Руските сили отблъснали мащабна украинска офанзива в Донецка област

Украйна била задействала шест механизирани и два танкови батальона
Обновена: 5 юни 2023 06:10 | 5 юни 2023 06:10, Елка Василева
364
Руските сили отблъснали мащабна украинска офанзива в Донецка област
Снимка: архив, БГНЕС

Руските сили са осуетили голяма украинска офанзива в южната украинска Донецка област, съобщи рано тази сутрин руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

В изявление на министерството се казва, че Украйна е започнала офанзивата вчера, като са били задействани шест механизирани и два танкови батальона.

Още по темата
Агенция Ройтерс отбелязва, че не е в състояние да провери руското изявление. Засега няма коментар от Украйна.

Не ясно дали съобщената атака представлява официалното начало на дългоочакваната украинска контраофанзива за възвръщане на част от територията, завзета от руските сили след началото на нашествието през февруари 2022 г.

"Целта на противника беше да пробие отбраната ни в най-уязвимия, според него, сектор на фронта", заявиха от руското министерство на отбраната. "Противникът не изпълни задачите си и не постигна успех".

Руските сили са убили 250 украински военнослужещи, както и са унищожили 16 танка, бойни машини на пехотата и 21 бойни бронирани машини, според същия източник. Това е постигнато "в резултат на умелите и компетентни действия на военната група "Изток".

Вчера Киев призова за "мълчание" преди дългоочакваната контраофанзива за възвръщане на териториите, които Русия пое под свой контрол в продължаващата вече 15 месеца война, припомня Ройтерс.

Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов, който отговаря за военната операция на Москва в Украйна, е бил в района на украинската атака, съобщи министерството, като уточни, че той е бил "на един от предните командни пунктове".

Във видеоклип, публикуван в телеграм-канала на министерството, се виждат няколко военни превозни средства, разположени на обширна територия, които са подложени на въздушна атака.

В същото време нападение с дрон е причинило пожар в енергиен обект в руската Белгородска област рано тази сутрин, съобщи губернаторът Вячеслав Гладков. Няма пострадали хора, добави той в Телеграм.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
8
 
2
 
! Отговори
тавариши Русуфили преди 1 година
НИКОЙ НЕ КАРАЛ РАШКАТА К О ЧИ НА ДА УСТАНОВЯВА КОМУНИСТИЧЕСКА ДИКТАТУРА СЛЕД 1945 .... МРАЗЯ РУСИЯ
176
0
 
6
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Космонавт Става дума че Ройтерс не може да го потвърди но РФ Щаб и дори Украински Блогери го потвърждават че там нещо става. Проблемът ви на повечето Люде пишещи тук е че вярвате на ОПРЕДЕЛЕНО КОМПРОМЕТИРАЛИ СЕ МЕДИИ като почнеш от 1 канал Русия и стигнеш до многократно и на запад хващаните в ЛЪЖА Ройтерс. За сега единственото място което няма цензура са палтените канали и Телеграм. Туитер се опитва отново да стане свободен канал но е много трудно...
175
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 193 Космонавтчето...Викайте линейка за тоя краварски маааалоумник и го карайте бързо в Карлуково. Ще го изпуснем. Положението му е критично.
174
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Космонавта пак му говорят звездите.
173
4
 
5
 
! Отговори
ЕС пропаганда преди 1 година
ДО НАПИСАЛИЯ че то руснаците винаги лъжат. Трябва да си откaчен русофил за да им вярваш за каквото и да е. - и затова РИА Новости и Русия днес RT, Russia Today са забранени и цензурирани в целия ЕС, защото ЕС пропагандата казва само истината, но когато хората се информират от НЕЗАВИСИМИ източници и ИМАТ ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИЯ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ, никой не вярва на ЕС. Имаме VPN и знаем какво се случва наистина. Ако Русия лъже и никой не й вярва, тогава ЗАЩО ЗАБРАНЯВАТ РУСКИТЕ КАНАЛИ???
172
0
 
0
 
! Отговори
Хе хе ковбоино преди 1 година
До АнонименТака като се описа мязаш на Азис от "обратния" му период.
171
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 185 "Че то руснаците винаги лъжат" НЕВЯРНО Изглежда е наложено от самия Путин защото той имаше такъв навик на въпроси които са му неприятни да не отговаря. При Руснаците има друга система всеки ФАКТ удобен за Кремъл се Раздухва и потретва. Всеки Факт неудобен за САЩ и Сие независимо дали е удобен или не на Кремъл му се отделя време и ресурси. Всеки факт за Военните неудобен негласно се обявява за ТАБУ ни звук ни вопъл ако някой говори му се спретва административно нарушение примерно!
170
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 187 Космонавт.... И аз мога да ти разкажа няколко стотин приказки на Шехиризада. Искаш ли, краварски вмирисан ***?
169
2
 
2
 
! Отговори
борба преди 1 година
От кога Априлскто възстание се води като офанзива и Османските сили осуетили и избили 250 български революционери.
168
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Космонавт яд те е че не са 3 дни ли? )))
167
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 185 А Ройтерс, Гардиън и Ню Йорк Таймс винаги казват истината! Нали така, кравар умирисан?
166
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 година
1. Официално РФ щаб казва че там има нещо дали е отвличаща атака или си е настъпление ще видим. 2. Появи се видео в Телеграм от Украински медевак санитар. Дават 3ма ранени украинци. Първия е в крака, втория в торса и то пострадал от забило се дърво докато е залягал заради руски обстрел и третия който изглеждаш като Зомби куршум е минал през едната буза строшил е челюста и е излезнал през другата буза на лицето. Опитваше се да каже нещо но излизаще само хриптене... Санитаря каза 3 за евакуация...
165
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 182 К'во стана ве, краварски космонавски умирисник, когато Ройтерс дава информация за руските загуби ги цитираш и им вярваш, но когато сводката е от руснаците било лъжа? Краварски ***, взимай скафандъра хващай ракетата и бегом към Марс, че тук си излишен напълно.
164
7
 
2
 
! Отговори
ДумкайСеВГърба преди 1 година
Руснаците не знаят в каква посока ще се проведе нашето контранастъпление и държат в постоянно напрежение 450 км от фронта в зоната на нашата отговорност. Освен това фактът, че нашите действия и пропаганда достигат дълбокия тил в Крим, предизвиква сериозна загриженост за окупаторите.Непрекъснато следим техните маневри-руснаците се изнервят и не се задържат на едно определено място,а също така непрекъснато укрепват отбранителните структури,в някои случаи прибягват до дезертьорство.
163
1
 
5
 
! Отговори
... преди 1 година
значи когато кремъл казва нещо то то е 100% лъжа! или още по лошо! Това е доказано от 100 и нагоре години насам!
162
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 176 Космонавт.... Понеже украинската артилерия мели целият фронт, затова руските сили вчера са убили 250 украински военнослужещи, както и са унищожили 16 танка, бойни машини на пехотата и 21 бойни бронирани машини, нали кравар вмирисан мааалоумен?
161
6
 
3
 
! Отговори
Минчев преди 1 година
Както винаги руснаците лъжат и то яко ! Дано да е така,ама надали :))) Ще им се ,ама ня-маааа... Дано облечат всички руснаци в "дървени костюми " та да мирясат най-сетне !!! Отвратителна пасмина !!!
160
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 170 Про...На какви опиати си, кравар?
159
7
 
4
 
! Отговори
FerFucks преди 1 година
Укрите постоянно сменят тактиката като сега целят само артилерия складове и камиони с провизии, а тези окопни плъхове сами без бой се предават като видят Укрите
158
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до Космонавт Къде чу/ видя Бахмут да е обстрелван от украинската артилерия в момента ве, кравар вмирисан мааалоумен? Къде го прочете? Я дай статия, маааалоумен краварски умирисник?