ООН: Отвличането на украински деца към Русия е военно престъпление

Руските социални служби са казали на децата, че ще бъдат дадени на руски семейства
18 мар 2023 20:35, Йоана Цонева
257
ООН: Отвличането на украински деца към Русия е военно престъпление
Снимка: БГНЕС

Разследващата комисия на ООН нарече военно престъпление извеждането на украински деца от Русия на нейна територия. В публикувания в четвъртък доклад на комисията, която работи в Украйна от няколко месеца, се подчертава, че международното хуманитарно право забранява - с някои редки изключения - евакуацията на деца от страна във въоръжен конфликт.

Ръководителят на комисията, норвежкият съдия Ерик Мьосе, заяви на пресконференция, че той и колегите му са проучили подробно случаите на 164 деца на възраст между 4 и 18 години, изведени от Донецка, Харковска и Херсонска област.

Както пишат членовете на комисията в доклада си, самите тези деца и техните родители са заявили, че руските социални служби са казали на децата, че ще бъдат дадени на руски семейства, а украинските деца "са изразили най-сериозни опасения", че ще бъдат разделени от семействата си завинаги.

Украинските власти изчисляват, че към февруари руснаците са извели от страната 1621 украински деца (комисията на ООН заявява, че не може да потвърди тази цифра). Украйна многократно е наричала това престъпление и настоява за връщането на децата.

Руските официални лица говорят с гордост за извеждането на децата от Украйна и за тяхното "превъзпитание" в любов към Русия.

Учат ги да обичат Русия

Руският омбудсман по правата на детето Мария Лвова-Белова обяви миналата година, че самата тя е приела дете от Мариупол - град, бомбардиран от руснаците, а по-късно през септември заяви, че децата оттам успешно се учат да обичат Русия.

"Когато ги заведохме на територията на Московска област, за да се възстановят малко, започна да се разказва, че те говорят негативно за президента Путин, говорят всякакви гадости, пеят украинския химн, "Слава на Украйна" и всичко останало", каза Л'вова-Белова пред Обществената палата. "Така че да, има някакъв негативизъм, може би в началото, но след това той се трансформира в любов към Русия."

Още по темата
"Незаконното депортиране на украински деца в Руската федерация се представя от руснаците като благороден акт за спасяване на деца", заяви миналата година украинският омбудсман Дмитрий Любинец и заяви, че международното право квалифицира насилственото прехвърляне на деца от една национална група в друга като геноцид.

Геноцид?

Украинските власти често наричат действията на Русия геноцид, но според Ерик Мьозе анкетната комисия на ООН не е открила достоверни доказателства за геноцидна политика в строгия правен смисъл в действията на Русия в Украйна.

"Ние не откриваме, че в Украйна е имало геноцид. Въпреки това, разбира се, следим всякакви доказателства в това отношение и отбелязваме, че в някои аспекти може да има въпроси относно този вид престъпление. Например изявленията в руските медии срещу групи от украинското население. Но все още не сме стигнали до никакво заключение. Ще продължим работата си", заяви Ерик Мьозе.

Освен отнемането на деца комисията разследва всички обвинения срещу Русия във връзка с войната в Украйна.

"Комисията стигна до заключението, че руските власти са извършили многобройни нарушения на международното хуманитарно право и международното право в областта на правата на човека, в допълнение към широк спектър от военни престъпления, включително военни престъпления под формата на случайна смърт, наранявания или щети, умишлени убийства, изтезания, нечовешко отношение, незаконно лишаване от свобода, изнасилване и незаконно преместване и депортиране", заяви Ерик Мьозе.

В доклада се отбелязва по-специално, че руските военни и други сили за сигурност системно и широко практикуват изтезания, включително електрически шокове по гениталиите, обесване за ръцете, задушаване с найлонова торба на главата и т.н., както и изнасилвания, като всички те могат да бъдат класифицирани като престъпления срещу човечеството.

Въпреки че докладът е публикуван на годишнината от руската бомбардировка на театъра в Мариупол, където се укриваха цивилни, членовете на комисията не успяват да установят дали случилото се там миналата пролет е престъпление срещу човечеството.

В доклада се обяснява, че членовете на комисията не са били допуснати в окупираната от Русия част на Донецка област, включително Мариупол, а без това комисията не може да направи правно обосновани заключения.

Независимата международна анкетна комисия за Украйна беше създадена през март миналата година, дни след нападението на Русия срещу Украйна, от Съвета на ООН по правата на човека. В състава ѝ влизат бившият съдия от Международния наказателен трибунал за Руанда, Върховния съд на Норвегия и Европейския съд по правата на човека Ерик Мьозе, босненската съдийка Ясминка Джумхур и колумбийският правозащитник Пабло де Грейф.

През октомври комисията публикува първия си доклад, в който се разглеждат събитията в северните райони на Украйна - Киев, Чернигов, Суми и Харков - по време на руската окупация.

Комисията стигна до заключението, че огромното мнозинство от нарушенията на хуманитарното право, включително военните престъпления, които са се случили в региона през този период, са извършени от руските военни и окупационни власти, но украинските военни също са нарушили правата на човека и хуманитарното право в някои случаи и са извършили военни престъпления в два случая.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 205 Щом като обвиненията нямат стойност, защо Путин не направи едно посещение на Балканите примерно в братска Сърбия?
170
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обвиненията нямат стойност - затова руските бот ферми не спират да го повтарят под всяка публикация. В русия госпожа истина може и да не е на почит, ама в останалия свят е.
169
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 203 Ще разбереш каква е стойността на обвиненията когато видиш кумира си Путин в желязна клетка.
168
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 203:Ти за 50 гривни ще се изкараш светец,а истината тя истината се вижда,че е нагласена работа,а решението на тоя съд няма никаква стойност.
167
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 203 Така ли.А що си мислиш,че тия обвинения имат някаква стойност.
166
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината боли тавариши москали, ама колкото и да спамите тука долу, тя седи там отгоре и всеки я вижда. За 50 рубли и майка си ще продадете.
165
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 202 Не знам за какви магистрали бълнуваш, защотоэне чета фейк руски новини от години, но съм сигурен че другаря Си от династията Мао Дзе Дун ще се чуства много неловко разговаряйки с човек обвинен в тежки военни престъпления.
164
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Антипутиноид.А на уркопитешка не ти ли приличат.
163
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен.. това ще се случи със сигурност, ако нещо не се промени. Въпросът е обаче къде ще е този министър по това време.. Плановете за Москва - Пекин скоростна магистрала са подписани, търсят се квалифицирани умници с кирки и лопати..
162
1
 
5
 
! Отговори
22135 преди 1 година
До Антипутиноид-КА...Не си много добре, но разбирам напрежението ти. Идолът-Мумия зад океана всяка вечер е на системи. Тревожно е.
161
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таваришчите като им кажеш че са престъпници подскачат до небето. Германският министър на правосъдието заяви, че ако Путин стъпи в Германия ще бъде незабавно арестуван.
160
6
 
4
 
! Отговори
Антипутиноид преди 1 година
Коментари тука са като ехо камера на москалска пропаганда - наддават се кой да се изкаже колко невярно било такова разследване изначално, а ако е имало деца - не са отвличани, а ако са отвлечени - че някой друг е отвличал повече, а ако са депортирани в РФ - колко по-добре им било в РФ и т.н. Що не поканиха ООН в РФ да им покажат колко щастливи са децата? Заболя ги москалите от истината, цял свят ги видя какви са.
159
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако тези деца бяха останали във Украйна, те щяха да бъдат зомбирани от фашистката идеология на Киевската хунта и нищо нямаше да ги спаси от проказата на нацизма и фашизма!В ЛНР беше открита база, където украински военни и чуждестранни инструктори, като част от военно-патриотична игра, обучавали деца от 12-годишна възраст на основите на саботажа. И тук няма нищо изненадващо - нацизмът трябва да се култивира от детството, тогава няма да има морални и етични дилеми и съмнения относно целите и мисиите.
158
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Владимир Рогов: "Днес град Запорожие (градът е под контрола на укронацистите) буквално гъмжи от фашистка *** чуждестранна и украинска. Режимът на Зеленски превърна Запорожие в един от най-милитаризираните градове на територията, окупирана от фашистка ***. Няколко градски болници, училища, фабрики, пансиони и административни сгради са превърнати във военни съоръжения и обекти.
157
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украински политически Telegram канали предполагат, че "западните танкове са внесени в Украйна вече месец и формират нови части във въоръжените сили на Украйна. Изявленията, че първите доставки се очакват в края на март, бяха направени нарочно, за да не знае противникът за тяхното разполагане и да не очаква използването им като елемент на информационна война. Германия и Полша вече са прехвърлили повече от 80 танка Leopard, както и около 50 танка T-72 и РT-91 "Twardy".
156
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вагнер провеждат нападение над Бахмут от югозапад - в района на Квадратов по улица "Геолозите" и "Корсунски". С настъпването на мрака започна активно настъпление, подкрепено от голям брой артилерийски удари. Местни украински части съобщават за началото на "мощна атака" от ЧВК.
155
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Угледар и околностите. Морските пехотинци от 155-та бригада на Тихоокеанския флот прогонват фашистката *** от укрепените точки около Угледар. Самият Угледар е обстрелван от артилерия на въоръжените сили на РФ, но не винаги успешно - фашистката *** криe военна техника зад жилищни сгради и използват цивилното население на града, като жив щит.
154
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Донецка посока.Руската армия продължава офанзивата си в района на Авдиевка,опитвайки се да превземе най-известния укрепен район на фашистката ***,от който изMeTTa всяват страх в Донецк от много години.Руските въздушно-космически сили помагат в щурма на най-близките до града укрепени райони.ВСУ имат огромни загуби в тази област,за които те самите говорят,въпреки забраната за публикуване на информация от този вид.Освен това руската армия продължава да щурмува Маринка,от която практически не е останало нищо,както и Первомайски.
153
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен това се водят боеве в района на стадиона.В сев.част на Бахмут продължава прочиств.на АЗОМ.По-голямата част от индустр.зона вече е разчист.Предполага се,че в следващите дни територията на АЗОМ ще бъде освободена от фашист.***.В юж.част на Бахмут се водят боеве близо до паметника на пилотите,на който толкова обичаха да се снимат наемници и терористи от ВСУ.В югозап.част ЧВК направиха няколко пробиви,ВСУ се опитват да спрат пробивите.Битките продължават.Южно от самия Бахмут се водят боеве в района на селището Ивановское(Красное),което изMeTTa значително укрепи през посл.седмици.
152
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В сев.зап.част на Бахмут продължават ожесточени битки за три важни села-Хромово,Богдановка и Орехово-Василевка.В момента селата,превърнати в укрепени райони,все още не са превзети.В района на Константиновка,Рай-Александровка и Часов Яр,който е зап.от Бахмут,се наблюдава формир.на ударен юмрук от фашистката ***,който може да бъде насочен за деблокада на Бахмут и според укр.източници да победят силите на Вагнер.Контраофанзивата според редица източници ще се проведе тази седмица.В центъра се водят боеве недалеч от градската администрация.Вагнер постепенно се придвижват към него, остават около 5