Русия с обвинения към България: Ремонтирали сме незаконно хеликоптери за Украйна

Обвинена е и Чехия
30 мар 2023 20:05, Нели Христова
389
Русия с обвинения към България: Ремонтирали сме незаконно хеликоптери за Украйна
Снимка: БГНЕС

Руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС) обвини България и Чехия в нарушаването на международни споразумения, като са ремонтирали и модернизирали съветски хеликоптери, които ще бъдат изпратени в Украйна. ФСВТС твърди, че по този начин България и Чешката република "нанасят значителни щети на глобалната система за контрол на износа“.

Става дума за споразумение между Русия и България за ремонт и модернизация на хеликоптери Ми-17 (Ми-8), Ми-35 (Ми-24) от 9 март 2012 г. и споразумение с Чешката република за ремонт и модернизация на Ми-24 (Ми-35), Ми-171Ш (Ми-8, Ми-17) от 27 април 2012 г.

Според Службата страните са се договорили да не продават и да не прехвърлят на трета страна имущество, документация и информация, получени по споразумението, без съгласието на Русия, както и да не извършват модернизация на хеликоптери без участието на производителя и разработчика на хеликоптерите.

От службата съобщиха, че техниката от съветската епоха се ремонтира от държавните компании „Авионамс“, „Терем-Летец“ в България и „Лом Прага“ в Чехия.

„Въпросните компании продължават да извършват незаконни дейности по ремонт и модернизация на военни хеликоптери руско (съветско) производство, включително за по-нататъшното им изпращане в Украйна“, се казва в изявление на официалния сайт на ФСВТС.

През 2022 г. Русия забрани на трите гореспоменати центъра да ремонтират хеликоптери Ми и преустанови доставките на руски резервни части и компоненти за неприятелските държави. Руското външно министерство обясни това решение с плановете на западните държави да изпратят военно оборудване в Украйна.

„Обръщаме внимание, че руската страна не носи никаква отговорност за безопасната експлоатация на вертолетите, обслужвани от тези предприятия без участието на руски производители и разработчици. Също така заявяваме, че с действията си посочените страни нарушават Споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на Република България за организацията на ремонта и модернизацията на гореспоменатите вертолети“, твърди Службата.

„Горепосочените действия на България и Чешката република представляват грубо нарушение на международните задължения и нанасят значителни щети на глобалната система за контрол на износа“, завършва официалното изявление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


389
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
8
 
14
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Дооооообро утро русоробчета! Да ви е честита новата 1800 км граница в на Русия с НАТО! Финландия вече е тук!
257
7
 
3
 
! Отговори
Гого преди 1 година
Международни договори смях всичко това ние го правим по искане на световни хегемон САЩ а рашистите дори не знаят че конструкцията на САЩ и законите на САЩ са над международните договори. Раша и да се оплаква си е неино прави. Наше право е да спазваме искането на САЩ.
256
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Tъnu водопроводчици ремонтирали глупавите таралясници да не се претрепят горките хитри укри дето искат да печелят слава с нашите джаджи но не няма да стане смях в залата на славата.
255
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дето тракате фалшиви дислайки дано ви се хчупи клавиатурата и кънките.
254
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същия майстор миналата година сменяше здрави и прави водомери писа се че разбира от кранове изкара доста парички крановете капят той се прави на умряла лисица хората масово проплакаха от него оказа се и той мутра сега чувам че поправял и хеликоптерите дано глупавите нагли укри да им преседнат фалшивите ремонти и дано пукнат.
253
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълно е със задокеански трролове които дори не живеят в България но си тракат лайкове с цел манипулация на общественото мнение в полза на партиите на войната. Е щом искате война може и да я получите. Фалшифицират и рането на лайковете и на изборите няма да ви помогне напротив. Задокеанската тролей бусна демокрация е мит и лъжа и измама факт.
252
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз като гледам как един +майстор+ ми ремонтира чешмата, та си представям как ремонтираме хеликоптери. Аз му се обаждам веднага след като си тръгна. Абе капе, а той нищо. Нека им ремонтираме хеликоптерите, просто правим услуга.
251
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофобите брутално изопачават фактите или направо лъжат но най вече фалшифицират лайковете обаче никой не ги спира защото били на власт !
250
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да валят кинжали по американските бази в България.
249
1
 
1
 
! Отговори
Друг преди 1 година
Ок!
248
2
 
13
 
! Отговори
Абе ей преди 1 година
Ние не ремонтираме, а реставрираме ретро хеликоптери и продаваме на колекционери!
247
9
 
23
 
! Отговори
C просги русофили преди 1 година
е абсурдно да се спори, защото брутално изопачават фактите (лъжат)...
246
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 281От разпада на СССР до ден днешен руско-украинска граница не съществува поради отказа на Украйна да бъде договаряна такава.))))))))Лъжа, както всички русофилски опорки! Договорите са 2 броя,от 1997г. Договор сътрудничество и взаимно признаване на границите, както и от 2003г. ратифициран 2004год .където също е гарантирана територялната цялост на Украйна.
245
17
 
4
 
! Отговори
До Наблюдател преди 1 година
От разпада на СССР до ден днешен руско-украинска граница не съществува поради отказа на Украйна да бъде договаряна такава.
244
6
 
18
 
! Отговори
Що мАсквичЪ преди 1 година
в приматия ли трябваше да го изпращам за ремонт......през седмица
243
7
 
27
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Ами то и Русия беше се подписала да спазва границите на Украйна, ама
242
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдавна предупреждавах Кремълските Корифеи, да не си навират гагиге в чужда паница. Сега ще джакат дядовия.
241
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пък тя Русия законно нахлу в чужда държава Обсипва я законно и изби сума народ Пак законно.
240
14
 
19
 
! Отговори
Варшавския договор преди 1 година
приключи тавагишчи. Питано платено. Толкоз. А какво ще правим с вашите допотопни чопъри си е наша българска работа. Да не сте ги давали. Конець фильма.
239
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Квот си искам ще си ремонтирам !