Русия отрече твърденията, че планира да взриви Запорожката АЕЦ

От месеци Москва и Киев се подозират в умишлено провокиране на авария
14 юли 2023 08:20, Елка Василева
39
Русия отрече твърденията, че планира да взриви Запорожката АЕЦ
Снимка: архив, БГНЕС

Ръководителят на руската ядрена агенция "Росатом" Алексей Лихачов отхвърли обвиненията, че Москва планира да взриви Запорожската АЕЦ, предаде ДПА.

Още по темата
"Трябва да си пълен идиот, за да се подготвяш да взривиш електроцентрала, в която всеки ден пряко работят 3500 твои хора", заяви Лихачов в интервю за руската държавна телевизия. Откъси от него бяха публикувани от прокремълския репортер Павел Сарубин в неговия канал в "Телеграм".

Руските войски превзеха Запорожската атомна електроцентрала малко след началото на войната, започната от руския президент Владимир Путин преди повече от 16 месеца. Централата на няколко пъти беше подлагана на обстрел, което породи международни опасения за ядрена катастрофа. В продължение на месеци Москва и Киев се подозират взаимно в умишлено провокиране на авария в ядреното съоръжение - чрез обстрел или поставяне на мини.

В началото на този месец обвиненията достигнаха своя връх и се твърдеше, че атаката е неизбежна. Според Лихачов междувременно ситуацията се е успокоила, защото клеветническите обвинения на Киев са били опровергани с помощта на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

МААЕ, която има свои наблюдатели на площадката на атомната електроцентрала, в разгара на спора е заявила, че не вижда следи от мини. В същото време обаче международните ядрени експерти заявиха, че обектът вече е бил миниран и нямат достъп до всички части от него, отбелязва ДПА.
(БТА, Асен Георгиев)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи нека да видим журналистическата логика - Русия планира да взриви АЕЦ на нейна територия, в която има нейни сили и е достатъчно близо до Крим при положение, че има достатъчно средства да взриви която и да е АЕЦ на територията на Украйна.... Не знам дали журналистите се усещат колко са плоски в главата...
8
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дръж се Русия Българският народ е с теб!
7
7
 
9
 
! Отговори
точен отговор преди 10 месеца
трябва да си *** да взривиш централата!.....всичко в тая земя на калпавите хохли е строено от братушките - пътища, мостове, сгради, съоръжения, централи....кой ще събори това което е направил и го ползва народа му?....признаха ли си укрите че са взривили кримския мост?....и още колко работи ще си признаят...
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До преди войната - Май си дизинформиран. НАТО не иска да приеме Украйна в НАТО, защото е нареждане на САЩ да се изпулни чл.5 на НАТО. Което означава, че ТВОЯТА САЩ е признала офицялно това като КОНФЛИК, а не ВОЙНА. Ама Амнезия имат някой хора да ЗАБРАВЯТ какво беше Минското спорузомение което Украйна си дърпа ушите!
5
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За това прък укрите са стреляли нощес по Курската АЕЦ
4
6
 
9
 
! Отговори
преди войната преди 10 месеца
Няколко дни преди войната русия отричаше ,че ще напада Украйна. Руските уверения не струваm и cвuнcka npъgня.
3
9
 
13
 
! Отговори
аха преди 10 месеца
Ако някой иска да взриви АЕЦ- Запорожие, това са зомбираните укро-фашисти в Киев, на които подарихме два руски ядрени реактора.............знаем ги тия бандеровски номера, взривиха един язовир и викат "руснаците са виновни"!!!
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
АЕЦ Козлодуй я спре , я гръмне заради КОЗЯК, но го пишем на Русия нали са руски реактори. Русия не толкова т*па да предизвика авария на АЕЦ и да си замърси тяхната територия с радиация.
1
4
 
9
 
! Отговори
Лейтенант от запаса преди 10 месеца
Верваме, верваме...Те и за Каховка така разправяха, часове преди да я гръмнат!