Мадрид: Не бива да се дават касетъчни бомби на Украйна

САЩ искат да изпратят на Киев, те са забранени от над 100 държави
8 юли 2023 17:30, Анисия Иванова
134
Мадрид: Не бива да се дават касетъчни бомби на Украйна
Снимка: БГНЕС/EPA

Не бива да се изпращат касетъчни бомби в помощ на Украйна, заяви днес испанският министър на отбраната Маргарита Роблес - ден след като САЩ обявиха, че ще изпратят такива оръжия на Киев, за да подпомогнат контранастъплението му срещу руските сили, предаде Ройтерс.

Касетъчните боеприпаси са забранени от над 100 държави, включително Испания. Обикновено те разпръсват множество по-малки експлозиви, способни да убиват безразборно на голяма площ. Тези, които не успеят да се взривят на момента, представляват опасност в продължение на десетилетия.

"Испания има твърд ангажимент към Украйна, но и твърд ангажимент, че определени оръжия и бомби не може да се доставят при никакви обстоятелства", заяви Роблес пред репортери на митинг в Мадрид преди насрочените за 23 юли национални избори.

"Не" на касетъчните бомби и "да" на легитимната отбрана на Украйна, която според нас не бива да се осъществява с касетъчни бомби", каза министърката. Роблес заяви, че решението за изпращане на касетъчни бомби е взето от американското правителство, а не от НАТО, чийто член е Испания.

Сред испанските партии има широка подкрепа за подпомагането на Украйна и предоставянето на военна помощ на Киев.

Британският премиер Риши Сунак, на свой ред, заяви, че страната му е част от конвенцията, която не разрешава използването на касетъчни боеприпаси.

Великобритания е подписала конвенция, която забранява производството или употребата на касетъчни боеприпаси, и не препоръчва използването им, заяви днес министър-председателят, след като Вашингтон обяви намерението си да снабди Украйна с тях.

"Ние ще продължим да даваме своя принос в подкрепа на Украйна срещу незаконното и непровокирано нахлуване на Русия", заяви пред репортери Сунак, цитиран от Ройтерс.

Русия, Украйна и САЩ не са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява производството, складирането, използването и трансфера на този вид оръжия.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че Украйна е предоставила писмени уверения, че "ще ги използва много внимателно", за да сведе до минимум риска за населението.

Запитан защо предоставя касетъчните боеприпаси сега, президентът Джо Байдън заяви пред репортери, че причината е, че мунициите в усилието за отбрана срещу Русия "са се изчерпали". (Д. Иванова, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
2
 
5
 
! Отговори
Руснак преди 10 месеца
Краваристан умира безвъзвратно и повлича еврогейстан след себе си,такива ядове ще берем че не е истина !!!
117
4
 
12
 
! Отговори
R.A.T.M преди 10 месеца
Каквото и оръжие да дадат резултата е ясен и не е в полза на Украйна. Само наивници и слуги вярват в обратното. Без да навлизам в подробности само Турция имаше по-добра и многочислена армия от Украйна, а сега като просяци ходят да молят за оръжие, т.е или не могат да воюват или Русия бавно ги смила с няма и 5% от армията си. Миналата година за 5 дена са изстреляли толкова ракети и снаряди, колкото НАТО не може да произведе за една година. Украйна е на системи и дефибрилатора ще я убие.
116
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Медиите и политиците може да посочват по сто пъти на ден кой бил агресора но това не е така. Много от хората знаят кой всъщност е агресора. Който изпраща касетъчни бомби леопарди пейтриъти и химарси какъв е да не е божа кравичка.
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И да се извиняваш и да не се извиняваш все тая. Още като ти видя ника край.
114
4
 
7
 
! Отговори
Дддд преди 10 месеца
Каво правят краварските въшкарнициб в Украйна ?
113
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре, ама на Русия позволено ли е да използва фосфорни бомби, да каже този министър.
112
0
 
8
 
! Отговори
Случаен минувач преди 10 месеца
Цялата война е много странна. Аз си мислех, че руската авиация ще приключи с Украйна за броени месеци. А руснаците почти не си ползват авиацията да бомбят. Защо предприеха тактика на изтощителна война - не мога да си обясня. Така тази война ще се проточи като в Ирак или Афганистан - с години. И ще загинат още хиляди и хиляди хора.
111
17
 
6
 
! Отговори
А Русия може ли преди 10 месеца
Да използва касетъчни бомби? Или тя , Русия може,но жертвата..не!
110
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дори във Великобритания са забранени проклетите касетъчни бомби.
109
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да не забравяме че в Испания ще има избори и това са предизборни лозунги а като се има предвид у нас колко се лъже предизборно представям си испания.
108
11
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 10 месеца
"Те рОснаците са си в тяхната държава !" Затова ще ядат пердах докато не разберат къде е границата.
107
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Боли ги фара говедарите,нали ще мрът укри и руснаци!Но рано или късно,възмездието ще ги стигне и тях!
106
4
 
13
 
! Отговори
До Кравар Евроатлант преди 10 месеца
Те рОснаците са си в тяхната държава !
105
0
 
9
 
! Отговори
<><> преди 10 месеца
Създателите на ИДИЛ май май ще създадат нещо и в новия 'Близък изток" !
104
15
 
9
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 10 месеца
Роснаците като не искат да ги бомбят с касетки да мръднат 100км на изток в тяхната си държава и готово.
103
3
 
23
 
! Отговори
КуКлус преди 10 месеца
Не за друго ...те САЩ за мира нали за опазването и спирането на войната може и химическо оръжие , ядрено , биологично ....всичко това за благото на Украйна и хората ....нали да настане мир и светлина !
102
7
 
25
 
! Отговори
ХХХ преди 10 месеца
Те скоро САЩ може и ядрено оръжие да пратят в Украйна ! После пак Русия ще е виновна де ...
101
17
 
7
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 10 месеца
Руската използва касетъчни амуниции и бял фосфор от първият ден на инвазията, обаче са първи да подскочат и да заклеймят даването на касетъчни боеприпаси. Има лицемерие, ама то руското лицемерие си граничи с цирк.
100
17
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 месеца
Това е нормална логика за Испания! Но в Кремъл не са нормални! Там лъжата е издигната в култ, от военнопрестъпника отвличащ деца, до последният путинофил! След като Русия използва тези касетъчни бомби от първия ден на войната, не се учудваме че има съответен отговор!
99
10
 
5
 
! Отговори
баба Пена преди 10 месеца
А кога ще им дадът атомни бомби и да се свършва вече. Да се подкарват как си требе и аре, третата световна войда да дойде