Прозорецът за украинската офанзива се затваря, идват есенните дъждове

Украинците се сблъскват с минни полета, окопи и противотанкови съоръжения с ширина от 30 км
24 юли 2023 21:39, Анисия Иванова
338
Прозорецът за украинската офанзива се затваря, идват есенните дъждове
Снимка: БГНЕС

Украйна започна своята дългоочаквана контраофанзива в началото на юни, след като месеци наред се подготвяше и събираше нужното оръжие и муниции, пише в анализ CNBC. Скоростта на движението е разочароваща за някои наблюдатели, макар и украинците да сочат, че това е очаквано, след като руснаците имаха достатъчно време да изградят три защитни линии по 900-километровата фронтова линия.

Военни анализатори посочват, че в някои направления украинците се сблъскват с минни полета, окопи и противотанкови съоръжения с ширина от 30 километра. Те са защитени от руснаците с дронове, артилерия и хеликоптери.

Експертите обаче предупреждават, че украинците нямат много време, за да напреднат - вероятно възможността да постигнат сериозен успех ще се изчерпи до края на лятото. Киев трябва да пробие първата линия на отбрана на руснаците възможно най-скоро, за да ускори придвижването си, смята анализаторът Майкъл Кларк.

Според него Украйна все още е в първата фаза на своята офанзива - опит да бъдат намерени слабите места на противника. Втората фаза ще е да бъдат насочени усилията към тези пукнатини в руската отбрана.

Ако обаче тази първа фаза е прекалено дълга, украинците няма да имат време да се разгърнат, преди метеорологичните условия да се влошат и да спрат нападението. Кларк признава, че това е малко вероятен сценарий, но оказва натиск в Киев и може да накара военните да включат резервите си по-рано от планираното. А според някои наблюдатели именно на това разчита Москва.

Заплахата се крие в това, че ако резервите бъдат включени в боя по-рано от необходимото, то те няма да бъдат достатъчно ефективни.

Есента и пролетта в Украйна са добре известни с валежите и дълбоката кал, която прави някои пътища непроходими. Именно дъждовете бяха една от причините за отлагане на офанзивата през пролетта.

Според Конрад Музайка, експерт от Rochan Consulting, украинците са се надявали на по-бърз напредък на юг, но това не се е случило. Според него Киев има три месеца, преди да свърши мунициите и горивото за военната техника и преди пътищата да станат прекалено кални.

Украинските военни съобщават, че от началото на контраофанзивата вече са освободили 210 кв. километра. Това става с много големи усилия от страна на украинските военни, допълва още експертът, пише Investor.bg.

Според него напредъкът на украинците е факт, но става бавно и засега не се виждат възможности за голям пробив в близко време.

Скоростта на офанзивата обаче се приема нормално в Киев и сред партньорите. "Ако вземете предвид милионите мини, които са поставени, дълбочината на окопите и защитните линии на отбрана, както и че се справяме без въздушна подкрепа, а руснаците имат надмощие във въздуха, то напредъкът е устойчив и положителен", разказва един съветниците на Министерството на отбраната на Украйна Юрий Сак.

Според него доставките на бойни самолети ще помогне много на офанзивата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя Христо Христов бетер Миттофанова, бетер Путин. На тях толкова не им пука за рашките, собствената кожа им е по-важна. А Христо е сам воин на амбразурата. Ако му поискат най-скъпото, как ще даде Путин, не го виждам. Вероятно ще даде майка си.
247
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами значи се затваря и за руската. Те да не живеят на друга планета?
246
4
 
3
 
! Отговори
изкуствен интелект преди 9 месеца
абе каква контраофанзива. руснаците са ви стиснали за гушите още от началото. оня наркомана не знае итой на кой свят е. за пари изтрепа народа си.
245
2
 
5
 
! Отговори
от 106 години насам преди 9 месеца
историята на Русия е ЕНЦИКЛОПЕДИЯ по ПСИХИАТРИЯ. Русофилите се редят на опашка...
244
3
 
5
 
! Отговори
гладна кокошка просо преди 9 месеца
СЪНУВА ! ЩЕ И СЕ НА РУСИЯ ДА ПРОДАВА ПЕТРОЛ И ГАЗ ОЩЕ 100 ГОДИНИ. АКО НЯКОЙ НЕ Е РАЗБРАЛ, КОНФЛИКТЪТ НА 21 ВЕК Е СМЯНА НА МИСЛЕНЕТО, ЕНЕРГИИТЕ, БЕЗОТПАДЪЧНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ ! ПРЕДИ 40 ГОДИНИ СВЕТЪТ НЕ БЕШЕ ПЕТРОЛЕН БУКЛУЧАРНИК КАТО ДНЕС ! ЯПОНЦИТЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ХРАНИТЕЛНИ ОПАКОВКИ, КОИТО СЕ ГОТВЯТ КАТО ЧАСТ ОТ ХРАНАТА ! МНОЗИНА НЕ ИСКАТ ДА ТЪРПЯТ ШУМА И СМЪРДЕНЕТО НА ПЕТРОЛНИТЕ ДВИГАТЕЛИ !
243
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ИЗЛИШЕН НАРОД - това, което сте написал, не показва ли колко голяма е тъпотията СВО на путин! Къде го чукаш, где се пука! Ха-ха-а!
242
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сигурно батюшките "братушки" са силно очаривани да кесят кат прани панталони из окопите в украинската пустош и да ги засипват с касетъяни заряди! Кеф, кеф ви казвам! Голям кеф!
241
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Спомням си пролетта как някой се смя на отбранилните линии изградени от ***, не знам защо сега реват!
240
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ама той дъждът само над украинците ли евали? Путин ли го пуска?
239
5
 
2
 
! Отговори
Русия САЩ КИТАЙ преди 9 месеца
се разпадат и след 5 години светът ще бъде различен. Дали по добър ? ЩЕ ВИДИМ !
238
1
 
6
 
! Отговори
за Христо Христов: преди 9 месеца
ГЕНИЙ В САЛАМУРА !
237
2
 
5
 
! Отговори
за Христо Христов: преди 9 месеца
много начетен, първо пише, после мисли
236
2
 
5
 
! Отговори
за Христо Христов: преди 9 месеца
много начетен, почти колкото швейцарска крава
235
0
 
5
 
! Отговори
Идват преди 9 месеца
Есенните дъждове и руски бомби между капките.САЩ И ЕСЕС У.РЕТЕ!!!
234
0
 
3
 
! Отговори
кратко и ясно преди 9 месеца
идват след два месеца евентуално Божа работа ... може и до ноември да отиде
233
3
 
4
 
! Отговори
Реджо преди 9 месеца
Факт е , че не само няма офанзива,а ядат хуркатаздраво!
232
6
 
26
 
! Отговори
ИЗЛИШЕН НАРОД преди 9 месеца
Превръщат Украйна в Афганистан, но по икономически показатели. А Украйна е ЧЕТВЪРТАТА ДЪРЖАВА В СВЕТА по богатство на ресурси (вкл редките земни метали, използвани в електрониката). Като се добави местоположението, климата и населението, Украйна имаше възможност да бъде една ОТ НАЙ-БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ В СВЕТА. В прегръдката на САЩ обаче това няма как да стане. Сега САЩ изкупуват Украйна. Войната е и за ресурси и земя. Държавата Украйна и народа на Украйна не влиза в сметката, просто е ИЗЛИШЕН.
231
3
 
10
 
! Отговори
Удри муьо преди 9 месеца
Топката им ги е крива сега ше чакат следващия трансферен прозорец тия дръве укрите
230
3
 
13
 
! Отговори
WAR FOR TERRITORY преди 9 месеца
Превръщат Украйна в Афганистан, но основно по икономически показатели (без износ на зърно, това е реалността). Инак Украйна е ЧЕТВЪРТАТА ДЪРЖАВА В СВЕТА по богатство на ресурси (вкл редките метали и земни елементи, използвани в електрониката). Като се добави местоположението, климата и населението, Украйна имаше възможност да бъде една ОТ НАЙ-БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ В СВЕТА. В прегръдката на САЩ обаче това няма как да стане. Сега САЩ изкупуват Украйна. Войната е и за ресурси и земя.
229
4
 
9
 
! Отговори
три защитни линии преди 9 месеца
укропитеците още до първата не са се добрали. издъхнаха на предварителните огневи точки. Егати и НАТО - еничарите!