Байдън предупредил китайския лидер Си след среща с Путин да внимава

Китайската икономика е зависима от западните инвестиции
8 юли 2023 07:07, Елка Василева
189
Байдън предупредил китайския лидер Си след среща с Путин да внимава
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън е казал на Си Цзинпин след последната среща лице в лице между китайския лидер и руския президент Владимир Путин да „внимава“, защото Пекин разчита на западните инвестиции, според откъси от интервю на американския държавен глава пред Си Ен Ен, цитирано от Ройтерс.

„Казах му, че това не е заплаха. Това е просто наблюдение“, заяви Байдън. „Откакто Русия нахлу в Украйна, от Русия се изтеглиха 600 американски корпорации. А ти ми каза, че икономиката ти зависи от инвестициите от Европа и САЩ. Затова бъди внимателен. Бъди внимателен.“

През март Путин и Си водиха двудневни преговори в Москва, в които си размениха топли думи в израз на приятелството между Китай и Русия и същевременно заедно отправиха критики към Запада. Но тези разговори не се увенчаха с дипломатически пробив по въпроса за Украйна.

По-рано тази седмица двамата лидери участваха във видеоконферентна среща на върха.

В американско-китайските отношения в последно време царят повишено напрежение и песимизъм заради въпроси от сферата на сигурността като Тайван, войната на Русия в Украйна, все по-широкообхватните забрани, налагани от САЩ върху износа на съвременни технологии за Китай, и индустриалните практики на китайските държавни компании.

Днес в Пекин продължава посещението на финансовия министър на САЩ Джанет Йелън.

Помолен да коментира, какъв е бил отговорът на Си, Байдън посочи: „Той слушаше и не спореше. И ако Ви прави впечатление, не се е затичал с пълна сила към Русия.“

„Затова смятам, че има начин да се справим с проблемите.“
(БТА, Владимир Сахатчиев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По-рано тази седмица Президентът Путин и Председателят Си участваха във видеоконферентна среща на върха на световнозначимата организация ШОС. Нещата са прекрасни за руския и китайския народи, отбелязаха двамата лидери.
17
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Байдън позвънил на Чарлз III и в телефонен разговор двамата са обсъдили най-ефикасните методи за борба с ревматизма, склерозата и деменцията.
16
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Казал му е "нещо ми топли памперса, най е време за следобедна дрямка". Китай е икономически, индустриален и технологичен гигант - ако ви дръпне килима, западните индустрии ще им трябват години, докато намерят заместители на производствения капацитет на Китай. Имат планина от пари, много повече от ФАЩ които са затънали в неизплатим дълг, близо 1.5 милиарда местен пазар и още 4-5 милиарда глобален. Краварите са тия, които не могат да съществуват без да е на гърба на целия свят...
15
4
 
13
 
! Отговори
Ха ха преди 9 месеца
Заглавието счупи ***! Китай е най-голямата суперсила!
14
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Китайски военни, промъкнали се на самолета-шпионин на САЩ, са били приятно изненадани, като са открили, че всичката секретна апаратура, намираща се на самолета, била произведена в Китай.
13
4
 
22
 
! Отговори
Китай преди 9 месеца
е новата суперсила в света....................заедно с Индия!!!
12
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Байгън от Байдрън! Светът ще е по-добро място, ако го няма злото САЩ и по-конкретно злият капитал на саш!
11
5
 
42
 
! Отговори
ПЛАШИ ГАРГИТЕ преди 9 месеца
Най великата демокрация САЩ ,страхотен виц за евроджендри! Вчера Байдън е одобрил доставката на касетъчни бомби за Украйна! Тези боеприпаси са забранени ,както химическото оръжие! Разбира се това ще развърже ръцете на Москва,защото тя не е Ирак,Иран,Сирия Сърбия Япония и още 20 държави бомбандирани от САЩ! Краварската държава е световен терорист номер 1 и скоро ще си го получи!
10
3
 
29
 
! Отговори
Господин Си преди 9 месеца
Аз си замълчах защото тоя памперс не говореше на мен,а на Мао Дзе Дун.
9
20
 
1
 
! Отговори
Ученика преди 9 месеца
Съвременен Китай е рожба на ЦРУ
8
5
 
25
 
! Отговори
Напомняне преди 9 месеца
Кучето си лае, керванът си върви. Деменцията си приказва, но знае( или по-точно неговите кукловоди знаят), че другарят Си вече си стиска ръцете с Вовата. Дръпнатите очи, изпитаха една криза 2010 год, сега берат ядове с правата на човека, но все още са водещи в световен мащаб по производство. Индусите, и всякакви там наченки на нови производства и технологии, са много далеч от истината за съревнование.
7
4
 
35
 
! Отговори
СССР преди 9 месеца
преди да се разпадне.......................все имаше разни дъртаци начело..................за генерални секретари на КПСС!!!Сега и САЩ май така...................дали не идва края на империята САЩ????
6
2
 
25
 
! Отговори
??? преди 9 месеца
Оня дъртак с деменцията Байдън още ли не е пукнал???Е....................няма да живее много.........................то е ясно!!!
5
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хора, деменцията не прощава
4
5
 
37
 
! Отговори
Бий Русия !!! преди 9 месеца
Дъртия памперс днес разреши касетъчни бомби за Бандера! САЩ са най голямото зло на света и трябва да се унищожи! Дано Путин случайно се подпре на копчето за Посейдон и приключи с обора,заслужават си го!!!
3
4
 
46
 
! Отговори
Ето част от преди 9 месеца
предупреждението :Бай Дрън :" Внимавай,приятелю ОМакрон! Тези испанци са коварни! Виж как австрийците...ъъъъ...австралийците....Полша ще загуби войната в Иран! Да живее кралицата! Сенатор Маккарти изправи се да те видя,къде си? А,почина ли? Добре,ще го поканя друг път,когато е свободен... Африка трябва да спре колонизирането на Франция! Аа, добре,обратното значи?!? Франция трябва да спре да напада Азия! Слава Лихтенщайн! "
2
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
баси дедека заплашва Китай. Тези съвсем изперкаха.
1
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този плаши ли ги?