Лондон призова за незабавното освобождаване на Кара-Мурза

Присъдата се определя на Острова като "политически мотивирана"
17 апр 2023 18:08, Красимир Ангелов
79
Лондон призова за незабавното освобождаване на Кара-Мурза
Снимка: БГНЕС

Посланикът на Русия в Лондон Андрей Келин е бил извикан в Министерството на външните работи на Великобритания във връзка с произнесената днес присъда срещу публициста Владимир Кара-Мурза. Информацията за това е разпространена от пресслужбата на британското външно министерство.

„Министерството на външните работи, въпросите на Общността и международното развитие извика днес руския посланик Андрей Келин. Ще му бъде заявено ясно, че Обединеното кралство смята присъдата срещу г-н Кара-Мурза за противоречаща на международните ангажименти на Русия в областта на правата на човека, включително правото на справедлив съдебен процес”, се казва в съобщението.

Още по темата
В Лондон определят присъдата като "политически мотивирана".

Наказателното дело срещу Кара-Мурза беше председателствано от съдия Сергей Подопригоров, срещу когото Великобритания наложи санкции през 2020 г. заради включването му в списъка „Магнитски”, в чието изготвяне е участвал Кара-Мурза. От британското външно министерство обърнаха внимание върху този факт и подчертаха, че ще бъдат обсъдени „по-нататъшните стъпки за търсене на отговорност от лицата, съпричастни към задържането на Владимир Кара-Мурза и неправомерното отношение към него”.

Министърът на външните работи Джеймс Клевърли изрази загриженост от факта, че Русия не изпълнява своите ангажименти в областта на правата на човека и призова Москва да ги спазва, включително осигуряване на „подобаващо медицинско обслужване” на Кара-Мурза, който има руско и британско гражданство. Келвърли заяви също, че Обединеното кралство ще продължи да оказва подкрепа на роднините на осъдения публицист и „да призовава за незабавното освобождаване на г-н Кара-Мурза”.

Dnes.bg припомня, че по-рано днес Московският градски съд осъди обществения деец и публицист Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор със строг режим по дело за държавна измяна, разпространение на невярна информация за руската армия и ръководене на нежелана организация.

Присъдата предизвика незабавен международен отзвук.

Германия разкритикува осъждането на руския опозиционер Владимир Кара-Мурза. Според Берлин присъдата показва "шокиращото ниво на репресиите, до което е достигнала Русия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: лондонРусияКара-Мурза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да излезе веднага като вагнеровец. Пригожин ще го уреди.
55
8
 
23
 
! Отговори
Режимът на рептила преди 1 година
дърт и плешив в Кремъл не се интересува от мнението на ЕС и Лондон. Напълно нормално е за злодеите, които погубиха десетки хиляди руснаци и украинци в една жестока война.
54
23
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прилича на краварски сериен убиец
53
19
 
25
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 година
И какво право този в Русия? Милион пъти призоваха чуждите граждани да напуснат. Кой знае какво е агентсцтвал и интригантствал?
52
19
 
36
 
! Отговори
Те кои бяха ? преди 1 година
Лондон да не гледа в чуждото канче. А да пусне незабавно Джулиан Асанж...
51
18
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джулиан Асанж от колко години е в затвора без присъда?
50
3
 
34
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Не можеш да си демокра само срещу Русия. Ако си демократ почни от миналото, обяви своята държава за колонизатор и призови да бъдат върнати в Африка и Индия заграбените богатства. Обяви се за преразглеждане в САЩ делото срещу семейство Розенберг. И тогава се обяви срещу Русия. Едва тогава ще повярвам.
49
3
 
18
 
! Отговори
Щещеведнага преди 1 година
Лондон да си е м
48
3
 
23
 
! Отговори
Влади-Мир преди 1 година
Всеки душевно болен, с мания за величие от 18, 19 век има права!!! може да си призовава каквото си иска, роботърговски кораби също може да си призовава, Китайски и Индийски колонии също може да си призовава;))
47
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 51: Те вече Лондон са индийска и пакистанска колония.
46
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За пръв път виждам такова ъгловато лице. Тоя от коя раса е?
45
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лондон призовавал а рашките най-много да им се изхилят в лицето за наглостта :))) Тез не разбраха ли, че вече немат африкански и индийски колонии, че некой да се съобразява с тях :)))
44
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Я па я. По православния храм в Донецк по време на пасхалната служба Путин ли стреля бе, приятелю? Ти, най-вероятно си едноок. А там нямаше руски военни.
43
5
 
34
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Еми щом Лондон призовава.. Това означава, че този явно е техен човек, ама Лондон няма никаква юрисдикция върху местопрестъплението. Те по-добре да върнат заграбеното от колониалното си минало, което са натъпкали в бритиш мюзиъм и малко да се засрамят, щото 97% от артефактите там са крадени!
42
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Па да питам Лъндън кога свобода за Шотландия,Уелс и Северна Ирландия бритчед деи правото на самоопределение????
41
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не позирай- депозирай..... Вместо да призовавате, предложете да го размените за Асандж. Мисля ,че ще е равностойна и добра сделка.
40
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И АЗ ПРИЗОВАВАМ ЛОНДОН ЗА СВОБОДА НА ШОТЛАНДИЯ,УЕЛС И СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ АМА ДАВАТ ЛИ Я??????
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лв неин поиска от Луканов да допусне ДПС до изборите за внс. Факт.
38
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лондон ни насади Кимон Георгиев, който подписа за Народния съд. Факт.
37
2
 
32
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
В Англия годишно осъждат 3 300 човека за писане на неудобни постове в соц. мрежи. Нещо?