Путин - президент за вътрешно ползване, домошар по принуда

Той е притиснат в ъгъла
22 юли 2023 13:45, Александър Попов
140
Путин - президент за вътрешно ползване, домошар по принуда
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент се превърна във вътрешен затворник - пътувания до Индия или Китай вече са границата на неговите възможности. Никъде по света издирваните за военни престъпления не са добре дошли, пише И. Преображенский в "Дойче Веле".

Владимир Путин ще участва в срещата на върха на БРИКС в ЮАР през август по видеовръзка. Това съобщиха от канцеларията на президента на ЮАР Сирил Рамафоса - договорката била по "взаимно съгласие" и Русия ще се представлява от министъра на външните работи Сергей Лавров. Това е пряко следствие от издадената от Международния наказателен съд (МНС) в Хага заповед за ареста на Путин.

Президент за вътрешно ползване

Държавният глава би трябвало да представлява Русия зад граница, но не и Владимир Путин. За него пътя към по-голямата част от международните събития е затворен от решението на съда в Хага, с което беше издадена заповед за задържането на руския президент. Обвинения са повдигнати срещу него и Мария Лвова-Белова, отговорничка за правата на децата в Русия, за незаконната депортация на украински деца на руска територия. Така те практически не могат да пътуват до държави, които са подписали Римския статут. Това е договорът, с който е учреден МНС.

Редно е да се отбележи, че Европа затвори вратите си за Путин още при началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна. Вече обаче той няма смелост да иде и в държава в Африка. Вероятно към списъка ще бъде добавена и Латинска Америка. Това става ясно от примера с ЮАР, където руският президент искаше да иде за първата среща на върха на БРИКС след пандемията. Планирано е за първи път от 2019 година всички лидери на държавите от съюза да бъдат там лично, а не чрез видео връзка - включително китайският лидер Си Дзинпин.

Всички освен Путин, който според Държавния департамент на САЩ се страхува от арест и отвеждане в Хага. Американците смятат, че това е признак за упадъка на международния авторитет на Русия и е трудно да не се съгласи човек с тях. Не е особено престижно за една държава президентът ѝ практически да не може да ходи никъде.

Путин е притиснат в ъгъла

Кремъл се опита всячески да си намери вратичка в решението на Международния наказателен съд, или по-скоро в неговото изпълнение. На теория всички държави, които са подписали Римския статут, т.е. които признават юрисдикцията на Международния наказателен съд на своя територия, трябва да задържат Путин, ако той дойде при тях - независимо дали на частно или държавно посещение.

Както независими експерти, така и пропагандата на Кремъл обаче се позовават на прецеденти, при които в миналото това не е било спазвано, тъй като държавите, ратифицирали Римския статут, са приемали, че лидерът на друга държава има имунитет срещу наказателно преследване по време на пътуванията си.

И руските власти много се надяваха да се възползват от това. За целта някой от издирваните трябваше да се разходи до една от държавите, които признават юрисдикцията на МНС, и после да се върне. За да може Кремъл след това да каже на всички, че никакви международни заповеди и санкции не действат срещу такъв велик владетел като Владимир Путин. Това можеше да се направи в някоя от постсъветските републики, но ефектът щеше да е незначителен: на всички вече е ясно, че Таджикистан или Армения са в зоната на влияние на Русия.

Вероятно затова се заговори за ЮАР, където освен това през август е насрочена срещата на върха на БРИКС. Кремъл има дългогодишни и приятелски отношения с южноафриканския президент Кирил Рамафоса, който в миналото многократно е бил обвиняван в корупция - което със сигурност го прави по-близък и очакван съюзник за корумпирания режим на Русия. Рамафоса направи всичко възможно.

Почти веднага след издаването на заповедта за арест на Путин той дори лично заяви, че ако руският президент дойде в Южна Африка, няма да бъде арестуван там. Но Рамафоса беше поправен от своите съпартийци. И сега именно неговата канцелария съобщи, че "по взаимно съгласие" Путин е бил заменен от руския външен министър Сергей Лавров. Този път се оказа невъзможно да се намери пукнатина в ъгъла, в който руският лидер беше притиснат.

Кремъл не успя да пробие новата си изолация

Решението Путин да не присъства лично на срещата на върха на БРИКС в ЮАР, трябва честно да се признае, беше взето под силен международен дипломатически натиск. Не може да се каже, че издадената от Международния наказателен съд заповед за арест на президента, заподозрян във военни престъпления, автоматично е резултирала в отказа му да присъства на срещата на върха на БРИКС.

Фактът, че тя изобщо е оказала въздействие, обаче със сигурност е дипломатическа победа. Кремъл не успя да пробие новата изолация, в която се намира от март насам, и Путин се превръща в домошар по принуда. Единственият му вариант са посещенията при приятелски настроени азиатски лидери.

В това отношение Путин е най-очевидният бенефициент на собствения си проект за обръщане на Русия на Изток. За икономиката това създава много проблеми, но за руския президент запазва възможността да поддържа увереността на руснаците, че държавите с по-голямата част от световното население са на страната на Русия.

В много отношения Русия все още е европейска сила. Но нейният президент, противно на известното твърдение на Пушкин, че властниците са "единствените европейци в Русия", вече не отговаря на това определение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: Владимир Путин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
10
 
! Отговори
cazzo duro(7-ми път) преди 9 месеца
Забелязал съм, че ако напишеш к.U.r. или някоя друга неприлична дума, те цензурират със звездички. Ето така - ***. Обаче ако напишеш путин, не те цензурират. Някой знае ли, защо е така ?До дежурните по путин:Момчета, от 120 различни айпита ще вляза и пак ще си оставя коментара. И всеки път като проверявам дали сте ме изтрили, ще слагам минуси на жужи. Така че, ползата от вашата " работа" ще е обратна.Хайде, със здраве. И вземете се разходете малко. Или си намерете свястна работа.
116
0
 
1
 
! Отговори
изкуствен интелект преди 9 месеца
До Анонименама такива глупости си написал.............
115
0
 
0
 
! Отговори
Тихомир преди 9 месеца
До 121 я се поразрови в архвите да прочетеш, кой създаде Ленин. Чети, чети, интересно ще ти бъде.
114
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ами като е за вътрешно ползване какво само ни го тикате по цял ден - вие да не сте от русия- българия не ви интересува
113
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А с многогодишните протести във Франция , какво се случва? Само Путин ви е на устата, пришка ви излезе на езика да повтаряте и това се случва най-много в България, другите държави, са много по-умерени в изказванията си.
112
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен119 И пак Русия ще разбие Запада в Украйна, то се вижда с просто око, че украинците изнемогват.=====================Украинците още не са включили основните си сили. Сега само търсят слаби места в оркската отбрана. Руските вар.вари превърнаха Украйна в най-минираната страна в световната история. 8 века ще са нужни за разминирането и. Безумие и безсилие от страна на подчовеците от Мордор. Само злини носи тази страна на света. Ленин, Сталин, сега путин.
111
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И пак Русия ще разбие Запада в Украйна, то се вижда с просто око, че украинците изнемогват.
110
6
 
2
 
! Отговори
някой преди 9 месеца
До Анонимен104/Ами отивай и го арестувай.Само на евтина бира пред кварталния магазин не става
109
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 113БВП на БРИКС е малко по-голям от този на САЩ само, не на Г-7!Очевидно си фен на кафяви сайтчета като поглед.инфо на Дачков. Твърдението ти се отнася за БВП в долари по "паритет на покупателната способност". БВП на Китай обаче все още изостава много от този на САЩ, когато се конвертира в долари по обменен курс на валутните пазари. Населението на Китай е 4 пъти по-голямо от това на САЩ. Размерът е важен, по-важно е обаче нивото на развитие. Там САЩ са много напред.
108
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Интересно, Байдън за какво ползване е, да не намеквате, че е за външно ползване? На него работния му ден бил максимум 2 часа за полезни неща и целия му мандат до сега е илизал в чужбина само 3-4 пъти, като винаги ставаше за смях.
107
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е опасен прецедент, защото съда Хага освен ,че е изпълнител на политически поръчки има и наистина практически правни дела които добре работят.Очевидно е ,че във времето доверието на различни държави ще падне, не просто ще игнорират решението на съда, както направи президента на ЮАР в случая, а ще се откажат от споразумението .А това ще премахне и полезните функции на Хага.Последствията за света в всички случаи не са добри , унищожават работеща система, просто с една елементарна грешка.
106
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Докато нашите политици са основно за външно ползване - от посолствоТО.
105
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В момента БВП на БРИКС е по - голявм от БВП на Г7. И при това като се има в предвид, чер страните на Г7 раздуват цените.Освен това 20 нови държави са подали молби за членство в БРИКС. Сред тях Саудитска Арабия, Египет, Аржентина и Емиратите. Накъде отива тая работа не се знае...
104
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Къде беше това Украйна, че не се сещам?
103
10
 
13
 
! Отговори
до 110 преди 9 месеца
До АнонименГрешиш в Украйна убиват само руски агенти което правилно и инапълно законно
102
5
 
14
 
! Отговори
още нещо преди 9 месеца
да пуснат и една наградичка от десетина петнайсет милиона долара и някой по-ербап президент ще го покани и арестува.
101
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Накъде ли върви света? Безследно изчезват хора в Украйна години наред, особено напоследък, се е увеличила бройката на изчезващите хора, убиват несъгласните с режима на Киевската хунта, изчезват военни и техните жени. "Исчезают не только не довольные солдаты, но и их жены" , https://youtube/watch?v=ZClKUNMZi4k ......, препоръчвам на украинците, да не стоят в Украйна или в държавите от западна Европа, докато свърши този проклет конфликт, за да могат да оживеят! И да са тихи, кротки!
100
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това няма нищо общо със статията горе, но... съобщиха, че 29 човека, владеят над 50% от всичко на Земята, докато маса ограбени хора и народи гладуват или трудно оцеляват. Да не говорим, че и инфраструктурата в много държави е в разруха. Харесва ли ви такава егостична и робовладелска система? Едва ли.
99
13
 
4
 
! Отговори
Няма да ядеш,Байдън преди 9 месеца
Нов ГЛОБАЛИСТ Адолф Хитлер ли си пожелават от Англия и САЩ........................Тъй любимия на Ислям-албански-марксист Енвер Ходжа: Йосиф Сталин директно си е обвинил лузера и аутсайдер Адолф Хитлер че умишлено организирал Световната защото глобализма му бил спасителния пояс като на истински неудачник да лови риба в мътна вода..................САЩ и Англия дължат минимум 55 ТРИЛЬОНА долара а толкова пари няма дори общо на 15 планети като Земята
98
4
 
14
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 9 месеца
Къв домошар, в бункера ли? Там смърди.