Прозорецът за украинската офанзива се затваря, идват есенните дъждове

Украинците се сблъскват с минни полета, окопи и противотанкови съоръжения с ширина от 30 км
24 юли 2023 21:39, Анисия Иванова
338
Прозорецът за украинската офанзива се затваря, идват есенните дъждове
Снимка: БГНЕС

Украйна започна своята дългоочаквана контраофанзива в началото на юни, след като месеци наред се подготвяше и събираше нужното оръжие и муниции, пише в анализ CNBC. Скоростта на движението е разочароваща за някои наблюдатели, макар и украинците да сочат, че това е очаквано, след като руснаците имаха достатъчно време да изградят три защитни линии по 900-километровата фронтова линия.

Военни анализатори посочват, че в някои направления украинците се сблъскват с минни полета, окопи и противотанкови съоръжения с ширина от 30 километра. Те са защитени от руснаците с дронове, артилерия и хеликоптери.

Експертите обаче предупреждават, че украинците нямат много време, за да напреднат - вероятно възможността да постигнат сериозен успех ще се изчерпи до края на лятото. Киев трябва да пробие първата линия на отбрана на руснаците възможно най-скоро, за да ускори придвижването си, смята анализаторът Майкъл Кларк.

Според него Украйна все още е в първата фаза на своята офанзива - опит да бъдат намерени слабите места на противника. Втората фаза ще е да бъдат насочени усилията към тези пукнатини в руската отбрана.

Ако обаче тази първа фаза е прекалено дълга, украинците няма да имат време да се разгърнат, преди метеорологичните условия да се влошат и да спрат нападението. Кларк признава, че това е малко вероятен сценарий, но оказва натиск в Киев и може да накара военните да включат резервите си по-рано от планираното. А според някои наблюдатели именно на това разчита Москва.

Заплахата се крие в това, че ако резервите бъдат включени в боя по-рано от необходимото, то те няма да бъдат достатъчно ефективни.

Есента и пролетта в Украйна са добре известни с валежите и дълбоката кал, която прави някои пътища непроходими. Именно дъждовете бяха една от причините за отлагане на офанзивата през пролетта.

Според Конрад Музайка, експерт от Rochan Consulting, украинците са се надявали на по-бърз напредък на юг, но това не се е случило. Според него Киев има три месеца, преди да свърши мунициите и горивото за военната техника и преди пътищата да станат прекалено кални.

Украинските военни съобщават, че от началото на контраофанзивата вече са освободили 210 кв. километра. Това става с много големи усилия от страна на украинските военни, допълва още експертът, пише Investor.bg.

Според него напредъкът на украинците е факт, но става бавно и засега не се виждат възможности за голям пробив в близко време.

Скоростта на офанзивата обаче се приема нормално в Киев и сред партньорите. "Ако вземете предвид милионите мини, които са поставени, дълбочината на окопите и защитните линии на отбрана, както и че се справяме без въздушна подкрепа, а руснаците имат надмощие във въздуха, то напредъкът е устойчив и положителен", разказва един съветниците на Министерството на отбраната на Украйна Юрий Сак.

Според него доставките на бойни самолети ще помогне много на офанзивата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
1
 
31
 
! Отговори
До 278 преди 9 месеца
На крив Наполеон и крив Хитлер, зимата им пречи. Сякаш руската армия е воювала при други условия тогава ! Зимата е еднакво тежка за всички на фронта. Или според теб зимата избирателно е тормозила само французи и германци ?! А сега не се притеснявай за Русия, тя пак ще се справи както много пъти преди това. Незнам с кой акъл нормален човек си представя да изглежда една капитулация на Русия днес ?? Най мощната ядрена сила в света..Отведнъж вдига бял флаг. Така ли ? А НАТО остава невредимо...Хаа.аа
207
1
 
30
 
! Отговори
До Укро феновете преди 9 месеца
Това че широко рекламирания "мащабен" Контра наступа на нацистите буксува на едно място е ясно отдавна. С такива статии просто се чудят как да се оправдаят за провала на Укро Вермахта. По интересното обаче е какво се случва в района на Купянск ? Там руснаците освен че минаха в истинско настъпление ами вчера са пробили първата линия на Бандер сбирщината. Това означава че просто минават в гръб на цялата Укро групировка в Донбас. Шах !
206
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия е победила Наполеон и Хитлер защото зимата им е помогнала.Но сега с това глобално затопляне и мека зима не се знае.
205
1
 
13
 
! Отговори
anonimen преди 9 месеца
София е около 2 000 кв. км, а те са освободили 210, та това е 1/10 от София, което е нищо. Да не са 210 хил?
204
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
е, война е, с какво са очаквали да се сблъскват урките, освен с окопи, минни полета, противопехотни и противотанкови точки? бе вие нормални ли сте да пишете и преповтаряте глупости?много коварни тия *** - отбраняват се от най силните на света НАТО, вместо да се скъсат да бягат.Бият се срещу 40 държави и 50 милиарда и пак пердашат урките до насиране!
203
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То и парашута им не се отваря много-много на укритата. Западналото НАТО и краваристан дават заден, зеления шмръкльо почва да стопля, че е кукла на конци. Чакаме украинския народ да се събуди и да измете продажниците от държавата си. Тогава наистина ще получат помощ за възстановяване от целия разумен свят.
202
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Харковска област, Купянски район. ВС на РФ разширяват зоната си на контрол в района на селището Лиман Първи. Зомбинацитата постепенно се изтласкват от опорниците край Масютовка и Синковка. Подразделенията на ВДВ на ВС на РФ на рубежа Ковалевка - Кармазиновка - Нововодяное преминаха в настъпление. Освен това ВС на РФ успешно прекосиха река Жеребец и заеха редица височини на другия бряг, като по този начин разшириха и задълбочиха предмостието с размери 5 на 7 км в Сватовския сектор. Съобщава се също, че ВС на РФ успешно щурмуват отбранителните сили на зомбинацитата в Кармазиновка.
201
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Последни новини от Запорожкия фронт, район Ореховски. Зомбитата на киевският наркокартел не намаляват темпото, изпращайки по няколко пъти на ден зомби вълни към Работино. Често такива вълни се откриват предварително и се разпръскват с артилерийски огън. Зомбинацитата вървят все по-рядко в посока Жеребянка през Пятихатки, но не спират да опитват. Там атаките на зомбираната биомаса всеки път завършват тъжно за тях. В района на Работино зомбитата използваха дистанционно миниране. Защо точно не е ясно, тъй като не се съобщава на кой точно обект е извършено.
200
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Направление Херсон, районът на Антоновския мост. ВС на РФ продължават да нанасят въздушни и артилерийски удари по позициите на зомбитата на киевският наркокартел в района на островите и под Антоновския мост. Зомбитата не са изтласкани от позициите им, защото те заменят мъртвите зомбита с нов зомбиран по натовски тертип биоматериал прехвърлен директно от бързооборотните натовски лагери за зомбиране на насила мобилизирани украински младежи. ВС на РФ удариха испанската система за ПВО Skyguard Aspide с дрон камикадзе Lancet.
199
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Направление Южнодонецк, Времевски участък (западно от Угледар). Киевският режим продължава да практикува тактиката на "щурм на месо", опитвайки се да изтощи защитата на ВС на РФ. Зомбинацитата атакуват на малки групи позициите на ВС на РФ край Урожайное, но не постигат успех, понасяйки загуби както в зомбирана биомаса, така и в техника. В Старомайорское имаше атаки на малки групи, които бяха засечени навреме и атакувани с артилерия. Освен това зомбираната по натовски стандарт биомаса предприе атака срещу Приютное, но се провалиха.
198
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зомбираната по натовски стандарт биомаса се придвижват напред по южния фланг благодарение на постоянното попълване със зомбита и техника, заетите височини и доброто въздушно разузнаване. ВС на РФ героично държат линията, но ситуацията е изключително трудна поради проблеми с ротацията и недостатъчна работа на радиоелектронната борба. Падането на Андреевка ще означава предстоящото превземане на Клещеевка от зомбитата на киевският наркокартел и след това Бахмут.
197
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
Бахмут и околностите. Вече седмица се водят ожесточени битки за фланговете на Бахмут. Руснаците са в отбрана. На северния фланг ВС на РФ се опитаха да предприемат контраатака, за да си върнат наскоро загубените позиции в района на Орехово-Василевка и Григоровка, но не успяха. На южния фланг зомбитата на киевският наркокартел се приближиха до Андреевка, която е на юг от Клещеевка. В самата Клешчеевка, благодарение на заетите тактически височини западно от населеното място, зомбинацитата преминават в атака със сериозно предимство.
196
0
 
20
 
! Отговори
Наглосаксония преди 9 месеца
Всеки човек с елементарна обща култура знае, че т. нар. "контранастъпление" е пропаганден балон, надут от британското и американското рязузнаване, които контролират изцяло биомасата в западния блок. Целта на новата англосаксонската война, която започна преди 10 години в Сирия и Украйна, е икономическо сриване на Европа и тоталното овладяване на подвасалните европейски територии, а допълнителната задача е напояването на земята със славянска кръв.
195
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Руската армия проби първата линия на украинската отбрана в Харковско, тръгват към Купянск...
194
13
 
4
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 9 месеца
как мислите, ако можете...путьоКъсияБакшиш дали щеГоЕбът преди да го влачат по краснаяСволоч? Някой от пасольството знае ли?
193
8
 
3
 
! Отговори
Що да не се преди 9 месеца
отваря за монголоидна атака...... недораслия бакшиш още се оглежда за готвача, който стигна маZkве по бързо отколкотоПриматите ди Киев.
192
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лисицин: В Русия вече се връчват призовки на хора с увреждания. Младеж, който е инвалид и регистриран в психиатрична болница е признат от военната комисия, като годен за военна служба
191
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добро утро, евроатлантически генерати! Превзехте ли Мацква?
190
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Въоръжените сили на Украйна са под заплаха от пълно обкръжение в Авдиевка. Това съобщи назначеният от Киев кмет на Авдиевка Виталий Барабаш. Той се оплака, че въоръжените сили на РФ блокират единствения останал път към града. Той също така изрази опасения, че след това ще започне атака срещу Авдиевка от няколко посоки едновременно.
189
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лисицин: В Украйна вече се връчват призовки на хора с увреждания. Младеж, който е инвалид и регистриран в психиатрична болница е признат от военната комисия, като годен за военна служба.