Русия с обвинения към България: Ремонтирали сме незаконно хеликоптери за Украйна

Обвинена е и Чехия
30 мар 2023 20:05, Нели Христова
389
Русия с обвинения към България: Ремонтирали сме незаконно хеликоптери за Украйна
Снимка: БГНЕС

Руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС) обвини България и Чехия в нарушаването на международни споразумения, като са ремонтирали и модернизирали съветски хеликоптери, които ще бъдат изпратени в Украйна. ФСВТС твърди, че по този начин България и Чешката република "нанасят значителни щети на глобалната система за контрол на износа“.

Става дума за споразумение между Русия и България за ремонт и модернизация на хеликоптери Ми-17 (Ми-8), Ми-35 (Ми-24) от 9 март 2012 г. и споразумение с Чешката република за ремонт и модернизация на Ми-24 (Ми-35), Ми-171Ш (Ми-8, Ми-17) от 27 април 2012 г.

Според Службата страните са се договорили да не продават и да не прехвърлят на трета страна имущество, документация и информация, получени по споразумението, без съгласието на Русия, както и да не извършват модернизация на хеликоптери без участието на производителя и разработчика на хеликоптерите.

От службата съобщиха, че техниката от съветската епоха се ремонтира от държавните компании „Авионамс“, „Терем-Летец“ в България и „Лом Прага“ в Чехия.

„Въпросните компании продължават да извършват незаконни дейности по ремонт и модернизация на военни хеликоптери руско (съветско) производство, включително за по-нататъшното им изпращане в Украйна“, се казва в изявление на официалния сайт на ФСВТС.

През 2022 г. Русия забрани на трите гореспоменати центъра да ремонтират хеликоптери Ми и преустанови доставките на руски резервни части и компоненти за неприятелските държави. Руското външно министерство обясни това решение с плановете на западните държави да изпратят военно оборудване в Украйна.

„Обръщаме внимание, че руската страна не носи никаква отговорност за безопасната експлоатация на вертолетите, обслужвани от тези предприятия без участието на руски производители и разработчици. Също така заявяваме, че с действията си посочените страни нарушават Споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на Република България за организацията на ремонта и модернизацията на гореспоменатите вертолети“, твърди Службата.

„Горепосочените действия на България и Чешката република представляват грубо нарушение на международните задължения и нанасят значителни щети на глобалната система за контрол на износа“, завършва официалното изявление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


389
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
6
 
16
 
! Отговори
Бакуган преди 1 година
Шойгу заяви че първия етап на спецобосрацията завърши успешно. Ето и ранвосметката в подкрепа на твърденията му: отминусовани 170хил. мужика, 3000 танка, 300 самалета, 300 вертолета, 6000 бмпта и 2000 арт системи. Сега успешно преминават към втория етап. Чакаме резултатите от него.
277
5
 
10
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
Тук обаче руснака се обърка. Много. Дори и такова споразумение да е все още в сила (нали уж ни обявиха за "враждебна държава"): 1) ремонта на техника чужда собственост трудно може да мине за продажба и прехвърляне на имущество на трета страна; 2) ремонта на техника не означава предоставяне на документация или информация; 3) един ремонт за възстановяване на летателната годност едва ли може да се квалифицира като "модернизация".
276
6
 
17
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 година
Расиюшка да ни говори за закони? Ами да заповядадат да проведат едно СВО и у нас. Обаче ние няма да се плюнчим като укрите цяла година, а ще ги изметем набързо точно както през 1916та в ПСВ.
275
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шоррошче само като си слагаш лайки вярваш лиси
274
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гаргамел се е познал и си е сложил минуси.
273
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия открадна милиарди от европейските компании опериращи там, конфискувайки имуществото им, едностранно промени заплащането на енергийните си доставки в рубли в нарушение на собствените си договори, а сега се жалват, че не получават каквото са се договорили. Кофти, братушки, кофти. Каквото повиклало, такова се обадило.
272
3
 
13
 
! Отговори
Унуфри преди 1 година
Play stupid games-win stupid prizes, да си лаят рашките, не са нужни никому.
271
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав си образованието се превърна образувание. Грешката е верна.
270
0
 
8
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Руснаците отдавна знаят какво се случва. Къде другаде да отидат тези хеликоптери? Всичко е известно от 100 хода напред.
269
0
 
4
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Маркетингът и рекламното дело не са ли отделни, при това доста различни специалности от журналистиката. Това са специалности от ИКОНОМИЧЕСКОТО образувание.
268
14
 
26
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
А Русия нападна Украйна съвсем законно.Като по учебник.Ха,ха..!
267
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ни занимавай със спомени и мокри сънища.
266
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С чужда пита помен за прокси пиндостанците.
265
9
 
18
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Някой спомня ли си, че тройната коалиция беше дала този авиоремонтен завод на частници и държавата доста време се бореше, но накрая си го върна? Някой спомня ли си, че от 2014 насетне поне 5 пъти гърмяха складовете ни с боеприпаси? Дали бе случайно? Надали! И има ли още робофили смятащи, че Русия никога не ни е вредила! Винаги Русия е била за съседите ни - Сърбия, Румъния, Гърция, че и Турция (след Съединенито ни подстрекава Османската империя да бъдем окупирани от двете заедно с Русия)!
264
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кинжали за пиндостанците с чужда пита помен правят
263
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГГарггата няма права само гррачи гррозно зловещщо.
262
7
 
13
 
! Отговори
L. преди 1 година
Ако сме имали такова споразумение, то е било със Съветския съюз. Който вече не съществува.
261
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гарргата няма права само гррачи гррозно зловещщо.
260
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русоробите постоянно плашите, че *** ще дойдат в България.Е време е да отидете във вашата любима рашка,че като дойдат, да може да избивате Българи.Останете ли тук ,ще трябва да стрелите полюбимите ви кадировци.П.П смените си религията .Кадиров няма да ви прости.
259
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За един сандвич и за една бира да фалшифицирате лайкове не ви ли е срам бе пиндостанците нахални.