Прозорецът за украинската офанзива се затваря, идват есенните дъждове

Украинците се сблъскват с минни полета, окопи и противотанкови съоръжения с ширина от 30 км
24 юли 2023 21:39, Анисия Иванова
338
Прозорецът за украинската офанзива се затваря, идват есенните дъждове
Снимка: БГНЕС

Украйна започна своята дългоочаквана контраофанзива в началото на юни, след като месеци наред се подготвяше и събираше нужното оръжие и муниции, пише в анализ CNBC. Скоростта на движението е разочароваща за някои наблюдатели, макар и украинците да сочат, че това е очаквано, след като руснаците имаха достатъчно време да изградят три защитни линии по 900-километровата фронтова линия.

Военни анализатори посочват, че в някои направления украинците се сблъскват с минни полета, окопи и противотанкови съоръжения с ширина от 30 километра. Те са защитени от руснаците с дронове, артилерия и хеликоптери.

Експертите обаче предупреждават, че украинците нямат много време, за да напреднат - вероятно възможността да постигнат сериозен успех ще се изчерпи до края на лятото. Киев трябва да пробие първата линия на отбрана на руснаците възможно най-скоро, за да ускори придвижването си, смята анализаторът Майкъл Кларк.

Според него Украйна все още е в първата фаза на своята офанзива - опит да бъдат намерени слабите места на противника. Втората фаза ще е да бъдат насочени усилията към тези пукнатини в руската отбрана.

Ако обаче тази първа фаза е прекалено дълга, украинците няма да имат време да се разгърнат, преди метеорологичните условия да се влошат и да спрат нападението. Кларк признава, че това е малко вероятен сценарий, но оказва натиск в Киев и може да накара военните да включат резервите си по-рано от планираното. А според някои наблюдатели именно на това разчита Москва.

Заплахата се крие в това, че ако резервите бъдат включени в боя по-рано от необходимото, то те няма да бъдат достатъчно ефективни.

Есента и пролетта в Украйна са добре известни с валежите и дълбоката кал, която прави някои пътища непроходими. Именно дъждовете бяха една от причините за отлагане на офанзивата през пролетта.

Според Конрад Музайка, експерт от Rochan Consulting, украинците са се надявали на по-бърз напредък на юг, но това не се е случило. Според него Киев има три месеца, преди да свърши мунициите и горивото за военната техника и преди пътищата да станат прекалено кални.

Украинските военни съобщават, че от началото на контраофанзивата вече са освободили 210 кв. километра. Това става с много големи усилия от страна на украинските военни, допълва още експертът, пише Investor.bg.

Според него напредъкът на украинците е факт, но става бавно и засега не се виждат възможности за голям пробив в близко време.

Скоростта на офанзивата обаче се приема нормално в Киев и сред партньорите. "Ако вземете предвид милионите мини, които са поставени, дълбочината на окопите и защитните линии на отбрана, както и че се справяме без въздушна подкрепа, а руснаците имат надмощие във въздуха, то напредъкът е устойчив и положителен", разказва един съветниците на Министерството на отбраната на Украйна Юрий Сак.

Според него доставките на бойни самолети ще помогне много на офанзивата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
1
 
21
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Единственото качествно в немската армия са поръчаните от Урсулата униформи за бременни танкистки... макар, че не е ясно дали са шити в германия или Виетнам.
227
2
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
В Швейцария, радари не различават самолет от крава, пасяща на баира. Немско качество.
226
2
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
От 6 миночистача на базата на Леопард, 5 са показали 100% ва ефективност като са се взривили на мини. Немско качество.
225
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
От 4 подводници в пристанището в Пирея, една е крива и не може да влиза в открито море при при 3 и повече бала вълнение и една има други по-малки дефекти, та се ползава само за обучение. Немско качество!
224
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
От 12 тествани машини Пума и 12те са бракувани след първия ден. Немско качество.
223
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
До Гледах интервю "Попитал е германския си инструктор" - че немците са световно известни, че нито могат да правят оръжие, нито да воюват. Единственото на което са способни е да ходят да подкупват с куфарчета инфлационни евро. Факти.
222
0
 
20
 
! Отговори
Гледах интервю преди 10 месеца
с един украински войник, който е преминал натовско обучение да кара танк. Попитал е германския си инструктор "А какво да правим ако срещнем минно поле?", при което инструкторът отговаря "Просто го заобиколи!", украинеца останал потресен от отговора и обясни, че на тренировъчните карти, минните полета били участъци с размери 200 на 100 метра, докато в реалността минните полета се измерват в стотици и хиляди хектари. Иначе казано, натовските инструктори си нямат идея какво е на бойното поле.
221
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Уркопитеците май побеждават пак.......
220
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Каква офанзива бе?!? 26те хиляди убити ли? Кво стана с панцерите?!?
219
18
 
2
 
! Отговори
Антикомунист преди 10 месеца
Самият факт, че " безаналоговите" въпреки предимството от жива сила и техника са блокирани в окопите си и не могат да напреднат, говори красноречиво какъв *** са. Слава на Украйна и смелите украинци. Бийте руските фашисти!
218
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То наистина не е контраофанзива, а само проба(т.н. "разузнаване с бой") дали има смисъл такава да се предприемем въобще. Резултатът от пробата е НЕ! След като голяма част от всякакви леопарди и брадлита изгоря и все по-оредяващата войска даде прекалено много жертви(срещу нищо), ясно е, че няма да я бъде тая работа!
217
0
 
13
 
! Отговори
Лили преди 10 месеца
210 кв. км от началото на юни е чудо, невиждан военен успех
216
1
 
20
 
! Отговори
бай Пешо преди 10 месеца
да де, ама след като з едни прозорецът за офанзива се затваря, за други със сигурност се отваря...Логиката на войната не търпи празно...Оркестрантите (преоблечени като славни белоруски партизани) работят добре и в дъжд, и в кал...
215
2
 
22
 
! Отговори
ИВАН преди 10 месеца
КАКВОТО И ДА СТАНЕ, УКРИТЕ ГИ ЧАКА ТЕЖКА, АМА МНОГО ТЕЖКА ЗИМА!
214
1
 
20
 
! Отговори
До 253 преди 10 месеца
Я пак прочети дали Наполеон е избягал от Русия преди зимата. И хубаво виж колко народ от огромната му армия е умрял от премръзване !
213
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така е, западната техника е прекалено тежка и сложна за ремонтиране. То не е само да напълниш страната с всевъзможна техника, но някои нямат акъл за 5 стотинки. За това пък руснаците подготвят своя офанзива...
212
1
 
29
 
! Отговори
ХХХ преди 10 месеца
Украйна може да я няма ...но Зеленски винаги ще е жив и ще си пече за**ика в Маями ! Украйна е просто територия за война САЩ-Русия , а Зеленски е фактора !
211
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин ще им изпрати дъждове от бомби.
210
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
зимата няма нищо общо с наполеон - той бяга далеч преди нея.
209
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Насажденията украински слънчоглед и картофи ще достигнат Урал! Пущинака ще бъде облагороден!