Русия ще се върне към Нов СТАРТ, ако САЩ се откажат от враждебната линия

Договорът трябваше да изтече през 2026 г.
3 юни 2023 16:23, Анисия Иванова
34
Русия ще се върне към Нов СТАРТ, ако САЩ се откажат от враждебната линия
Снимка: БГНЕС

Русия ще възобнови изпълнението на всичките си задължения по договора "Нов СТАРТ", ако Вашингтон се откаже от враждебната си линия по отношение на Москва, заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от агенция Ройтерс, която се позовава на руски новинарски агенции.

По-рано тази седмица САЩ заявиха, че ще спрат да дават на Русия част от информацията, чието предаване се изисква съгласно договора за контрол върху въоръженията като ответна мярка на "продължаващите нарушения" на споразумението от страна на Москва.

По думите на Рябков обявеният от Вашингтон ход не е изненадал Москва и решението на Русия да преустанови участието си в Нов СТАРТ продължава да е в сила.

Бихме възобновили изпълнението на задълженията си по договора, ако САЩ се откажат от враждебността си по отношение на Русия, подчерта руският представител, цитиран от БТА.

През февруари руският президент Владимир Путин обяви, че Кремъл прекратява участието си в "Нов СТАРТ" - последния голям договор за контрол на оръжията между САЩ и Русия. Той ограничава броя на ядрените бойни глави, с които двете най-големи ядрени сили в света могат да разполагат. Договорът трябваше да изтече през 2026 г.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
10
 
15
 
! Отговори
крундел преди 10 месеца
никакви договори за разоръжаване, само яка надпревара, помним предишната как приключи и грешката на "краварите" че помогнаха на русия, а не на бившият източен блок, само се надявам този път да се поправят - никаква помощ за руските "миролюбци"
7
16
 
12
 
! Отговори
Блатото московия преди 10 месеца
Руслетата едностранно се отметна от задълженията си по Нов Старт, а сега какво излиза - искат още нещо, за да си спазят вече поетите обещания? На това му се вика рекет. Същото направиха и с договора за доставка на газ до България - мрън мрън и се отметнаха, а не искат да платят и неустойките по договора. Големо блато е тая московия.
6
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия просто не разбира,че САЩ искат Сибир!Казаха им го няколко пъти в прав текст!До като руснаците търпят бившата номенклатура да управлява,те ще затъват!Също като България!
5
23
 
26
 
! Отговори
НЕВЪЗМОЖНО! преди 10 месеца
Враждата между Кремъл и Свободния свят няма да спре, докато крепостните не напуснат Украйна, а това доброволно няма да стане...
4
2
 
23
 
! Отговори
Teo преди 10 месеца
По принцип няма никакъв смисъл от подобен договор, след като вече има други играчи - Китай, Северна Корея, Израел, Пакистан, Франция, Индия, Англия ... Защо трябва едни да си ограничават и следят запасите от ядрени оръжия, а други да трупат неконтролируемо?!?Най-сигурното нещо в света е промяната! Трябва всички да седнат на една маса и да се разберат!
3
20
 
30
 
! Отговори
Сержант преди 10 месеца
Каква враждебност? Та вие сте агресорът а те помагат на жертвата. Втората световна, когато бяхте жертва, кой ви даде най-много въоръжение , техника , храни и какво ли не, САЩ. Срам ви е да го признаете, но вече пропагандата ви бързо се разбира. Информация има навсякъде и за всичко.
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пак, че не искат и помощ от Америка:)))
1
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Паню Баирски 2. Личи си, че разбираш само от бой по главата. Иначе откъде такива знания?