Майката на Владимир Кара-Мурза: Няма да чакам 25 години, за да видя сина си на свобода

Той е отслабвал много, споделя Елена
16 май 2023 20:18, Нели Христова
132
Майката на Владимир Кара-Мурза: Няма да чакам 25 години, за да видя сина си на свобода
Снимка: БГНЕС

Представете си да сте в съда и виждате как сина ви, който някога е критикувал правителството, е осъден на 25 години затвор. Елена Гордън знае точно какво е чувството.

Миналия месец Елена стоеше до подсъдимата скамейка, която в случая бе стъклената клетка в московска съдебна зала. Вътре в нея беше заключен нейният син Владимир Кара-Мурза. Един от най-гласните критици на президента Путин, той беше осъден за държавна измяна и други предполагаеми престъпления и хвърлен в затвора за четвърт век.

Елена, която живее в чужбина, пристига в Москва за присъдата.

"Бях единствената от семейството и приятелите в съдебната зала", казва Елена пред BBC. "Владимир не знаеше, че ще бъда там. Така че той беше малко шокиран, но се надявам приятно изненадан. Бях подготвена за този резултат, въпреки че мислех, че ще му дадат 24 години и единадесет месеца, като един вид обида. Накрая решиха да действат нагло. Дадоха му максимума."

След осъждането на сина си, Елена успява да си осигури две срещи с Владимир в затвора.

"Той е отслабвал много", казва Елена. "Притеснявам се за здравето му. Но очевидно е смел и казва, че духът му е несломен."

"Изненадващо, той е оптимист. Вярва в бъдещето на Русия и вярва в собствената си роля в бъдещата демократична Русия. Но по отношение на собственото си близко бъдеще той е реалист. Той се готви да бъде преместен в наказателна колония ."

"Аз не само се надявам, аз вярвам, че ще видя Владимир свободен", отговаря тя на въпрос на BBC дали самата тя е оптимист. "Нямам намерение да чакам двадесет и пет години за това."

Повече от десетилетие Владимир Кара-Мурза е високопоставен противник на Кремъл. Той помогна да се убедят западните правителства да наложат санкции, включително визови забрани и замразяване на активи, на руски служители, замесени в корупция и нарушения на човешките права.

Тази упорита активност предизвика гняв в коридорите на руската власт. Той преживя две мистериозни отравяния, които поддръжниците му свързват с руските власти.

На Запад Кара-Мурза се обяви против политическото преследване у дома и срещу пълномащабното нахлуване на Кремъл в Украйна. Миналата година в реч пред депутати в американския щат Аризона той осъди "диктаторския режим в Кремъл". Скоро след това се завръща в Москва, където е арестуван.

"Владимир трябва да е знаел, че се излага на опасност, връщайки се в Русия. Опита ли се да го спреш да се върне?", питат от BBC Елена. 

"Опитах." отговаря тя. "Това е болна тема за мен като майка. Не мога да се дистанцирам и да го гледам само като политическа фигура. Той е преди всичко мой син."

"Молех го да не се връща в Русия. Той обеща да помисли върху това. И както виждате, резултатът от мисленето му беше отрицателен", добавя майката.

"Изразил ли е някакво съжаление пред вас, че се е върнал?", питат от BBC.

"Не, никога. Никога", казва Елена. "Много съжалявам. Говоря за себе си. Той има принципи. Той наистина вярва, че трябва да бъде със своята страна и със своя народ и че не би имал право да има думата в бъдеща демократична Русия, ако беше избягал и беше останал в безопасност."

Съдбата на Владимир Кара-Мурза е напомняне за опасността, на която се излагат политици, активисти, личности, които предизвикват Кремъл
. Повечето от водещите руски опозиционери или са избягали от страната, или сега са в затвора.

"Страхувам се, че Русия се е превърнала в диктатура", казва Елена Гордън. "За мен всичко това всъщност изглежда доста гротескно – че в 21 век виждаме около себе си това, което е описано в антиутопиите на 20 век. Това е ужасна регресия. Това е срам."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да си износи ако сак ин0сливични, може ин-дебеличревно или даже ин-хемероидални заплождане още едно некакво текова музикално или художествено ади може и ненормално-щото тва нормалното ще кара 25 години интензивен курс по нормализиране де с казачок, де с новичок де на задна прашка. Ние правителсво ли праиме или се занимаваме с чужди клюки. Да бе мирно седяло до сега баница да ядало.
20
18
 
7
 
! Отговори
Тийн преди 1 година
Руснаците нямат нито морал, нито оръжия, нито са подготвени. Не гледате ли телевизия - почти всеки ден група американски командоси размазват стотици руснаци. И то без никакви жертви! Размазват ги навсякъде - със самолети във въздуха, в тайни заводи, в Арктика... Веднъж един американски командоси сам изби няколко стотин руски пазачи и освободи заложниците. Всичко идва от морала и подготовката!
19
1
 
0
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
покажи се ти а те видимно прочети малко за чест, достойнство, морал, принципи
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ще го прекръсти на Курза САЩ.
17
2
 
17
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Даа, за съжаление такива разни умствено увредени като оня толстолоб, който връчи бюст-бомба са героите на т.нар. запад.. Хем осъзнават, че нещо не е наред, хем се 'борят' против ясно установени правила.. А за истината какво? Асандж, Сноудън те са престъпници, а тоя тyлyп какво?
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мурза САЩ!
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако беше в САЩ щеше да е в Гуантанамо бей, ако беше Англия в Лондонската кула в Полша в Аушвиц Биркенау.
14
1
 
4
 
! Отговори
Това преди 1 година
Тъпо шоу .
13
11
 
4
 
! Отговори
Медведев, Рогозин преди 1 година
в психиатрията с намордници
12
13
 
5
 
! Отговори
Германец преди 1 година
А на кремълския гросмайстор скоро скоро ще му хапваме житцето. Амин :)
11
9
 
4
 
! Отговори
Германец преди 1 година
По коледа ще е с майка си :)
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо КараМурза прилича на Чикатило? НАЛИ Е ЕВРОАРЛАНТИК
9
11
 
3
 
! Отговори
Жужето в панделата, преди 1 година
Мурза при семейството му
8
14
 
6
 
! Отговори
Кремъл в Хага, Мурза преди 1 година
НА СВОБОДА !
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана с Асандж или там е демокрстично?
6
3
 
13
 
! Отговори
Ясно преди 1 година
До 2.Стига си пускал лъжи от хунтата в Киев.
5
14
 
4
 
! Отговори
Путин в Хага, Мурза преди 1 година
НА СВОБОДА ! СЛЕД 8 МЕСЕЦА !
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
майка му гордън той кара мурзин ....и ние си имаме такива нпота
3
3
 
18
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Ако беше в "демократичният сащ"щеше да го пратят в концлагера Гуантанамо.
2
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес около 3.30 часа сутринта Киев беше под въздушна атака от север, изток и юг. 6 руски МИГ 31К изстреляха 6 аеробалистични ракети Кинжал. 9 крилати ракети Калибър бяха изстреляни от руски кораби в Черно море. 3 ракети Искандер бяха изстреляни от руски наземни бази. Всички 18 руски ракети бяха посрещнати във въздуха от украинската ПВО ПротивоВъздушнаОтбрана и унищожени. Всичко това благодарение на техническата, финансова и морална подкрепа на Запада и високият дух и професионализъм на Украйна.