Майката на Владимир Кара-Мурза: Няма да чакам 25 години, за да видя сина си на свобода

Той е отслабвал много, споделя Елена
16 май 2023 20:18, Нели Христова
132
Майката на Владимир Кара-Мурза: Няма да чакам 25 години, за да видя сина си на свобода
Снимка: БГНЕС

Представете си да сте в съда и виждате как сина ви, който някога е критикувал правителството, е осъден на 25 години затвор. Елена Гордън знае точно какво е чувството.

Миналия месец Елена стоеше до подсъдимата скамейка, която в случая бе стъклената клетка в московска съдебна зала. Вътре в нея беше заключен нейният син Владимир Кара-Мурза. Един от най-гласните критици на президента Путин, той беше осъден за държавна измяна и други предполагаеми престъпления и хвърлен в затвора за четвърт век.

Елена, която живее в чужбина, пристига в Москва за присъдата.

"Бях единствената от семейството и приятелите в съдебната зала", казва Елена пред BBC. "Владимир не знаеше, че ще бъда там. Така че той беше малко шокиран, но се надявам приятно изненадан. Бях подготвена за този резултат, въпреки че мислех, че ще му дадат 24 години и единадесет месеца, като един вид обида. Накрая решиха да действат нагло. Дадоха му максимума."

След осъждането на сина си, Елена успява да си осигури две срещи с Владимир в затвора.

"Той е отслабвал много", казва Елена. "Притеснявам се за здравето му. Но очевидно е смел и казва, че духът му е несломен."

"Изненадващо, той е оптимист. Вярва в бъдещето на Русия и вярва в собствената си роля в бъдещата демократична Русия. Но по отношение на собственото си близко бъдеще той е реалист. Той се готви да бъде преместен в наказателна колония ."

"Аз не само се надявам, аз вярвам, че ще видя Владимир свободен", отговаря тя на въпрос на BBC дали самата тя е оптимист. "Нямам намерение да чакам двадесет и пет години за това."

Повече от десетилетие Владимир Кара-Мурза е високопоставен противник на Кремъл. Той помогна да се убедят западните правителства да наложат санкции, включително визови забрани и замразяване на активи, на руски служители, замесени в корупция и нарушения на човешките права.

Тази упорита активност предизвика гняв в коридорите на руската власт. Той преживя две мистериозни отравяния, които поддръжниците му свързват с руските власти.

На Запад Кара-Мурза се обяви против политическото преследване у дома и срещу пълномащабното нахлуване на Кремъл в Украйна. Миналата година в реч пред депутати в американския щат Аризона той осъди "диктаторския режим в Кремъл". Скоро след това се завръща в Москва, където е арестуван.

"Владимир трябва да е знаел, че се излага на опасност, връщайки се в Русия. Опита ли се да го спреш да се върне?", питат от BBC Елена. 

"Опитах." отговаря тя. "Това е болна тема за мен като майка. Не мога да се дистанцирам и да го гледам само като политическа фигура. Той е преди всичко мой син."

"Молех го да не се връща в Русия. Той обеща да помисли върху това. И както виждате, резултатът от мисленето му беше отрицателен", добавя майката.

"Изразил ли е някакво съжаление пред вас, че се е върнал?", питат от BBC.

"Не, никога. Никога", казва Елена. "Много съжалявам. Говоря за себе си. Той има принципи. Той наистина вярва, че трябва да бъде със своята страна и със своя народ и че не би имал право да има думата в бъдеща демократична Русия, ако беше избягал и беше останал в безопасност."

Съдбата на Владимир Кара-Мурза е напомняне за опасността, на която се излагат политици, активисти, личности, които предизвикват Кремъл
. Повечето от водещите руски опозиционери или са избягали от страната, или сега са в затвора.

"Страхувам се, че Русия се е превърнала в диктатура", казва Елена Гордън. "За мен всичко това всъщност изглежда доста гротескно – че в 21 век виждаме около себе си това, което е описано в антиутопиите на 20 век. Това е ужасна регресия. Това е срам."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес около 3.30 часа сутринта Киев беше под въздушна атака от север, изток и юг. 6 руски МИГ 31К изстреляха 6 аеробалистични ракети Кинжал. 9 крилати ракети Калибър бяха изстреляни от руски кораби в Черно море. 3 ракети Искандер бяха изстреляни от руски наземни бази. Всички 18 руски ракети бяха посрещнати във въздуха от украинската ПВО ПротивоВъздушнаОтбрана и унищожени. Всичко това благодарение на техническата, финансова и морална подкрепа на Запада и високият дух и професионализъм на Украйна.
40
8
 
5
 
! Отговори
За да има мир, преди 1 година
Путинофилите в Сибир ! Да копат въглища за Чичко СИ !
39
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия, които пожелават на тази майка да прибере сина си в ковчег, да видят собствените си деца в гроб. Съвсем загубиха човешкия си облик руснаците и русофилите.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щастие за цялото човечество
37
6
 
3
 
! Отговори
Шефрет преди 1 година
Ам да иде да си го прибере кат не и се чака) Другият вариант е в сандък по рано))
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айдааа в Източна Полша има повишен радиационен фон 6,7 пъти.Да им е честито,подарък от Лондон .
35
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има и достойни руснаци - като Мурза, Навални и Алла Пугачова. Затова в крайна сметка, честта ще бъде тяхна. Както едно време стана със Солженицин. Култова личност в противовес на кремълските се. лян. ду. РИ.
34
4
 
13
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Някой да обясни на хипер-активната-либерална родителка на дж...ря не снимката , че ако синчето й не беше престъпник нямаше се налага го чака. И че - не е длъжна да го чака, като не иска - да не го чака. Може да си осинови друго дете, може да го забрави, може да емигрира, може да умре. Свободна е да прави, каквото си поиска , ние какво да направим за тази ултра-лиерална мaмицa - да щурмуваме затвора , да й извадим детиту ?
33
4
 
2
 
! Отговори
До Муахаха преди 1 година
Дали ще се смееш ако на теб ти я изстрелят по нещастната панелка в която живвеш, а дано
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този има смразяващ поглед, да ти се изправят косите.
31
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Засега информацията за Кинжала е само руска, демек - лъжлива.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Муахаха, Добра вечер!
29
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската диаспора се е активизира ла да слага минуси, но ще минат 2 часа и истинският резултат ще лъсне - българите са срещу Путин, срещу РФ и срещу комунизЪма.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
излъчване на психопат, който стремително се зашизофритенясва. Гледа пред него две ръце с две белезници. Под него две нозе в две пранги. Пипнесе по главата -две уши със запушалки. а Ръцете и краката гледат две лица говорещи различно. Едно казва; ади сега. Другото- сега ади. Така Музиканто от раз се зашизофриняса
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мурза или не знам кой. Абе вие не разбрахте списващите тук читатели, че демокрация и справедлив свят няма. Няма и да има. Всичко е интереси и манипулации. Мерене на пиишки. Едните постъпват по този начин, а другите по същия. Просто едните си правят по-добра реклама. Едно и също бла бла по цял свят. Трябва да си изключително тъъъп, за да не го разбереш. Същото е навсякъде, както в Бг. Интереси, интриги, власт и най-вече Пари ...
26
11
 
3
 
! Отговори
За да има мир, преди 1 година
жужето в Сибир ! Да копа въглища за Чичко СИ !
25
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джуджето - на трибунал, Раша - на парчета!
24
10
 
4
 
! Отговори
Путинофили с хапчета преди 1 година
или в Карлуково
23
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не бяхме на западна територия, сега пишещите за ГУАНТАНАМО щяха да са на мястото на опозиционера. Имайте го предвид, пишещи за ГУАНТАНАМО.
22
10
 
3
 
! Отговори
За да има мир преди 1 година
жужето в Сибир ! Да копа въглища да Чичко СИ