Киев: Украйна не е замесена в саботажа на газопроводите "Северен поток"

И Кремъл отрича проукраинска група да е в основата на саботажа
8 мар 2023 12:43, Елка Василева
43
Киев: Украйна не е замесена в саботажа на газопроводите "Северен поток"
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна не е замесена в саботажа на двата газопровода "Северен поток" в Балтийско море, извършен през миналия септември. Това подчерта днес украинският министър на отбраната Олексий Резников след появилите се в медии информации, приписващи саботажите на проукраинска група, предаде Франс прес.

Още по темата
В кулоарите на срещата в Стокхолм на министрите на отбраната на страните от ЕС, на която е поканен да присъства и Резников, той заяви, че саботажите не са действие на Украйна.

Още вчера украински представители също опровергаха информациите, появили се в. "Ню Йорк таймс", който въз основа на сведения, получени от американското разузнаване, приписа саботажите на проукраинска група, но подчерта, че украинският президент Володимир Зеленски не е бил замесен в тях.

На 26 септември четири огромни теча на газ, предшествани от подводни взривове, бяха засечени от газопроводите, свързващи Русия с Германия. Всичките четири теча бяха в международни води.

Граничните на зоната на саботажа страни  - Германия, Швеция и Дания - започнаха разследване, но отговорността за атаката си остава все още мистерия.

Днес Кремъл също отхвърли медийните информации, според които проукраинска група е в основата на саботажа, наричайки ги опит за отклоняване на вниманието, предаде Франс прес.

"Ясно е, че извършителите на атаката искат да отклонят вниманието. Ясно е, че става дума за координиран медиен удар", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "РИА Новости".

"Този случай не е само странен. Това прилича на чудовищно престъпление", заяви още Песков и призова да се извърши спешно прозрачно разследване.

"Как може американски представители да предполагат нещо, без да е имало разследване?", допълни той, цитиран от Ройтерс.

Песков отново настоя Русия да бъде приобщена към международното разследване на саботажа на газопроводите.

"Ние все още нямаме разрешение да участваме в разследването. Едва преди няколко дни ние получихме бележките по въпроса от страна на датчаните и шведите", заяви Песков.

Русия и Западът вече се обвиниха взаимно, че са замесени в саботажа, припомня Франс прес.
(БТА, Габриела Големанска)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Има преди 1 година
косвени доказателства, че са били ФАЩ. Има даже кратък филм по повода.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Късно е да отричате. САЩ вече обявиха, че сте вие.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, че и в 150 милионна Русия има предатели, и,змекяри и п0дл0ги. Навсякъде ги има.Но въпреки това БГ-к0л0нията-к,0чина е световен и интергалактически шампион по предателство, п0дл0ст и и,змекярщина. На 111 000кв.км. живеят пет-пет и половина милиона г,aньовци. От тях поне 4.0-4.5 милиона са потенциални предатели, п0дл0ги и и,змекяри. Сами отиват да се предлагат за предатели. Срещу заплащане, естествено. За без пари г,аньовците не работят, требе да им се плати.За всичко си требе пари.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Роцо фил - Теб те знаем. Не е нужно да ни обясняваш какво ще правиш... :) ... Знаеш ли кое обаче е лошото? Това, че ти би направил написаното от теб наистина, стига да е в името на унищожението на Русия... :) ... Ако си сигурен, че Русия ще бъде унищожена, би бил готов и България да бъде унищожена, нали така? Все пак целта оправдава средствата, а твоята не е България да е добре, а Русия да е зле... :) ... "Не сакам на мен да ми е добре, а на вутя да му е зле" - Това ви е девиза на рисофобите!
31
10
 
0
 
! Отговори
Роцо фил преди 1 година
Какво безсрамие! Аз лично, ако подпийнали братушки, буряти и кадирки нападнат Родината ми да сриват домове да убиват цивилни, жени, деца, да насилват деца, жени и бабички, никога няма да се съпротивлявам. Дори ще подготвя мама, жена ми и щерка ми за освободителите, и лично ще натоваря на рус БТРи, тоалетното гърне, пералнята, телевизора, миксера и вс други дарове.Братя роцо фили,да обичаме мацква повечв от БГ, от майка си от децата си, това е наш дълг!Обичам те WC империя!
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Началото на края или . . . . иначе запорват тука!
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми замесена е щото ,който и да го е направил е имал интерес,а това не са руснаците.
28
0
 
15
 
! Отговори
Вирус -19 преди 1 година
САЩ предстои да бъдат заклеймени като терорист номер 1, гледайте майтапи , пълно фиаско
27
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тайните служби на САЩ вече "проукраинска група" ли се наричат? хахаха ... Поне да не пускат такива новини в Източна Европа, защото освен да им се присмиваме, друго не постигат. Тук хората имаме глави на раменете си, а не телевизори (с изключение на ваксърите естествено). Виж в САЩ дори да им кажеш, че някой слон избягал от зоологическата, объркал се и скочил във водата, и потъвайки без да иска е прецакал тръбопровода, пак ще повярват, стига да им го кажат от CNN примерно. Пият ли още белина там?
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как така се появиха тези "сведения", веднага след разкритията в сащ, направени от Хирш ?
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето колко струва думата на вашингтонските кръволоци - лъжа и измама !
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колективният запад хвърля вината за терористичния акт върху Украйна, а украинският министър на отбраната Олексий Резников отрича. Евтин пинг-понг с цел да се прикрие истинският извършител, който бе назован от Самуил Хирш.
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каубоите са, но се опитаха да се пречистят, като хвърлят вината на зеленските им роби.
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено че не са замесени, нито имат възможностите , нито акъла за такава диверсия.
21
1
 
23
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Тия що минаха в обяснителен режим? Усещат ли как господарите им ги използват и когато вече ще са в тежест, могат да бъдат изоставени? Прелъстени и наритани!
20
1
 
25
 
! Отговори
gogo преди 1 година
ми,че то и в Ирак нямаше оръжия за масово поразяване ,ама ги нападнаха със скалъпени доказателства
19
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ е проукраинска група.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този плешивотворко да не казва, че САЩ е нападнал Германия?
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Хитлер питаше кой запали Райхстага 33 г.Набеди комунистите за да създаде враг.Фашизма се нуждае от врагове.
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А добро утро. Някой го бе страх, че напук на санкцийте , Запада си купуваше газ от Русия, а той е заинтересован да си продава собствената по-скъпа газ.