Митрофанова: Въпреки сложната ситуация българи и руснаци говорят на един език

Посланикът на Русия честити 24 май
388
Митрофанова: Въпреки сложната ситуация българи и руснаци говорят на един език
Снимка: БГНЕС

"Ако извадим политическата обстановка и сложността на настоящия момент, руският и българският народи продължават да говорят практически на един език". Това се казва в послание на руския посланик Н.Пр. Елеонора Митрофанова по повод на 24 май Деня на българската азбука и култура.

"Поздравявам ви с нашия общ празник – Деня на cветите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета, култура и славянската книжовност, който в Русия се почита като Ден на славянската писменост и култура.
Православието, духовността, служението на Отечеството, милосърдието, справедливостта са нравствени константи за народите на страните ни. Катализаторът за формирането на тази система от традиционни ценности е било създаването на славянска писменост, която е направила възможно предаването от поколение на поколение на изпитани във времето знания, убеждения и ориентири на собствен, разбираем за славяните език", пише тя.

По думите й вярата и езиковата среда до голяма степен определят мирогледа на човек, неговите идеи за добро и зло, правилно и погрешно.

"Затова ни е лесно да се разберем – в крайна сметка, ако извадим политическата обстановка и сложността на настоящия момент, руският и българският народи продължават да говорят практически на един език.

Силата на народа е в неговата история и опита на предците – в това отношение България има с какво да се гордее. Нека наследството на светите братя Кирил и Методий и техните ученици – светите Седмочисленици – продължава да дава усещане за опора, да помага за справяне с предизвикателствата и да вдъхва увереност, че в името на една велика цел всички препятствия са преодолими.

Честит празник, честит Ден на славянската писменост и култура!", се казва в посланието на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още по темата: Русия24 майМитрофанова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
5
 
16
 
! Отговори
Община Умен преди 1 година
аз бих им затворил посолството.....,не мислете,че са дошли да ни освобождават от турците....,те си водиха войната на българската ни земя,дето има руснак трева не никне!
221
3
 
22
 
! Отговори
Минало преди 1 година
Години наред НАСИЛА ни карахте да ви учим езика...години наред НАСИЛА ни карахте да ви харесваме. Но НАСИЛА ХУБОСТ НЕ СТАВА! България е на Българите!
220
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как тебя зовут? Меня зовут свински бут.Товарищ, вьй за сефте раз в Болгарии?
219
6
 
23
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Лъжата ви другарке се разкри...НИТО СМЕ БРАТЯ, НИТО СТЕ СЛАВЯНИ, НИТО СТЕ ДОБРЕ ДОШЛИ В БЪЛГАРИЯ!!! Явно в масковия е сложно! България е ЕС и НАТО и е ОК!!!
218
12
 
4
 
! Отговори
Балъко Гранде преди 1 година
Иво Инджев е толкова предсказуем и глууупав завалията.....малко да го бъзнеш като Минко и веднага налааапва кукичката барабар с кордата и плувката.
217
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А другарката може ли да каже какво всъшност са "руснаци"? Щото аз почнах да се обърквам. Славяни ли са, монголи ли са, мюсюлмани ли са, християни ли са кво са ?
216
8
 
21
 
! Отговори
The Drill преди 1 година
Това добиче, още ли не е изритано?
215
7
 
28
 
! Отговори
До 236 преди 1 година
Първо, Русия никога не е признавала, че азбуката идва от България и че е българска. Второ ти като говориш с руснак на български и той ти говори на руски, много се съмнявам, че ще се разберете, т.е. не говорите на един език определено. Не си прави погрешно впечатление и я използвай тази глава, а не се поддавай на пропаганда. Руснаците винаги са ни презирали и винаги са смятали, че те са ни господари. Руснаците винаги са говорили за България с лошо. Първи те въвеждат термина ***.
214
10
 
6
 
! Отговори
До 237 преди 1 година
Аз съм. Въпросът е ти дали си. Не виждам лошо, че посланник ни е поздравил. Просто казах, че никъде не прочетох други посланици да са.
213
1
 
1
 
! Отговори
До 236 преди 1 година
А от българите?
212
20
 
6
 
! Отговори
До 239 преди 1 година
Точно правилно си разбрал. Защо ще плюем народ, който е взаимствал азбуката ни, а ще се кланяме на такъв, който при първа възможност ще ни даде друга. Жената е отправила дипломатическо послание, за разлика от други. За рова казвам...кажете на тези други, че ако са партньори и те да изкажат нещо на следващия 24-ти май.
211
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, не говорим на един език, аз лично говоря на английски, за да се разгранича от руснаците.
210
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между другото, искам да похваля и пишещите тук, че свикнаха, за това да им се чете мбението да пишат на кирилица.Пък все едно какво е. Но другия път дайте акъл на чорбаджиите ви да пратят и те по едно послание. Иначе руснаците ще са си ценни. Те не уважават сегашната ни политика, но ни харесват като хора.
209
1
 
17
 
! Отговори
До 239 до до абе преди 1 година
24 Май е национален празник на България!!!!! Пишеш глупости или не си Българин!!!
208
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Иван до 233 Благадарю,развеселил меня
207
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 236Българий и руснаций братя и гаварим един язик////Никакви братя не сме бе, бегай далеко у Сибир. Кво си полазил български сайт, не те щем тук sбъркоч. Слава Украiне.
206
1
 
6
 
! Отговори
До до Абе преди 1 година
Ами всички пишещи на тази азбука се поздравяваме. Все едно какви.
205
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кочбайряна ще ти излекува червените звезди хеммароиди
204
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, с нещо да се съглася с г-жа Мутрофанова. Едните говорят на старобългарски с ку. рвенски акцент, а другите на новобългарски с твърд мъжки акцент.
203
9
 
3
 
! Отговори
Иван до 233 преди 1 година
Очен леснъй научится гаварит на руский. Слагай удвой й накрают и гавари на меко и случится нещатса. Българий и руснаций братя и гаварим един язик.