ЕС: Русия предлага евтино зърно, за да създава нови зависимости

Борел: Москва претендира, че решава проблема, който сама създава
3 авг 2023 08:44, Елка Василева
144
ЕС: Русия предлага евтино зърно, за да създава нови зависимости
Снимка: архив, БГНЕС

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел е предупредил развиващите се страни, че Русия им предлага евтино зърно, за да създаде "нови зависимости чрез изострянето на икономическите уязвимости и глобалната продоволствена несигурност", предаде Ройтерс.

Още по темата
Агенцията посочва, че се е запознала със съдържанието на писмо, което Борел е изпратил в понеделник до развиващите се страни и до държавите от Г-20. Текстът съдържа призив да се говори "с ясен и единен глас", за да може Москва да бъде накарана да се върне към споразумението, което позволяваше безопасния износ на зърно през Черно море.

"Докато светът се опитва да се справи с нарушенията в доставките и по-високите цени, Русия се насочва към уязвимите държави с двустранни предложения за изпращане на зърно на по-ниски цени, претендирайки, че решава проблем, който самата тя създава", казва Борел.

"Това е цинична политика на преднамерено използване на храните като оръжие за създаването на нови зависимости чрез изостряне на икономическите уязвимости и глобалната продоволствена несигурност“, допълва ръководителят на европейската дипломация.

Руският президент Владимир Путин миналата седмица каза пред лидерите на редица африкански държави, че страната му е готова да замени украинските доставки на зърно както на търговска основа, така и под формата на хуманитарна помощ, припомня Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вчера заяви, че Русия може да се върне към зърнената сделка, но за да се случи това, трябва да бъдат изпълнени нейните условия, предаде ТАСС.

Той каза пред журналисти, че е "реалистично" Москва да се върне към изпълнението на истанбулските споразумения. "Просто трябва европейските държави да изпълнят редица мерки за премахване на ограниченията, като възстановяването на достъпа на  Росселхозбанк (Руската селскостопанска банка - бел.ред.) до SWIFT и т.н.", обясни той.

Песков допълни, че въпросните условия "могат да бъдат изпълнени бързо и веднага след това Русия ще се върне към изпълнението на сделката за зърното".
(БТА, Николай Велев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Жозе Варела тия са Големи Расисти който е бачкал по Испания и Португалия знае за кво става дума
120
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами предлагайте и вие, ако можете, на по-добри цени. Това е върховенство на конкуренцията
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Време е да зарежем смрадливия петрол и да си караме автомобилите с вода по технологията на световният български гений Илия Вълков ЮЛ БРАУН
118
0
 
3
 
! Отговори
Каквото и да говорят преди 9 месеца
Путин развали калимерата с командно-пазарната икономика на ФАЩ
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Когато висшите ръководители действат индоктринирани, нищо добро не очаква ЕС!
116
6
 
3
 
! Отговори
в тоя случай преди 9 месеца
е напълно прав
115
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Иде краят на империите. Може би след нова световна война. ЛОШО, но така са свикнали да прикриват престъпленията си срещу човечеството. Не са водачи, а свръхтерористи на света. Методите им са примитивни: изнудване, брутално насилие и физическо унищожение. В хиените има повиче хуманизъм, отколкото в тези политически социопати. Молете се от сърце на Йехова и архангелите и дано Ви спасят от ужасите, които предстоят...
114
5
 
3
 
! Отговори
Свети Петър преди 9 месеца
Айде пращайте го този при мен,да му намеря работа!
113
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
евросатанистки съюз....
112
1
 
10
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 9 месеца
Съселе земи Българина и Историка и отидете да разтоварвате зърното в украина!
111
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Западна Европа предупреждава света, че има опасност зърно наистина да стигне до африканците.
110
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Братя африканци, ние страдаме от същото иго на Европа - да не сме зависими от евтиното и от богатство. Нашата бедност и скъпотия е нашата европейственост. Плащаш на Западна Европа и САЩ - европеец си. Не плащаш - не си европеец. Африканската политика на Просто Киро, Боко, Пинокио е най-висша степен на европейственост.
109
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Това е цинична политика.....". Ха-ха!
108
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз незнам какво толкова ги жалят. Европа да изкупи украинското зърно и да го държи на склад. Да ги остави африканците и азиатците на Русия да ги храни. След като половината измрат от глад, на другата половина ще им дойде акъла. Простия от добро не разбира, но от сопа винаги. Още римляните да го прозряли това и са просъществували над 1500 години.
107
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Жозеп Борел много се грижи за Африка. Той е като нашите Просто Киро, Пинокио и Боко, които ни пазят от евтин ток, газ. Даваме евтините реактори на Украйна и купуваме скъпите на САЩ, за да не сме зависими от евтин ток и евтина централа. Така ни развиват и нас - като Африка. Лъжат ни и ни крадат. Страхуват се да не се развием и да ги конкурираме. Ние трябва да сме бедни като африканците, за да сме добри европейци за тях.
106
2
 
19
 
! Отговори
Зелен Шебек преди 9 месеца
Никаккво евтино зърно за бедните страни , те трябва да купуват скъпото украйнско зърно , за да гладуват по-демократично.
105
6
 
4
 
! Отговори
Историк преди 9 месеца
До До Историк 102 Абсолютно некомпетентен си в областта на икономиката. Това дали е "водещ работодател" няма никакво знчение за това как се грижи за сектора.
104
2
 
8
 
! Отговори
До Историк 102 преди 9 месеца
Земеделието отдавна не е водещ работодател в развитите страни като САЩ и Канада.Ако тези големи страни износителки на зърно не правят дъмпинг на руските цени означава,че печалбата е водещата причина.
103
24
 
6
 
! Отговори
Историк преди 9 месеца
До да Ако в Африка настъпи глад заради войната на Русия срещу Украйна Пу тлер ще бъде лично отговорен за това.
102
3
 
19
 
! Отговори
да преди 9 месеца
когато се търси това което имаш - ти поставяш условията....тия западни пу-яци да не се правят на ударени с мокър пар-цал! тъпчат бандитска украйна с оръжие и се правят на ангели небесни!