Руските сили отблъснали мащабна украинска офанзива в Донецка област

Украйна била задействала шест механизирани и два танкови батальона
Обновена: 5 юни 2023 06:10 | 5 юни 2023 06:10, Елка Василева
364
Руските сили отблъснали мащабна украинска офанзива в Донецка област
Снимка: архив, БГНЕС

Руските сили са осуетили голяма украинска офанзива в южната украинска Донецка област, съобщи рано тази сутрин руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

В изявление на министерството се казва, че Украйна е започнала офанзивата вчера, като са били задействани шест механизирани и два танкови батальона.

Още по темата
Агенция Ройтерс отбелязва, че не е в състояние да провери руското изявление. Засега няма коментар от Украйна.

Не ясно дали съобщената атака представлява официалното начало на дългоочакваната украинска контраофанзива за възвръщане на част от територията, завзета от руските сили след началото на нашествието през февруари 2022 г.

"Целта на противника беше да пробие отбраната ни в най-уязвимия, според него, сектор на фронта", заявиха от руското министерство на отбраната. "Противникът не изпълни задачите си и не постигна успех".

Руските сили са убили 250 украински военнослужещи, както и са унищожили 16 танка, бойни машини на пехотата и 21 бойни бронирани машини, според същия източник. Това е постигнато "в резултат на умелите и компетентни действия на военната група "Изток".

Вчера Киев призова за "мълчание" преди дългоочакваната контраофанзива за възвръщане на териториите, които Русия пое под свой контрол в продължаващата вече 15 месеца война, припомня Ройтерс.

Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов, който отговаря за военната операция на Москва в Украйна, е бил в района на украинската атака, съобщи министерството, като уточни, че той е бил "на един от предните командни пунктове".

Във видеоклип, публикуван в телеграм-канала на министерството, се виждат няколко военни превозни средства, разположени на обширна територия, които са подложени на въздушна атака.

В същото време нападение с дрон е причинило пожар в енергиен обект в руската Белгородска област рано тази сутрин, съобщи губернаторът Вячеслав Гладков. Няма пострадали хора, добави той в Телеграм.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
9
 
4
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Хаха те и като бягаха от Харков рашките бяха отблъснали голямо украинско нападение уж, пък какво стана. Верваме ви.
196
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 218 - ай не пускай фeйкове, нито пък мечти британски, моля!
195
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Боби Мега Турбото - да, има и такъв. и какво?
194
4
 
15
 
! Отговори
тя преди 11 месеца
Украинците са най- простия народ !
193
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
...до последния укронацист...
192
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В момента в руската Белгородска област се сблъскват 3 различни вида военни формирования, като и трите са съставени от руснаци - руската редовна армия, ЧВК Вагнер и Руския доброволчески корпус. И всеки от тях стреля по останалите двама. Къде са украинците в цялото уравнение не е ясно. Но е ясно едно - белградчани вече молят Вагнер да ги защити, понеже виждат, че в Кремъл не им пука за тях.
191
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Важно е единствено да има повече ликвидирани нато-вци!
190
1
 
12
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
До Анонимен "Руските мизер.ници бързо напредват НАЗАД. Обаче, тук за редакторчетата на ДНЕС.РУ всичко е на обратно, в крак с господарят им от Кремъл." ЕТО ГО ПОРЕДНИЯ ЧУКЧА ПИСАТЕЛ НЕ ЧИТАТЕЛ - Ано "Умни" да беше проверил в параметрите на сайта а? Днес .бг е собственост на агенция Блумбърг...
189
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дуда: "Путин досега не е губил война".
188
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Горещи турове - в интеренет имаше и снимки с телата на контраатакуващите.
187
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
До Космонавт Руските канали се забраняват защото тяхната стратегия ти я описах вече. "Положителни" ФАКТИ се раздухват. "Негативни" Факти за САЩ и Сие се тиражират а Негативи за РФ негласно се обявяват за ТАБУ и се пропускат. Всичко за което може да ги обвини човек в ЛЪЖА се представя като НЕВЪЗМОЖНО КЪМ МОМЕНТА ДА ПРОВЕРИМ ИНФОРМАЦИЯ Продължаваме да работим по темата НО ВСЕ ПАК ДА СИ КАЖЕМ: ... с други думи връзваме си гащите три пъти но все пак да споделим ... Шоуто трябва да продължи...
186
5
 
2
 
! Отговори
Горещи турове преди 11 месеца
За всички, които искат да наблюдават на живо украинското контранастъпление, предлагаме пътешествие по Белгородска област.
185
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Просто да се разруши сградата символически няма никакъв смисъл, всички знаят къде са центровете за взимане на решения и координатаите. Трябва да се бие тогава когато там се намира ръководството. И това става в момент когато там е ръководството и други разузнавачи на които е трябвало да бъдат раздадени награди. И ударът се оказа много болезнен, меко казано. При това ситиацията със Залужни е напълно непонятна - пострадал, не пострадал, явно ударът е нанесен по време на важно съвещание. И най-лошото е, че информацията за времето на съвещанието е могло да изтече само от Банкова.
184
4
 
9
 
! Отговори
тя преди 11 месеца
Стига бе укри неразбрахте ли , че Украйна е Русия и от нея ви направиха държава ,а сега станахте протекторат на САЩ срещу Русия , *** те много ви търпяха , но сега ще ви смелят !
183
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Дойче банк": Вълната от фалити е неизбежна и ще достигне своя пик през 2024 г. Вълна от неплатежоспособност на дългови задължения от страна на компаниите в САЩ и Европа е неизбежна, отчасти поради най-бързия цикъл на затягане на паричната политика от 15 години насам, твърди "Дойче банк" в годишното си проучване.
182
5
 
3
 
! Отговори
физик-теоретик преди 11 месеца
Всичко това не е възможно да се случва, защото няма как някой да завладее руски територии и да бомбардира руски градове, а освен това Киев падна за 3 дни през минария февруари. Следователно ние сме попаднали в паралелна вселена.
181
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
до 200 Кравар, и като се събуди- краката ти в легена с вода, ти отвит, а пръстите в контакта!
180
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Широко рекламираната пролетна офанзива на въоръжените сили на Украйна не се състоя. И Киев е посъветван да се откаже от лятна. Защо плановете бяха преразгледани? За това контранастъпление се говори още от есента 2022. Обещаха да завземат Крим до лятото. Положението на въоръжените сили обаче само се влоши. Руските войски освободиха Артьомовск.
179
5
 
2
 
! Отговори
Боби Мега Турбото преди 11 месеца
Русия има мега хипер супер турбо дупер танк. Хвърчи с 300 000 км/с и е на въглища
178
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Руските мизер.ници бързо напредват НАЗАД. Обаче, тук за редакторчетата на ДНЕС.РУ всичко е на обратно, в крак с господарят им от Кремъл. Другари, положението последните два дни стана тотално зле за вас, колкото и да се опитвате да представите нещата в розово.Скоро , господарят Ви ще бъде окончателно пометен от собствения му народ.