България ще усеща дълго последиците от взривената "Каховка"

Това е сериозна ескалация на войната в Украйна
10 юни 2023 21:40, Стела Стоянова
227
България ще усеща дълго последиците от взривената "Каховка"
Снимка БГНЕС

Румъния и България като крайбрежни държави на Черно море ще усещат дълго последиците от взривяването на стената на язовир "Нова Каховка". Това прогнозира експертът по водите Франк Галан в интервю за австрийския вестник "Дер Щандарт", съобщава "Дойче веле".

Специалистът посочва, че язовирът е един от най-големите в Източна Европа. "Дори и да стане чудо и войната да приключи утре, последиците от скъсването на язовира ще бъдат усещани десетилетия наред", смята Галан. Той определя взрива на "Нова Каховка" като катастрофа с огромни хуманитарни, екологични и икономически последици.

Експертът предупреждава, че във водата плуват мини. Освен това морските екосистеми ще бъдат сериозно засегнати от катастрофата, казва Галан. Това се отнася най-вече за района около Крим, което засяга и руснаците, но и цяло Черно море, заявява специалистът пред австрийското издание.

"В град Херсон, на 60 км. надолу по течението на реката, където преди войната живеeха 300 000 жители, водното ниво продължава да се покачва. Скоро то ще достигне метър и половина, което ще има дългосрочни последици", казва експертът.

Скъсването на язовирната стена според него е сериозна ескалация на войната в Украйна. "Ако някой създаде хуманитарна и екологична катастрофа от подобен мащаб, на какво още е способен? Да атакува атомна електроцентрала ли?", пита Галан.

Още по темата

Норсар, норвежка група, която следи сеизмичните активности в Европа, съобщи, че експлозията е станала в 2:54 ч. украинско време на 6 юни. Това е първото независимо доказателство, че язовирната стена е била взривена, а не е рухнала в резултат от вътрешно напрежение и лошо управление, коментира американската обществено радио NPR. "Виждаме импулс от енергия, който е фокусиран. Това е типично за експлозия", обяснява Волкър Ойе, сеизмолог в Норсар.

"Войната се връща в Европа, а с нея и жестокостта на Втората световна война", казва Франк Галан. "От миналата есен знаем, че Русия се цели в елекроцентрали и електропреносната мрежа, както и в станции за питейна вода. Това са умишлени военни действия срещу цивилното население, намиращи се в пълно противоречие с Женевските конвенции от 1949 г. и допълнителните протоколи към тях от 1977 година." Пред "Дер Щандард" той подчертава, че чл. 15 от Конвенцията изрично забранява подобни атаки срещу язовири и атомни електроцентрали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
8
 
! Отговори
Гларус преди 10 месеца
Сега традиционните кафеви мини с физиологичен произход ще се носят по морето и сините вълни редом с противопехотни .
56
8
 
7
 
! Отговори
Немски боклуци преди 10 месеца
Циба с тва доче веле предатели!!!
55
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Последните 50години никой не беше правил такава голяма екокатастрофа.,каквато руснаците направиха в Украйна.
54
5
 
9
 
! Отговори
Bond преди 10 месеца
Щом 'съобщава' Дойче Зеле значи положението е повече от критично! Ще се мре!
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нашето министерство на туризъма да бъде креативно. Да предлага нови атракции за туристи от Европа. Да се докоснат до ситуацията реално.
52
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Очаквайте и други изненади от руснаците. На тръгване от Украйна ще взривят още големи съоръжения.
51
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От руснаци какво да очакваш, само разруха. Трябва да изчезнат до един от лицето на земята за да има мир по света.
50
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е кво толкова, то и без това хотелите по черноморието ни са заети от украинци и вече никой нормален човек не иска да ходи там. Те ще се плацикат в мръсотията, не ние.
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Такъв важен обект оставен без надзор и то във военно-фронтова зона на конфликт с очертан и изграден фронт в близост до голямо водохранилище с язовирна стена и ВЕЦ към нея изградени по технически план начертан и пуснати в експлоатация според технически стандарти и норми,актове последователни за ремонти,реконструкции на съществуващи конструкции,че как ще докажат,кой с кои групи е влизал там щом няма действащи охранителни камери в система с военна отбранителна охрана от нападения с/у обекта.
48
2
 
5
 
! Отговори
Ром"с преди 10 месеца
Това от Каховка ще пристигне по нашето краибрежие през юли,така че който има намерение и възможност да почива на нашето Черноморие ,то средата на юли да ходи...
47
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Булгарише мутро-хотелиерите се наиграха тоя път здраво.
46
5
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 10 месеца
Боза, феноменална боза.
45
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А сутринта местни ИЧсперти обясняваха как няма проблем за Бг лайнИморие. В Бг всичко е толкова аматьорско и корумпирано че е ОТВРАТИТЕЛНО!!
44
2
 
19
 
! Отговори
Хичкок преди 10 месеца
Значи бягаш в България да не те мобилизират . Отиваш на плаж във Варна . Изпъваш се блажено на золотьие пески и току изплува някой роднина с мина .
43
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чичко Путин "добре" се погрижи за нашето Черноморие.
42
2
 
17
 
! Отговори
Абсолютен ръб съм преди 10 месеца
Значи ефекта за нашето мутроморие ще бъдат плуващи скелети , черепи , мини, отрови у пресни трупове. Демек сюрпризи ще разнообразяват плажуващите. А кои са плажуващите ?
41
16
 
22
 
! Отговори
Сина преди 10 месеца
Докато не приключат зеленото шмъркало само беди ще има! Този продажен наркоман трябва да бъде приключен!
40
2
 
3
 
! Отговори
пепи преди 10 месеца
Тоест ??? Нещо което преди е текло за година , сега ще тече за ... година.
39
1
 
10
 
! Отговори
Космонавт преди 10 месеца
До Ивода е, че ако роба е прекалено дълго време роб, заобичва камшика на господаря си.
38
9
 
4
 
! Отговори
Надали преди 10 месеца
Експерта явно не е ходил в Одеса - лимана на Днепър е плитък и ще обере каквото идва - драмата е там , ще стане страшно край с плажовете около Одеса ако не измислят как да разкарват *** - ако нещо мине , ще остане около Крим - Сочи изгоре ама да му мислят тъпите рашки