Бивши войници на "Вагнер" с признания: Война е и не съжаляваме за нищо

Те признават как са убивали украински войници и деца
19 апр 2023 21:00, Нели Христова
74
Бивши войници на "Вагнер" с признания: Война е и не съжаляваме за нищо
Снимка: БГНЕС

Бивш наемник от "Вагнер" призна, че е убил и изтезавал десетки украински военнопленници, в един от най-подробните разкази от първо лице за зверствата, извършени от руските сили в Украйна.

49-годишният Алексей Савичев, бивш руски затворник, вербуван от "Вагнер" миналия септември, казва пред The Guardian в телефонно интервю, че е участвал в бързи екзекуции на украински военнопленници по време на шестмесечните си битки в Източна Украйна.

"Казаха ни да не вземаме пленници и просто да ги застреляме на място", признава той.

В един случай, докато се сражава близо до източноукраинския град Соледар миналата есен, Савичев твърди, че е участвал в убийствата на 20 украински войници, които са били обкръжени. "Заляхме ги с нашите куршуми", казва той. "Война е и не съжалявам за нищо, което съм направил там. Ако можех, бих се върнал."

Савичев каза, че в друг епизод, заедно с други бойци на "Вагнер", той е убил "няколко дузини" ранени украински военнопленници чрез "хвърляне на гранати" в канавката, където са били държани близо до град Бахмут през януари. "Измъчвахме войници, нямаше никакви правила", признава той.

Разказът на Савичев беше публикуван за първи път в понеделник от правозащитната група Gulagu.net в един час 17-минутно видео, където той се появява заедно с друг бивш боец на "Вагнер", идентифициран като Азамат Улдаров, който също каза, че е убивал цивилни, включително деца, по време на битката за Бахмут.

Улдаров казва, че неговите колеги наемници в един случай са убили група хора, които са се приютили в мазето на 9-етажен блок в Бахмут, включително младо момиче. "Тя крещеше, беше малко дете, беше на пет или шест и аз я застрелях, убийствен изстрел. Не ми беше позволено да пускам никого навън, разбираш ли?", каза Улдаров пред Владимир Осечкин, ръководител на правозащитната група Gulagu.net. Той не беше открит за коментар.

The Guardian не може независимо да провери мъчителните твърдения на нито един от двамата, но медията е разгледала руски наказателни документи, показващи, че Савичев, който е бил осъден за убийство, е бил освободен от затвор във Воронеж, град в югозападна Русия, с помилване от президента на 12 септември.

"Вагнер" е наел десетки хиляди затворници, включително осъдени убийци, да се бият в Източна Украйна. Беше им предложена свобода, ако оцелеят след почти суициден шестмесечен престой, който Савичев завърши на 12 март.

Савичев предоставя на The Guardian снимки на два медала, които според него е получил за битката при Соледар, град в източна Украйна, който войските на "Вагнер" превзеха в началото на януари.

Неговите показания изглежда допринасят за нарастващ набор от доказателства, които хвърлят светлина върху военните престъпления, извършени от руски войници в Украйна.

По-рано този месец се появиха два видеоклипа, показващи как руски войници очевидно обезглавяват украински военнопленници. Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че светът не може да пренебрегне "злите" кадри, които не са проверени от Guardian. "Колко лесно убиват тези зверове. Няма да забравим нищо. Няма да простим и на убийците", каза той.

В отговор на интервюто, публикувано от Gulagu Net, началникът на кабинета на Зеленски Андрий Йермак каза, че отговорните трябва да бъдат наказани. „Признанието не е достатъчно. Трябва да има наказание. Трудно и справедливо. И определено ще бъде", написа Ермак в Twitter.

От началото на войната редица руски войници, включително един бивш осъден на Вагнер, избягаха в чужбина и описаха, че са станали свидетели на руски военни престъпления, но свидетелството на Савичев е рядък разказ за бивш войник от Вагнер, който все още е в Русия.

Савичев каза, че се укрива, откакто даде първото си интервю в понеделник и е получил "множество" заплахи.

Евгений Пригожин, ръководител на "Вагнер", заяви, че разказът за двамата бивши войници на "Вагнер" е "явна лъжа" и че бойците на "Вагнер" "никога не са докосвали и не докосват" деца.

Савичев казва, че се опасява, че ще понесе същите последици като Евгений Нужин, осъден убиец, вербуван от "Вагнер", който се предаде на украинските сили, но по-късно беше предаден на Русия и екзекутиран. "Бях с "Вагнер" и знам какво могат да направят на тези, които говорят открито", заявява Савичев. "Разбирам, че скоро мога да умра. Просто не искам смъртта ми да е насилствена."

Той казва, че е бил свидетел на множество бързи убийства на други бойци на "Вагнер", обвинени от техните командири в неспазване на заповеди или в нарушаване на "кодекса на поведение", включително по отношение на консумацията на алкохол.

Савичев каза, че се е присъединил към Вагнер, след като Пригожин посетил неговата колония IK-12 във Воронеж миналия септември. "Пригожин дойде в нашия затвор и каза, че търси убийци. Той каза, че редовната армия е пълна с глупаци, които не могат да си свършат работата."

Мъжът бил приет във Вагнер въпреки диагнозата си за ХИВ - редовната руска армия не допуска войници със сериозни заболявания да се присъединят към нейните редици. "Те не се интересуват дали имаш ХИВ или хепатит, стига да можеш да убиваш", допълва той.

Според разказа на Савичев малко над 100 затворници от ИК-12 във Воронеж са се записали да се бият с "Вагнер". След двуседмичен курс на обучение той е изпратен на фронтовата линия, като се бие първо в Соледар, а след превземането на града - в Бахмут.

Той каза, че е бил поставен в малки части от четирима, които са били използвани като "щурмови войски", на които е било наредено да предприемат изключително опасни атаки срещу позициите на Украйна. Той изчислява, че от 100-те затворници, наети от неговия затвор, само 21 са се върнали живи. Според западни оценки "Вагнер" е дал повече от 30 000 жертви, предимно бивши затворници, след нахлуването на Москва в Украйна миналия февруари.

"Бяхме просто месо за нашите командири, все още не знам как оцелях", каза Савичев. "На никой не му пукаше за нас."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо ново при извергите.
49
2
 
1
 
! Отговори
Продажни журналисти! преди 1 година
Уважавайте българския народ малко повече. На тия долни пропагандни измислици може да се ловят европейци, ама българите не сме чак такива лапнишарани...
48
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес е рожденият ден на Адолф Хитлер. Контранастъплението на въоръжените сили на Украйна, противно на прогнозите на някои "експерти", не започна. И да, ако беше започнало, това би било най-странното нещо. Щеше да има забележително съвпадение между рожденната дата на Хитлер и дългоочакваното настъпление на фашистката u3MeT. Може би изчакват датата на рожденият ден на украинският хитлер, кой е той ще видим когато почне това прословуто контранастъпление. Степан Бандера 30 юни, Роман Шухевич 30 юни. Дали няма да е на 30 юни?
47
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Игор Стрелков пише в своя Telegram канал:"През последните два дни врагът проведе т.нар."разузнаване в бой"-тоест отделни тактически атаки с цел идентифициране на силите и средствата за отбрана на противниковата страна.Вероятночаст от атаките са с разсейващ характер,но подобни опити е имало в най-обещаващите от гледна точка на вражеско настъпление районивключително край Угледар и в Запорожка област.Донецко направление,Авдиевка.На север от известния фашистки укрепен район "Авдеевка" продължават ожесточени битки в района на Новобахмутовка.Това е мястото откъдето craHTa изстрелваше снаряди и рак
46
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направление Запорожие. Няма настъпателни действия от никоя страна, но фашистката гмеж се опитват да проведат разузнаване в бой, за да идентифицират уязвимите точки в отбраната на въоръжените сили на РФ и да разберат къде да ударят първо в началото на обявеното контранастъпление. В района на Шчербаки беше свален украински Су-25. Сработи "БУК".
45
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сватово-Кременная. Гмежта на киевския режим се опита да премине в настъпление в горската зона западно от Кременная, но атаката им беше отблъсната и те бяха изтласкани на предишните си позиции със загуба на гмеж, craH и техника. Фашистката u3MeT също така се опитват да контраатакуват в района на Червонопоповка, откъдето не толкова отдавна бяха изгонени, както и в близост до магистрала Сватово-Кременная. В тези райони киевският режим хвърля в битка допълнителни резерви.
44
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бахмут и околностите. Вагнерите продължават настъплението си в централната част на Бахмут, изтласквайки фашистката гмеж обратно към западната част на града. Вчера беше превзета бившата шивашка фабрика, която сега е превърната в укрепен район. Сградата на фабриката беше взривена от гмежта на киевския режим по време на отстъплението от позициите им. В южната част на Бахмут, в района на Ступочек, продължават ожесточени боеве за участъка от магистралата Бахмут-Константиновка.
43
3
 
8
 
! Отговори
58 преди 1 година
Да, беее, всяка новина, дето не ти изнася, е фалшива. Изобщо не се знае, че по време на война се случват адските зверства. Изобщо не е документирано в историята, че червената армия са сред най-големите животни, извършили най-много изнасилвания и престъпления "спасявайки" Европа. Никой не е чувал, че тия са затворници и ***. Всичко е фалшиво.
42
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрън дрън ерина и пълни глупости на търкалета
41
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евгений Пригожин, шеф на "Вагнер", заяви, че разказът за двамата бивши музиканти е явна лъжа и че бойците на "Вагнер" никога не са докосвали и не докосват деца. Кой нормален без бой и без тлъсто заплащане ще си признае подобни дивотии?
40
6
 
7
 
! Отговори
Мечка да ви дойде преди 1 година
На Вагнер да танцувате.
39
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като стигнах до "Ако можех, бих се върнал" и вече ме напуши на смях, аре дайте нещо по реалистично
38
3
 
8
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Гледам какви глупости се пишат , и си помислих , да не пострада някой, не е шега работа
37
11
 
12
 
! Отговори
Позитивно! преди 1 година
"Според западни оценки "Вагнер" е дал повече от 30 000 жертви, предимно бивши затворници," - Поне Вагнер е намерил смислено приложение на обществените дефекти! В краваника нека си ги пазят като национална ценност!
36
11
 
18
 
! Отговори
ХА ХА ХА! преди 1 година
Предишния вагнеровец си призна че интервюто му е било под заплаха и изнудване и казаното е невярно, Сега нови измислици- премислици тиражираме а?
35
12
 
23
 
! Отговори
Хибридна война преди 1 година
Така е написано все едно военните от САЩ,Англия и тн.са ангели и не убиват на фронта а само руснаците убиват на война?!
34
12
 
11
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 година
Абсолютна лъжа
33
7
 
13
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Това което са казали важи за всички военни по света участвали в война.
32
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето защо не искам да чуя за тези варвари!
31
6
 
8
 
! Отговори
суициден а? преди 1 година
Научете се на Български език и тогава пишете статии