Лавров: Събитията в Грузия много приличат на киевския "майдан"

Това било опит за силова смяна на властта
Обновена: 10 мар 2023 15:42 | 10 мар 2023 15:42, Елка Василева
178
Лавров: Събитията в Грузия много приличат на киевския "майдан"
Снимка: архив, БГНЕС

Събитията в Грузия напоследък много напомнят на „майдана“ в Киев, а ситуацията около законопроекта за чуждестранните агенти е само повод за начало на опити за насилствена смяна на властта, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров в телевизионно интервю, предаде ТАСС.

Още по темата
„Много прилича на киевския „майдан“. Няма никакви съмнения, че законът за регистрацията на тези неправителствени организации, които получават чуждестранно финансиране в размер на 20 процента от своя бюджет, беше само повод за започване всъщност на опит за силова смяна на властта“, каза Лавров по телевизия Първи канал.

Според него законът „бледнее в сравнение с това как се регулира дейността на нетърговските организации в САЩ, Франция, Индия, Израел“.

„Освен това за нарушаване на подобно законодателство в САЩ се предвижда глоба до 250 000 долара и до 5 години затвор в рамките на наказателно преследване“, заяви той.

„В Грузия сумата е неизмеримо по-малка – 9000 долара и никакво наказателно преследване“, каза Лавров.

Той определи като лицемерие изказването на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел във връзка със събитията в Грузия.

„И все пак, въпреки че в редица европейски страни има подобни норми, много по-строги норми по този въпрос, г-н Борел, без да му мигне окото, заяви, че законът, който грузинците прокарват в управляващата партия „Грузинска мечта“, противоречи на европейските ценности, поставя препятствие по пътя на присъединяване на Грузия към ЕС. Като цяло лицемерието, разбира се, е очевидно“, каза Лавров.

Руският външен министър също така заяви, че разговорът му с американския държавен секретар Антъни Блинкън в кулоарите на срещата на Г-20 в Индия е бил конструктивен.

„Разговаряхме конструктивно, без каквито и да е емоции“, каза Лавров. „Това беше нормален разговор. Не знам доколко това отразява разбирането на САЩ за абсолютната ненормалност на ситуацията, в която всички канали за диалог са прекъснати, но просто един човешки разговор в кулоарите на някакво събитие никога не е бил сензация. Беше абсолютно цивилизован разговор", заяви той.

„Но това още веднъж показва колко ниско сме паднали всички ние в нашата многостранна дипломация, щом една естествена среща в кулоарите, каквито имаше стотици, сега се разглежда като някакъв повод да се гадае дали това е пробив или не, дали има някаква надежда, че диалогът ще бъде възстановен. Това е жалко, това е тъжно“, каза Лавров.

По думите му в разговора с Блинкън е ставало въпрос само за ситуацията със стратегическата стабилност в контекста на Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия и Украйна.
(БТА, Илиян Могиларски)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
1
 
! Отговори
до 142 преди 1 година
Хубаво искат...да се присеидинят към михлюзите, платени от НПО-та без да работятОст, но не се сещат, че за тях няма лъжици и чорбата вече е изгребана. Останах им само плюнките на невежите *** .
149
2
 
1
 
! Отговори
Стан преди 1 година
Значи да очакваме специална операция и в тази посока ли? Нещастници руски
148
4
 
8
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
Не просто "приличат" - събитията там се развиват по абсолютно същия сценарий, по който американците организираха преврата 2014-а в Украйна. Причината - грузинския министър-председател отказа на заповедта на Фашингтон да отвори втори фронт, в Кавказ, срещу Русия, за да се намали (евентуално) напрежението върху укро.пи.теците. Затова и американците му спретнаха опит за преврат по украинския сценарии. Дали ще успее - времето ще покаже.
147
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за настъпление и по този фронт. Да живее Русия! Да живее Путин!
146
13
 
2
 
! Отговори
САЩ нямат насищане преди 1 година
До ЬЬЬ: Иска им се на САЩ и война в Грузия. Може и да успеят да я предизвикат. Президент(ката) на Грузия Зурабишвили е в САЩ и приказва почти като Зеленски. И тя е купена като наш Киро. Нищо добро не ги чака грузинците. Яхнат ли ги САЩ ще ги пратят и тях на война с Русия. И ще бъде много зле за тях самите. Дано проявят здрав разум.
145
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конь...теб какво те бърка...нали Майдана не е в Русия....
144
4
 
10
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Анонимен 143 И не само Грузия и всички изброени от 142 , окончаващи на АН.Ще остане само европейската част на Русия.И тя ще влезе в ЕС. Сбогом империя на злото.
143
4
 
10
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Изказването на ларвов означава ли,че след Украйна същата съдба ще връхлети и Грузия?Диктаторите нямат насищане.Справка хитлер.
142
2
 
11
 
! Отговори
Майната ви.... преди 1 година
И там ли ще нападате ? Вашата м...а.Нищо няма да ви спаси от разпад.
141
8
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
До Анонимен 150: Точно. Ще бъде зле за Грузия ако се хванат на тази въдица. Още една война с Русия като тази на Саакашвили през 2008г. няма да им донесе нищо добро. А натискът отвън е голям. Руски медии пишат, че даже вече пристигат украински силоваци за да участват в Майдана.
140
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тая тимошенко беше на умирачка преди 10 тина години а сега и нема нищо- само лъжи на краварските агенти
139
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
грузите да си спомнят как преди векове са лазили пред руския император да ги включи в империята си- със запазен език и култура - инак щяхада са като кюрдите 25 милиона без държава и култура
138
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искат да бутнат правителство, което води Грузия към ЕС, но отказва да спазва санкциите срещу Русия по икономически причини. Най-демократично трябва да бъде свалено от неонациски футболни агитки и да се възцари демокрацията в Грузия! Да се сложи корумпитрано и послушно на САЩ правителство и да започнат отново инциденти по границата с Южна Осетия.
137
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 146Да те светна, че настоящето правителство кандидатства за ЕС и НАТО, и няма проблеми с Русия! Същото бе и 2013 в Украйна. Етническия руснак Президент и управляващата проруска партия в Украйна работеха безпроблемно за асоцииране с ЕС. Докато не им бяха поставени унизителни 8условия от ЕС. Едното бе да пуснат Тимошенко от затвора да се лекува в ЕС! Сега същото! Малко преди"протестите"Саакашвили поиска да го пуснат от затвора да се лекува в Зап.Европа от МНОГО тежко заболяване!
136
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
чиста пробба майдан- ама какво ще влачат от грузия не се сещам - от украйна вече и чернозема изнасят - копан метъри 50 и айде за европата от полша до холандия- и после ще си ядете полски домати - чистито- то от нас за сега злато и каквото се сетиш ама земята не са я поннали- има време след мабилизацията за украйна и това ще стане
135
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
лавров да си гледа своя майдан,
134
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората в Грузия искат откъсване от рашистите и присъединяване към НАТО. Примката около русоидите се затяга!
133
7
 
14
 
! Отговори
Наглост преди 1 година
Целия имперски СССР комунизъм се крепеше на откраднатото от завладените свободни преди втората световна война държави. Полша, източна Германия, Чехия, Словакия, България, Унгария, Югославия, Литва, Латвия, Естония, Грузия, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Киркистан, Казахстан... Всичко изцедиха от държавите ни и го изпиха в комунистическото си пиянство. Най-накрая фалираха и сега искат отново да цоцат. Да ама не.
132
7
 
5
 
! Отговори
Антипутиноид преди 1 година
Захапал е Лавров кокала и не му се пуска. Удариха ги санкцийте и им запорираха имотите и инвестициийте на него и двете му дъщери в "гнилия запад", сега няма от къде да му капе и трябва да си пази поста.
131
6
 
9
 
! Отговори
бай Ставри преди 1 година
Скоро, м00сковийски майдан!