Путин с амбиция да увеличи числеността на руската армия на 1,5 млн. души

Войната засилва недостига на работна ръка в руската икономика
30 мар 2023 21:03, Анисия Иванова
278
Путин с амбиция да увеличи числеността на руската армия на 1,5 млн. души
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стремежът на президента Владимир Путин да разшири въоръжените сили на Русия увеличава недостига на работна ръка, тъй като войната в Украйна привлича стотици хиляди работници в армията от други сектори на икономиката.

Данните на Федералната статистическа служба сочат нетно увеличение на военнослужещите през миналата година с около 400 000 души на фона на вече рекордно ниската безработица, изчислява Bloomberg Economics, след като Путин нареди призоваването на 300 000 резервисти в първата частична мобилизация в страната след Втората световна война.

Общият брой на приетите на служба вероятно е надхвърлил половин милион, според Александър Исаков, икономист по въпросите на Русия в Bloomberg. Това е така, тъй като данните не отразяват наемането на нови служители, които да запълнят празнините, оставени от войниците, които са били уволнени от началото на инвазията, и не отчитат набирането на служители от частни военни компании като известната наемническа група "Вагнер".

Кремъл иска да наеме на договори още 400 000 военнослужещи през тази година, които да се бият в Украйна, тъй като Путин се подготвя за дълга битка. Путин е одобрил цел за увеличаване на числеността на руската армия от 1,15 млн. на 1,5 млн. души, което може да отнеме до 2026 г.

Стотици хиляди руснаци в наборна възраст напуснаха страната, след като Путин обяви мобилизацията през септември, което допринася за демографския спад, според който населението в трудоспособна възраст може да намалее с 6,5% през следващото десетилетие. През декември централната банка на Русия предупреди, че "капацитетът за разширяване на производството в руската икономика е до голяма степен ограничен от условията на пазара на труда".

Около една трета от икономическите сектори, проследявани от статистическата служба, отбелязаха спад в заетостта през миналата година, но набирането на военнослужещи компенсира почти цялото негативно влияние върху общия брой. Освен това наборната военна служба, допълнено от изселването на руснаци от страната, доведоха до намаляване на мъжкия трудов контингент и до недостиг на работна ръка в много отрасли.

Политиците в Москва неведнъж са изтъквали опасенията си, че задълбочаващият се недостиг на работна ръка спъва руската икономика, тъй като предприятията и секторите се опитват да се приспособят към безпрецедентните международни санкции, наложени заради войната.

Безработицата в Русия спадна до 3,6% през януари, а реалните заплати се увеличаваха през всеки от последните три месеца на 2022 г. на фона на недостига на кадри.

Докато безработицата се е увеличила средно с 2,4 процентни пункта по време на трите последни рецесии в Русия, според Исаков броят на безработните е достигнал най-ниската си стойност през 2022 г. и продължава да намалява.

Според Bloomberg Economics има три причини за това. Първо, рязкото увеличаване на публичните разходи през миналата година разшири възможностите на повечето сектори - забележителните ръстове в свързаното с отбраната производство, строителството са все примери за стимулиране на публичните разходи. Второ, загубите на заетост в силно циклични сектори като търговията на дребно, до голяма степен бяха компенсирани от увеличаването на заетостта във военния и публичния сектор. Трето, драстичният спад на вноса, особено в началните фази на кризата, означаваше, че маржовете на печалба на местните производители се увеличиха, а стимулите за запазване на персонала останаха в сила.

Наталия Данина, ръководител на аналитичния отдел в HeadHunter, компания за набиране на персонал в Русия, заяви, че месечното увеличение на свободните работни места е надвишило ръста на получените през февруари автобиографии за първи път през последните 12 месеца. Показателите за предлагането на работна сила може би се връщат към нивото, наблюдавано след пандемията от Covid в Русия през 2021 г., "когато недостигът на кадри беше в пълна сила", каза тя, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria.

"Ниската безработица, съчетана с недостиг на кадри, възпрепятства процесите за структурна трансформация на икономиката", каза Данина. "Или няма хора, или те не се стремят да сменят работата си в условията на трудни външни обстоятелства".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
3
 
17
 
! Отговори
а путьо късия преди 1 година
има ли амбиция да сдела централна канализация в кУмсОмолск на аМур, че монголоидите се вмирисаха с тези септични ями
133
4
 
8
 
! Отговори
И тези доброволци преди 1 година
ще наторяват и без това плодородната украинска земя. ротФронт каскети смачкани
132
4
 
11
 
! Отговори
На лилипутин преди 1 година
вятър му свири в черепа
131
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По обли от окръжност излязоха товаришчите. Направо промениха геометрията.
130
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По *** от окръжност излязоха товаришчите. Направо промениха геометрията.
129
1
 
6
 
! Отговори
Освобождават се преди 1 година
от бъдещи пенсионери. Пари няма, действайте !
128
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдавна предупреждавах Кремълските Корифеи, да не си навират гагиге в чужда паница. Сега ще джакат дядовия.
127
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че какво са за Путин 400 хиляди души , които да изхранва на фронта .Човека има 50 милиарда спестени пари Що да не си ги харчи
126
8
 
4
 
! Отговори
до 144 от славянин преди 1 година
Руснаците в измислената държава окрайна живеят от векове, пепи, не са се ''нанесли'' там вчера, хайде първо научи историята и тогава пиши, защото демократичните ти опорки липсват!
125
2
 
3
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Руската армия в момента е 1.15 милиона души, значи за да стане 1,5 милиона трябват още 350 хиляди! Според някои хора тези 350 хиляди ще ''докарат руската икономика до голям недостиг на работници''! Уникално интелигентно твърдение, нали!?
124
6
 
8
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 1 година
Русофилите пак излизат с опорката, че Украйна ги атакувала 8 години. И аз ще се нанеса у вас, после 8 години се опитвайте да ме изгоните а аз ще рева като русофил. Тая точка отдавна отпадна тавариши, дайте някоя нова смешка от книжката :)
123
0
 
0
 
! Отговори
Ракетчик преди 1 година
До Светозар --- Защото толкова им е патриотизмът.
122
2
 
6
 
! Отговори
Работодатель преди 1 година
Младите рашковце не сменят работата, дэржавата, тавагишчи. Путин да запрята ръкави с другит еджуджета и да ходи да бачка из крематориумите, че и там има начет от трупове.
121
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Наблюдател.Ти не Дей да даваш акъл,щото се видя колко е цивилизована Украйна.Една държава с манталитет на африканци.
120
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Наблюдател.Кой започна войната бе,осем години се правихте на интересни и си мислехте ,че Русия ще стои и ще ви гледа ли?Някой май си повярва и сега ще си плати.
119
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 138 Не ще нанесе още по-сериозно поражение на украинците,за да не се мислят за велики .
118
2
 
6
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 1 година
Какво ще стане на Великден: Путин ще излезе на червения площад и ще каже, че на този християнски празник няма да има военни действия, после руснаците ще повикат ГОЙДА. А бомбандировките над цивилни обекти в Украйна ще се удвоят за празника. Това е руската истина.
117
1
 
11
 
! Отговори
Светозар преди 1 година
Не мога, да разбера руските патриоти, защо ползват латинската азбука, в случая Z ?
116
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До134 Си гледаме каквото искаме бе монголо-жълт мангооо:)) Щял да прати жълти... прати ... хем ще ви затрием наведнъж целия 100годишен гомор .
115
5
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
До 124. Никой в нормалният свят не е искал тази война. Твоят кремълски идол, плъха от кремъл е пожела като си бълнуваши че завземането на геройска Украйна ще е разнодка в парка.Цивилизованият Западен свят включващ България трябва да се отбранява от този червен коварен тумор русия, най мизерната точка на земното кълбо.