиненията за малтретиране или престъпни намерения и нарича масовите движения "евакуации".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Над 5,2 млн. украинци са намерили убежище в Русия, но на нас киевската хунта ни разказва, че те били отвлечени. Вярвате ли на бендеро-нацисти?
25
3
 
13
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Повечето са етнически руснаци, живеещи в Украйна. Къде да отидат освен в Русия?
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не са украинци, а руснаци, изгонени от фашисткия киевски режим от земите им в Донбас
23
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо,това го съобщава руската агенция ТАСС.Второ,не е вярно.Над 5 милиона украинци са избягали от войната,но само 4 хиляди в Русия.Над 2 милиона са в Полша,останалите в Румъния,България,на запад и в някои по-малки страни.
22
3
 
18
 
! Отговори
българин преди 1 година
Това са предимно Украински граждани,не съгласни с Киевският режим и признавайки,че в Украйна действително има реален фашизъм!
21
9
 
1
 
! Отговори
Зелю преди 1 година
Абе какви бежанци са това бе? Путинофили! Най-паче децата!
20
1
 
7
 
! Отговори
До 6-ти преди 1 година
Войната ще свърши най-рано януари 2025 година, понеже президентските избори в САЩ ще се проведат на 5 ноември 2024г.
19
2
 
2
 
! Отговори
Ми да преди 1 година
Жените и децата ги слагат в общежития или са по роднини, мъжете ги връщат обратно на фронта. Искат или не.
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Осем милиона разселени по света,пет милиона в Русия,мисията на наркоманът клоун върви по план,до пет години Украйна ще бъде едно безлюдно блато!
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преброяването е след 2014 година....без коментар.
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Русия всички завладени територии с населението им автоматично стават ,,освободени" .,,бежанци".От нас ,българите , даром им даваме да анексират ,,Столипиново" и ,,Факултето".Те и без това се изрусяват , са готови руснаци.
15
10
 
4
 
! Отговори
гост преди 1 година
Кога копейкин си прати отрочето да учи в русия, тогава ще повярвам!
14
2
 
16
 
! Отговори
Какво не разбрахте? преди 1 година
Етнически руснаци или не 5,2 млн. са потърсили убежище доброволно. В оригиналната статия пише, че само 40% са оставили властите да ги разселват, а останалите са при роднини или индивидуално намерили настаняване. То бива пропаганда! Бъдете обективни журналистите!
13
1
 
7
 
! Отговори
ТЕ ТАКА преди 1 година
Е и с нищо не мой се промени. Докато в окраина останат само зельо зельо вица и си е. О не и те със заграбеното у ДУБАЙ. Жана им майка. ДАНО някога има да дойде справедливост и се ЧУЕ ИСТИНАТА.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На снимката не личи д са принудително преселвани.
11
1
 
13
 
! Отговори
Колю преди 1 година
По добре да са в Русия жива и здрави отколкото около фронта.
10
1
 
4
 
! Отговори
зелено човече преди 1 година
Силы Украины? ))) Была в жопе сила, когда мать срать носила.
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
5 милиона в Русия,10 милиона в Западна Европа то от населението на Украйна нищо не остана и това само за една година.
8
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако са тези намиращи се на анексираните територии от Русия след 2014 г. , то бройката е точна.Това е окупираната украинска земя на Украйна.Не е Русия.
7
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората с НЕ украйнско самосъзнание биват избивани, дали ще избягат в Русия, Хондурас или България няма значение, въпрос на оцеляване..