Защо Русия се страхува от шествието на Безсмъртния полк на 9 май?

То може да покаже мащаба на жертвите в Украйна
3 май 2023 20:45, Нели Христова
289
Защо Русия се страхува от шествието на Безсмъртния полк на 9 май?
Снимка: БГНЕС

Няколко руски града обявиха, че няма да има празненства за тазгодишния Ден на победата. Руските власти се позоваха на съображения за сигурност и притеснения за атаки от страна на проукраинските сили за промените.

През последните седмици в Русия имаше експлозии и пожари.

Но някои твърдят, че редуцираните събития показват, че Кремъл е нервен от празненствата, превръщащи се в прояви на несъгласие срещу инвазията му в Украйна.

Голяма помпозност и демонстрация на военна мощ са обичайните отличителни белези на Деня на победата, който отбелязва победата на Съветския съюз над нацистка Германия на 9 май 1945 г.

Едно от най-разпознаваемите събития за деня е шествието на Безсмъртния полк, при което хора от цялата страна маршируват, държейки снимки на своите роднини, които са се сражавали във Втората световна война.

Миналата година президентът Владимир Путин поведе шествието през Червения площад в Москва, докато държеше снимка на баща си в униформа.

Тази година обаче Безсмъртният полк "ще се проведе в други формати от съображения за сигурност", каза депутатът и организатор Елена Цунаева пред журналисти миналия месец.

Според съобщение за новините на уебсайта на Безсмъртния полк на Русия, Цунаева е предложила на желаещите да почетат паметта на своите роднини вместо това да поставят снимки на ветерани от войната върху прозорците на колите, да прехвърлят изображението им върху елементи от облеклото или да сменят аватарите си в социалните медии.

Някои коментатори казаха, че личното шествие на Безсмъртния полк може да доведе до подчертаване на броя на руските загуби в Украйна.

Дмитрий Колезев, журналист и редактор на либерален новинарски уебсайт, който сега живее в изгнание, казва, че ако шествието не беше отменено, хората "почти сигурно щяха да дойдат по време Безсмъртния полк с портрети на загиналите в Украйна и броя от последните снимки може да се окаже депресиращо голям".

Колезев също така твърди, че властите може да се притесняват, че голямо събиране на хора може да се превърне в демонстрация на несъгласие. "Историята познава примери, когато лоялни събития се превръщаха в протести", пише той в Telegram.

Виктор Мучник, бивш главен редактор на сибирска телевизионна мрежа, който също е напуснал страната, казва, че руската държава е "маниакално подозрителна" и е по-малко загрижена относно "хипотетична терористична атака", отколкото за щети по имиджа й.

Той казва, че Кремъл може да се опасява, че шествието ще покаже "твърде много портрети на онези, които са починали не преди 80 години, а през изминалата година".

"Това ще даде представа за скрития мащаб на бедствието", допълва Мучник в интервю, цитирано от BBC.

Междувременно световноизвестният парад на военната техника на Червения площад в Москва, който традиционно се наблюдава от президента Путин, ще бъде строго затворен за обществеността.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руските служби за сигурност работят, за да гарантират безопасността на парада срещу "терористични атаки".

"Разбира се, знаем, че киевският режим, който стои зад редица подобни атаки, терористични актове, планира да продължи своята кампания. Нашите специални служби правят всичко възможно, за да гарантират сигурността", уточни той.

Два отделни пожара в складове за гориво избухнаха през последните няколко дни в Южна Русия и в окупирания от Русия Крим, включително един в сряда сутринта в района на Краснодар близо до мост, водещ към окупирания Кримски полуостров.

Тази седмица две отделни експлозии в руския граничен район Брянск дерайлираха товарни влакове, докато електропроводите бяха унищожени от предполагаемо взривно устройство в Ленинградска област.

Въпреки че нито една от тези атаки не е поета от Украйна, армията на Киев заяви, че подкопаването на логистиката на Русия е част от подготовката за нейната дългоочаквана контраофанзива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
16
 
9
 
! Отговори
Питанка преди 1 година
A Русия знае ли че се страхува?
115
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
XXX, журналист и редактор на либерален новинарски портал, сега живеещ в изгнание, каза Докога ще слушаме платени клакьори?
114
13
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
МОРДОРСКОВИЯ НАПАДНА УКРАЙНА И МНОГОКРАТНО Е СТРЕЛЯЛ ПО КИЕВ! КОЛКОТО И ДА СЕ ЕЖАТ ОТ МОРДОРСКОВИЯ ЗА РЕЖИМА В МОРДОРСКОВИЯ ЩЕ СТАВА САМО ОТ ЗЛЕ ПО-ЗЛЕ! СЪРБИЯ И КИТАЙ ОБЯВИХА, ЧЕ МОРДОРСКОВИЯ Е АГРЕСОР В УКРАЙНА И , ЧЕ ЩЕ АРЕСТУВАТ ПУТЕНА АКО СТЪПИ НА ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ ! ЗА СЕГА ИРАН И СЕВЕРНА КОРЕЯ ПОДКРЕПЯТ РЕЖИМА В МОРДОРСКОВИЯ ПЛЮС ВЕНЕЦУЕЛА И КУБА :D
113
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото пробитата им държава потъва неудържимо.
112
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защото са шубета
111
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много голям страх параноично тресе удавниците в Кремъл.
110
7
 
1
 
! Отговори
Куриоз-кървища преди 1 година
Исляма и мюсюлманска Волжско-Камска България чрез Киев подкокоросват грандиозни кървави кланета на Рицари-Кръстоносци във Франция...............Волжско-Камска Ислямобългария чрез автентични АРАБСКИ писатели от Казан се подигравала на Западна Европа че ДВА пъти спасили Православно Християнски КИЕВ от гладна смърт намеквайки "защо вече кореняк западняците от Близкия изток превземат Константинопол"......Отговора е кланета над "Ордена на бедните рицари от храма"(тамплиерите)
109
12
 
6
 
! Отговори
Даскала преди 1 година
Пак врели некипели ни сервирате!Спрете се ,пишете обективно ,а не тенденциозни глупости!
108
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дежурните русофили с дежурните си глyпости и клишета... Украйна развенча напълно мита за "Великата армия" на Мордор... Бахмут е последното доказателство в този факт.
107
3
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
РЕЖИМА В МОРДОРСКОВИЯ ОБЯВИ, ЧЕ ЩЕ ВЪВЕДЕ ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ В МОРДОРСКОВИЯ ЗАРАДИ ИНСЦЕНИРОВКАТА С ДРОНОВЕ ВЗРИВЕНИ НА 10 МЕТРА НАД СГРАДАТА НА КРЕМЪЛ :D
106
1
 
13
 
! Отговори
реалист преди 1 година
гей некро полка се одменя понеже бункерния дед е напълнил памперса
105
13
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Какъвто и да е произходът на руснаци и украинци етно-генезисът им съвпада,а той няма нищо общо с етногенезисът на изконното древно Българско Тракийско население.Днес Украина и Русия са фашистки страни .Фашизмът винаги е бил оръжие на онези,които нямат Естествен Произход.Започва самоунищожението на Русия ,САЩ и Украина.Никой не може да им помогне . ГРАНИЦИТЕ НА ЕС ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАТВОРЕНИ ЗА НЕЧЛЕНОВЕ НА ЕС И АРАБИТЕ ТРЯБВА ДА ПОЕМАТ КОНТРОЛ НАД УПРАВЛЕНИЕТО НИ.ТОВА Е ЕДИНСТВЕН ПРАВИЛЕН ХОД.
104
4
 
13
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
Тази година парада ще бъде открит само за телевизиите, за да покажат на света руската мощ- Руснаци дзяпачи няма да има. Те си я знаят.И тук са написали победа на СССР срещу хитлеристка Германия. Пак са забравили САЩ и Англия като съюзници.Променят историята.Тази година Безсмъртния полк се е увеличил с 200 000 убити от Путин.
103
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия не се страхува, сащ се страхуват от Русия, и от Китай. Защото хегемонията им приключва, бързо и неочаквано.
102
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
продавам ***
101
2
 
1
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 1 година
Българите са ги нарекли Саксонци тъй наречените французи(франки) с майчин гръцки език от Константинопол...............любопитен факт е че на 13 април 1204 французи превземат Православно Християнски ФРАНКвизантийски Константинопол.................. Юстиниан Велики завоевателя на германците дефакто създава Франкската империя а още Василий Втори е планирал повторението с Цар Асен и брат му Петър...............Аеций е шеф на Византийската партия в град Рим.......Няма чудеса в Рома а подпирания
100
1
 
8
 
! Отговори
путин преди 1 година
бункера бункера искам си бункера няма да мръ заради някакъв въ,,,шлив фек полк
99
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как стигнахте до това гениално заключение, че Русия се страхува? От какво да се страхува? Фашизмът вече е официална идеология на западната пропаганда. Хитлер е щастлив. Тя, Русия трепереше от страх и от санкциите, но не.
98
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да си доста примитивен за да твърдиш подобни работи. Как я виждате портретите на няколко милиона УЧСТВУВАЛИ във втората световна а и не само война дали не са повече от прословутите 200 000.
97
11
 
1
 
! Отговори
Истината преди 1 година
България е основана от византобългарина Християнския Патриций Кубрат с поставена задача да организира грандиозно персийско робско въстание срещу тюркомонголоидната робовладелска империя над Иран.................Прякори на българите са тракийския Цар Спартак син на Цар Терес(торо-торино) че дори и Саксонците както и Енодийгондурите,Военните на Офицер Сабиниан общо взето Римо-Константинополски СЪУЧАСТНИЦИ.......БОЯН унищожители на бАян е още с имена Безмер,Гостун,Бела Трета,Асен,Белгун,Бог,Господ