ООН, ЕС и западни държави осъдиха присъдата на Кара-Мурза

"Никой не бива да бъде лишаван от свобода за това, че упражнява човешките си права"
17 апр 2023 20:10, Красимир Ангелов
87
ООН, ЕС и западни държави осъдиха присъдата на Кара-Мурза
Снимка: БГНЕС

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк призова за "незабавно" освобождаване на руския опозиционер Владимир Кара-Мурза, който беше осъден днес на 25 години затвор, съобщи Франс прес.

"Никой не бива да бъде лишаван от свобода за това, че упражнява човешките си права, и аз призовавам руските власти да го освободят незабавно. Докато е задържан, към него трябва да се отнасят човешки и да зачитат достойнството му", се казва в изявление, изпратено до медиите.

Още по темата
Постановената срещу опозиционния лидер присъда "е още един удар по върховенството на закона и гражданското пространство в Руската федерация", добави той.

Тюрк обвини Москва, че съди Кара-Мурза "по обвинения, които изглежда са свързани със законното упражняване на правото му на свобода на мнение, изразяване и сдружаване, включително публичната му критика на въоръженото нападение на Руската федерация срещу Украйна".

Европейският съюз осъди "шокиращо тежката" присъда от 25 години затвор, издадена на руския опозиционер Владимир Кара-Мурза след процес, който според Брюксел е политически. "Скандално тежкото съдебно решение за пореден път демонстрира злоупотребата със съдебната власт за оказване на натиск върху активисти, правозащитници и всеки глас, който се противопоставя на незаконната агресивна война на Русия срещу Украйна", се казва в изявление на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел.

"Съветът на Европа е изцяло солидарен с господин Кара-Мурза и призовава за незабавното му освобождаване", заяви генералният секретар на Съвета Мария Пейчинович-Бурич.

Кара-Мурза е жертва на "засилената репресивна кампания" на руското правителство, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател, като нарече  присъдата "политически мотивирана". "Подновяваме призива си за освобождаването на Кара-Мурза, както и на повече от 400-те политически затворници в Русия".

Франция е "разтревожена" от осъждането на руския опозиционер Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор, заяви говорителката на френското външно министерство Ан-Клер Льожандр, като изрази съжаление съдебната система в Русия "се е превърнала в инструмент за потисничество на Кремъл".

Германското правителство поиска незабавното освобождаване на опозиционния лидер, съобщи говорителката на външното министерство Андреа Сас.

"Процесът на Владимир Кара-Мурза показва как руския съд се използва срещу него и много негови сънародници, както и до каква степен репресиите в Русия достигат смайващи размери".

(БТА, Асен Георгиев)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
14
 
! Отговори
Хххх преди 1 година
ето тука си пише за какво е арестуван....за държавна имянаи между другото това е BBC Русияhttps://bbc/russian/news-61188324
12
3
 
19
 
! Отговори
Хм преди 1 година
По време на война, този трябва да бъде екзекутиран за държавна измяна и подривна дейност.
11
1
 
26
 
! Отговори
Хххх преди 1 година
А защо в сялата стаия няма за какво е арестуван и за какво получава тази присъда...между другото е арестуван още миналата година...арестуван е за предване на чужди страни информация за състоянието на руските въоръжени сили (третира се като държавна измяна)...а защо тогава е арестуван американския гвардеец за теча на информация...той не е ли изразявал гражданската си позиция...а той ще получили съд и присъда- най вероятно да....А между другото този е бил та..шак на Ходорковски....
10
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво се случва с Джулиан Асанж?
9
1
 
23
 
! Отговори
Седераст преди 1 година
Убеден съм, че еднокнижната тиква, лодкаря и канадския умник защитават евопейските ценности и са на същата позиция, като "ООН, ЕС и западни държави".
8
5
 
28
 
! Отговори
KaBални преди 1 година
Кара-Мурза е новия KaBални. Очакваме сега по 200 статии на ден и за него.
7
1
 
17
 
! Отговори
нЕма страшно! преди 1 година
Ще мине на опреснителен курс в колониалния "стенвестник"! Ще помисли върху бъдещите си "творчески" планове след четвърт век... ще прояде свинско...
6
1
 
30
 
! Отговори
Хххх преди 1 година
Е той поне получи съд и присъда за разлика от Асандж...който вече повече от 3г. си лежи в затворчето без присъда обвинение или съд...
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този има по-зловещ поглед от Чикатило.
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам кои го заитават е достоен за личност н годинината на БХК, като Даниел Тротинетката.
3
18
 
3
 
! Отговори
AZ преди 1 година
Какой руский рай
2
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха, а нещо за Асандж да добавят?
1
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте ни занимавали с глупости и пропаганди, не ме вълнува.