Ожесточени боеве за украински села близо до границата с Русия

Ракетен удар по ресторант в Донецк уби трима души и рани осем
11 май 2024 20:00, Анисия Иванова
101
Ожесточени боеве за украински села близо до границата с Русия
Снимка: БГНЕС/EPA

Министерството на отбраната на Русия заяви днес, че руски сили са превзели пет села, намиращи се близо до границата на украинската Харковска област с Русия, предаде Ройтерс.

Русия предприе вчера офанзива срещу Харковска област.

В днешния си брифинг министерството заяви, че руските сили са превзели селата Плетенивка, Огирцеве, Борисивка, Пилна и Стрилеча, които непосредствено граничат с руската Белгородска област.

Руското ведомството каза още, че силите на Москва са превзели село Керамик в Донецка област.

Руските сили започнаха вчера нова сухопътна офанзива в Североизточна Украйна, като по думите на украински представители са принуди;о над 1700 души да се евакуират от Харковска област, отбелязва Асошиейтед прес.

Над 30 населени места станаха обект на артилерийски обстрел и въздушни бомбардировки, при което бяха убити трима души и петима бяха ранени, заяви областният управител на Харковска област Олег Синегубов.

Киевските власти изпратиха вчера подкрепления в Харковска област, за да не бъде допуснат пробив на защитните линии.

В края на март руските сили започнаха по-интензивно да бомбардират Харков, който е вторият най-голям град в Украйна. Новата офанзива срещу Харковска област е индикация за промяна във военната тактика на Москва, която украински представители очакваха от седмици.

Руски военни блогъри заявиха, че атаката може би е началото на руски опит за създаването на "буферна зона", каквато руският президент Владимир Путин се зарече да създаде по-рано тази година с цел слагане на край на честите украински атаки срещу Белгородска област и други гранични руски области.

Украинският президент Володимир Зеленски потвърди вчера вечерта, че руските сили разширяват операциите си. Той призова западните съюзници на Украйна да гарантират, че обещаната военна помощ бързо ще се окаже на фронтовата линия, съобщи БТА.

Ракетен удар по ресторант в град Донецк уби трима души и рани осем, написа в Telegram ръководителят на подкрепяната от Русия администрация на региона. „В резултат на директен удар по ресторант „Парадайз“ в Донецк бяха убити трима цивилни: една жена, която работеше в ресторанта, и двама посетители“, каза Денис Пушилин. „В момента знаем за осем ранени“, каза Пушилин, като ги назова като момиче, три жени и четирима мъже. Нараняванията им са леки до средно тежки.

Пушилин каза, че е имало два удара от американските ракетни установки „Хаймарс“, които са улучили ресторанта и са повредили покрива на частично построена сграда наблизо. Кадри в социалните медии показват дим, издигащ се от частично разрушената сграда след експлозията. Руската РИА Новости публикува видеозапис на Следствения комитет, който работи на мястото на инцидента и оглежда осколки. Фасадата на ресторанта е частично откъсната, масите и столовете са разхвърляни от силата на взрива, а вътрешните стени са осеяни с дупки от шрапнели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от Русия
Богатите руснаци в безпътица: Западът не ги иска, а в Русия имат проблеми
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изтреляна от украйна раке та е съборила един вход в Белгород 15 загинали и още толкова ранени. Кой е агресора питам медиите.
86
0
 
4
 
! Отговори
Агент полуинтелигент преди 1 седмица
Стигнах след дълго мислене до извода,руската армия в нарисувана на хартия,но не ми вярват началниците,защото не им се иска да докладват,че украинците бягат от картини с руски войници
85
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Натикахте ги към вътрешността,да нямат Излаз на Руската граница!!!
84
8
 
3
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 седмица
Селата Берлин и Вашингтон ли се казват? Там стигнаха ли вече? Питам за един приятел.
83
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Постоянното питане за контранастъплението е провокация то е явно в чия полза е. Много неуместна провокация която не трябва да се допуска !
82
0
 
8
 
! Отговори
Кой крив кой прав преди 1 седмица
Нека да си припомним, че от този регион украинската армия от месеци обстрелваше жилищни райони в Белгородска област на Русия далеч от военни обекти. Както признават и украински военни, Русия иска да създаде зона за сигурност до границата на Белгородска област за да спрат тези обстрели. Да си припомним и това, че когато Израел е създавал подобна зона за сигурност, например по границата с Ливан коментарът от САЩ винаги е бил "Израел има право да се защитава".
81
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ожесточени само в очите на укро управниците и техните слуги а на фронта цели батальони се предават на руснаците а други бягат бързо
80
3
 
15
 
! Отговори
Укропа преди 1 седмица
Контраофанзивата как върви? Върнахме ли вече Крим?
79
4
 
15
 
! Отговори
ароматния пръч преди 1 седмица
Всичко зависи от намеренията на Русия.Ако е санитарна зона,защо е необходима?Ами ясно е,че причината е обстрела на цивилното население било в гранични руски градове като Белгород или в пак вече руски,за украинците окупирани като Донецк.И колкото по-далекобойни оръжия им доставят е логично да по-голяма тази зона.Досега ракетите на украинците имаха обхват до 100 км,чета че им доставили и до 300 км.Харков е на 411 км от Киев.Като им доставят с хиляда км,който иска да смята.НАТО само ша гледа.
78
4
 
6
 
! Отговори
ароматния пръч преди 1 седмица
И кое е отвратителното на името ми 80?Може и от съда да поискам така да ме именуват.Далеч по-добре ми звучи от небинарния пръч!То в дивата природа небинарни има само при някои низшите организми.
77
21
 
6
 
! Отговори
Липсваща "Армат преди 1 седмица
Да намерим още украински перални, че чиповете свършиха! В блатная няма хора, дерзайте копейки, че и вашият ред идва! Слава на Украйна!
76
1
 
18
 
! Отговори
vale_karo преди 1 седмица
Над 30 села под артилерийски обстрел , трима загинали . Дали Израел прави така ?
75
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украинските терористи бият се съревновават с Израел по убиване на цивилни, мирни жители. Само в един Белгород колко удариха. Безразборно метане на ракети и дронове-затова губят войната, мозък липсва.
74
2
 
26
 
! Отговори
Геле преди 1 седмица
После укрите реват, че нямат боеприпаси. Може ли така да хабиш ракетите на хаймарса за нищо? Имало било ступване на военни, ами то има видео от удара, някакъв автопоход имаше, никакви военни.
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Под мен някакъв с отвратително име.
72
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Шамани и шаламани толкова агресивни по медиите че няма на къде повече. Ще ви пратят на фронта като две и две. Защото някои трябва да пази украйна докато тя си върнела крим след като получи еф-ките "нашите"...Бог да ви е на помощ. ...Ние вече сме на възраст.
71
6
 
25
 
! Отговори
ароматния пръч преди 1 седмица
Мечката още не се е прозяла,но без да види франсета там няма достатъчно силен дразнител,за да изреве и да се затича към тях с отскубнато дърво.
70
8
 
24
 
! Отговори
АЛО,АЛО преди 1 седмица
Британското разузнаване кво вика укра ше я бъде ли ?
69
9
 
49
 
! Отговори
Горящ Абрамс преди 1 седмица
Само днес са освободени над 14 села! Слава на Русия!
68
6
 
29
 
! Отговори
Рендето преди 1 седмица
Клоунъ хвърля последните резерви, а Сирский е в дъбок запой! Туй според укро форумите и социалните мрежи, квото пишат и говорят, туй цитирам, другото което пишат и казват укрите не става за цитиране у форумъ, че шъ изтрият постъ!