Над 5,2 млн. украинци са намерили убежище в Русия

Междувременно Киев обвинява Москва в принудително преселване на украинци
30 яну 2023 11:43, Йоана Цонева
127
Над 5,2 млн. украинци са намерили убежище в Русия
Снимка: БГНЕС

Броят на бежанците от територията на Украйна от февруари 2022 година до този момент е над 5.2 милиона души. Това съобщава държавната агенция ТАСС, позовавайки се на данни на силовите структури. От тези 5 милиона души 733 хиляди са децата.

Средно дневно и до този момент в Русия бягали повече от 4 хиляди души. За тях са организирани 897 пункта за временно настаняване, през които са преминали повече от 40 000 нуждаещите се преселници. Останалите са разчитали на частни средства или са се настанили при роднини, пише ТАСС.

Още в началото на инвазията си в Украйна в началото на миналата година руската администрация създаде коридори за преселване на украински граждани, включително и отпускайки сериозен федерален ресурс на граничните на Украйна области.

Още по темата
Едновременно с това обаче Киев обвинява Русия в принудително преселване на украинци на нейна територия, включително и опит за промяна на етническата картина в окупираните от нея области. Международни организации също са регистрирали редица проблеми при преселническата вълна към Русия, като особен акцент се поставя върху отвличането на украински деца, даването им на руско гражданство и "осиновяването им" от руски семейства.

Русия нарушава "основните принципи за защита на децата" по време на война, като издава на украинските деца руски паспорти и ги дава за осиновяване, бе заключението на върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди след шестдневна обиколка из Украйна миналата седмица. "Даването на руско гражданство или осиновяването им противоречи на основните принципи за защита на децата в райони на военни действия", подчерта Гранди.

От месеци Киев алармира за масови депортации в Русия - често в отдалечени региони на хиляди километри от Украйна. От своя страна Москва отрича обвиненията за малтретиране или престъпни намерения и нарича масовите движения "евакуации".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Русия колонизаторите заели чуждите жилища и имоти ли става дума .Та за Русия Крим , Донбас,Луганск са в руските граници.За тази Русия ли е писано.
45
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След успешна филтрация на бусчета към РФ. За останалите кремация или масови гробове. С други думи - бежанци по кремълски.
44
4
 
3
 
! Отговори
добре ,де преди 1 година
Един руски водещ заяви в най-гледаното време по ТВ, че трябва да се удавят украйнски деца, за да не станат бандеровци.....Та искам да знам...значи пет милиона са отишли доброволно да ги удавят? Посмалете малко цифрата---може би---50 000 души, Или половината са имали само един път за бягстнво и той случайно е бил към Русия?Или децата задължително се ипращат в Русия и се осиновяват--което е престъпление според международното право и ООН? Изобщо .... как не ви е срам! жалки четирихилядници!
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Досега,девет милиона украинци живеят в четирите анексирани области,осем милиона са емигрирали по света,пет милиона са намерили убежище в Русия,с тоя темп измислената държавица Украйна е на път да приключи съвсем скоро!
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще ви кажа още два града които са исконно руски след като ви казах за Лисичаск ,Херсон Мариопул и Николаев. Това са Часов яр и Луганск всички тези градове са основани от Екатерина втора ,утре ще ви кажа още
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Т.е. са си спасили хората. След "зачистването" строят или възстановяват селищата. Живеете на новите територии и дошките оттам имат същите права като другите граждани ба РФ, получават пенсии, майчиски и всякакви социални плащаня от РФ...
40
3
 
4
 
! Отговори
лъжа преди 1 година
това не е вярно нито един не е избягал в русия днесбг защо лъжете кой ви плати от кремъл ли платиха???
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм от малък български град, в който пристигна едно семейство от Украйна, може би не само те, но само тях познавам че са ми клиенти.. Казаха ми, че избягаха от украйна не заради войната а заради издевателствата на режима в Украйна. Точка по въпроса! А на всякакви псевдо-демократи с еднополюсна гледна точка, искам да им кажа само да си го нафр..кат!
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия говори за нейни територии след 2014 година .А ,,бежанците" са тези , които са ново настанените монголски окупатори , преселници от Северна руска степ.
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А украинците продават сираци за донори,ама руснаците лоши а?
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха Русия нарушава "основните принципи за защита на децата" по време на война, като издава на украинските деца руски паспорти и ги дава за осиновяване, бе заключението на върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди .Драги ми смехурко хахха
35
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За ,,бежанците" новите колонизатори на завладените територии Крим ,Донбас,и Луганск ли става дума.
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е не,ще стоят при Зеля,да ги събирпо спирките на метрото за да воюват.
33
5
 
1
 
! Отговори
То и тука преди 1 година
Ако им спрат тока на софиянци, половината ще станат северомакедонци..
32
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е една ,никога ама никога 10 000 000 милиона няма да си напуснат страната ако мислят че са руска агресия .Ще си защитават родината и жени и деца и мъже .Моля винсе Запдно-американската политика отиде на подпримитивно ниво
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тази натовска пропаганда ,вие ни взехте за мезе.
30
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една част са ,, намерили убежище там" където всъщност са живеели.Бегали са , ама са си в своите жилища анексирани от окупатора.За Русия , нейната територия се простира извън нейните граници от международната установена .Което включва и България и Полша ,Германия, Франция,Белгия,Естония,Латвия.В тези територия наистина има увеличен приток на бежанци....ТАСС не лъже.
29
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои тук разбрал,не разбрал,прочел не прочел и бърза да коментира.Даже руснаците не са казали,че 5 милиона украинци са избягали в Русия.Това е абсурдно!Избягали в Русия са няколко хиляди руснаци и толкоз.
28
1
 
16
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Само Бендеровците намериха Убежище в Европа. Украинците и Руснаците избягаха в Севастопол ,Белгород ,Сочи ,Краснодар,Ростов на Дон. Там бежанската криза е доста по сериозна поради в пъти по голямия им брой от Бендеровците които се пръснаха из Европа
27
12
 
5
 
! Отговори
r преди 1 година
Малка корекция. За Расия не са бягали бежанци, а са заставени да отидат там под дулото на автомата. Никой не си е изпил мозъка и да предпочете бедната, сива и студена Расия, вместо богатия запад.