Байдън предупредил китайския лидер Си след среща с Путин да внимава

Китайската икономика е зависима от западните инвестиции
8 юли 2023 07:07, Елка Василева
189
Байдън предупредил китайския лидер Си след среща с Путин да внимава
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън е казал на Си Цзинпин след последната среща лице в лице между китайския лидер и руския президент Владимир Путин да „внимава“, защото Пекин разчита на западните инвестиции, според откъси от интервю на американския държавен глава пред Си Ен Ен, цитирано от Ройтерс.

„Казах му, че това не е заплаха. Това е просто наблюдение“, заяви Байдън. „Откакто Русия нахлу в Украйна, от Русия се изтеглиха 600 американски корпорации. А ти ми каза, че икономиката ти зависи от инвестициите от Европа и САЩ. Затова бъди внимателен. Бъди внимателен.“

През март Путин и Си водиха двудневни преговори в Москва, в които си размениха топли думи в израз на приятелството между Китай и Русия и същевременно заедно отправиха критики към Запада. Но тези разговори не се увенчаха с дипломатически пробив по въпроса за Украйна.

По-рано тази седмица двамата лидери участваха във видеоконферентна среща на върха.

В американско-китайските отношения в последно време царят повишено напрежение и песимизъм заради въпроси от сферата на сигурността като Тайван, войната на Русия в Украйна, все по-широкообхватните забрани, налагани от САЩ върху износа на съвременни технологии за Китай, и индустриалните практики на китайските държавни компании.

Днес в Пекин продължава посещението на финансовия министър на САЩ Джанет Йелън.

Помолен да коментира, какъв е бил отговорът на Си, Байдън посочи: „Той слушаше и не спореше. И ако Ви прави впечатление, не се е затичал с пълна сила към Русия.“

„Затова смятам, че има начин да се справим с проблемите.“
(БТА, Владимир Сахатчиев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
26
 
3
 
! Отговори
ха ха смееехххх преди 10 месеца
Уж големи сили русия и китай Ама са жалки пред САЩ
37
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След срещата на Байдън му било подшушнато, че всъщност се намира в Китай, а не в Япония, както смятал през цялото време.
36
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Байдън здраво издрънка руските клоуни. Касетните боеприпаси тръгват към Украйна. Монопола на Русия в използването им в Украйна падна. Очаквайте удвояването на груз 200 пътуващ към велика Русия.
35
0
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 10 месеца
как си говорят - на високо ниво тези президенти!
34
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Жалките русофилчета единственото което могат да направят за Китай и Русия е са се облекат като попове и с голи гърди и кръст в ръка да се хвърлят срещу американския империализъл, като клоуна Атанас Стефанов от русофилската конструкция Приятели на Русия срещу кортежа на Зеленски.
33
4
 
27
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Русия показа, че може да живее без Запада! Сигурно и Китай би могъл. За България не съм сигурен, но може да опита балансирана политика, за каквато няма ръководители!
32
4
 
27
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
Ако познавате китайци и сте чували за тяхната затворена общност,можете се уверите в думите на болния дядо как го е слушал президвнта на 1.4 млрд националисти и дисциплинирани хора.
31
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ти внимавай некаде да не се спънеш фатално ве мен, че алцхаймера не прощава :)))
30
3
 
30
 
! Отговори
преди 10 месеца
ФАЩ са пълни смешници.Народ на 150-200 години,а се опитват да диктуват.Китайците са измислили бизнеса много преди американците да ги е имало на тази земя.ФАЩ-големите търговципък затънали в дългове с трилиони
29
7
 
35
 
! Отговори
Пълни глупости преди 10 месеца
Първо- от Русия избягаха едва 20 процента от чуждестранните фирми. Тяхното място веднага беше заето от руски. Ръстът на БВП към момента е над 5 процента. Колко е в Щатите и ЕС би трябвало да знаете по джоба си.Второ- Китай, както и всяка икономика по света има нужда от инвестиции. Но Китай притежава огромно количество американски ценни книжа и при желание ще забули американската финансова система. Така, че ако една голяма държава поиска да нанесе загуби на друга, ще го отнесе и тя самата.
28
5
 
39
 
! Отговори
До анонимен 26 преди 10 месеца
150хил укро армия чакаше да влезе в Донецк и Луганск.Русия предотврати масов геноцид.Айде стига с тия двойни стандарти.
27
29
 
4
 
! Отговори
Дон Кикот преди 10 месеца
Може да се наложи Джо да дръпне ушите на непослушния Си.
26
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И китаеца е рекъл -ВЪХ...
25
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 23 Ако търсиш агресия тя е от страна на Путин спрямо Украйна. Русофилите много обичате да наричате бялото черно и обратното говорене, основен прийом на руската пропаганда.
24
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Цял свят им гледа сеира на американците. Вчера мушморока пак се издъни" ---------- Говорейки, започна да рита катедрата. После се обърна и й хвърли един къч.
23
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Между другото хората, които имат близки с деменция знаят, че един от многото признаци е агресията.
22
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Си не е глупав и знае, че Китай приключва на момента при конфликт със САЩ и запада. Все пак те издържат голташки беден Китай и използват за евтини роби жълтите.
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не било заплаха! А какво е?
20
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Китай сами без чужди технологии не могат и четки за зъби да си произведат. Ще слушкат Чичо Сам, иначе ще се върнат към саденето на ориз.
19
2
 
23
 
! Отговори
Пешо преди 10 месеца
Цял свят им гледа сеира на американците.Вчера мушморока пак се издъни ,но у нас издънките му са табу.