Ердоган: Смятам, че Путин ще дойде в Турция през август

Все още се водят разговори за датата
4 авг 2023 16:50, Стела Стоянова
32
Ердоган: Смятам, че Путин ще дойде в Турция през август
Снимка БГНЕС, архив

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че все още се надява руският лидер Владимир Путин да посети Турция през август, тъй като Анкара работи за възстановяване на сделката, която позволява на Украйна да изнася зърно през Черно море.

"Все още няма точна дата, но моят външен министър и ръководителят на разузнаването водят разговори", заяви Ердоган след петъчната молитва в истанбулска джамия, пише БГНЕС.

"Смятам, че това посещение ще се състои през август", добави той.

Турция беше ключов играч във вече провалената сделка, която позволяваше безопасното преминаване на украински зърнени доставки през Черно море.

Споразумението, постигнато с посредничеството на Анкара и ООН през юли 2022 г., приключи миналия месец, след като Москва отказа да го поднови.

Още по темата
На 2 август Ердоган призова Путин в телефонен разговор да не ескалира допълнително напрежението, след като Москва удари съоръжения, жизненоважни за доставките на зърно от Украйна.

Турският президент заяви, че е на едно мнение с Русия относно необходимостта от износ на зърно за по-слабо развитите африкански държави.

"Ще превърнем зърното от Черно море в брашно и ще го транспортираме до бедните, по-слабо развити африкански страни", каза той.

Миналия месец по време на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски Ердоган обяви, че Путин ще посети Турция през август.

Но Москва се подразни, когато Зеленски се върна от Истанбул с петима висши командири от полк "Азов", които трябваше да останат в Турция до края на конфликта по силата на споразумение за размяна на пленници с Москва.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви тогава, че това е "пряко нарушение" на споразумението с Турция.

Членът на НАТО Турция успя да поддържа приятелски връзки както с Русия, така и с Украйна по време на войната.

Анкара избягваше западните санкции, наложени на Русия, но доставяше оръжия на Украйна, включително небезизвестния дрон "Байрактар", който помоогна на украинските войски да отблъсна първоначалната руска офанзива. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: турцияПутинЕрдоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За кой пореден път Русия ще се остави да я лъжат. Игрички за напреднали...Ердоган защо пусна нацистите. Яко накладени бяха като вожда си в самолета позираха щастливо.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Путин каза което всеки честен човек вижда че зърното заминава в Европа и то почти насила ни го натрисат освен че е мухлясало и хлебните изделия са лошо качество. Ако трябва да сме честни много лошо качество. Олиото също е калпаво.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Или кирчо и карайдь ще го изпреварят
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А бате бойко кога - пак ли на-3 март
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами той смята,а какво смята Путин си е негова работа,а дали се интересува от такива като него също си е негова работа.Нека се надява
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще го отстрелят както посланника отстреляха а в отговор руснаците спряха вноса на турски домати за 1 месец .
22
5
 
1
 
! Отговори
путю преди 9 месеца
Как нема да ида , та нали трябва смирено да целуна благословенната султанска ръка .
21
1
 
2
 
! Отговори
Буданов преди 9 месеца
И аз така смятам.
20
5
 
5
 
! Отговори
Ром"с преди 9 месеца
6Я ОПИТАЙ ОТНОВО,но без емоции ,а малко аргументирано ..да видим каквлО ще ти се получи ?!Ще можеш лИ ? Той не ходи ,но Африка дойде при него в Петербург.Ю Америка е също с Русия,но Вашингтон ги плаши ссъ санкции и те засега са неутралитет.
19
7
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 месеца
Путин,щял да отиде на...крака при бай Реджеп,че той няколко пъти го...предава,защо да му прави...реклама. Да си гледа анадолските...племена и да се...моли да няма нови...земетресения.
18
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Джуджето просто и дърто не си показва носа от бункера... Няма как да отиде в Турция. Ще прати двойник.
17
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русо.сифилистик и на снимка да го видиш ,му бий два шамара ... Това са най - безполезните, тъ.пи твари в България !!!
16
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е прекрасна възможност спец част от НАТО ,да го закопчае ..Ердоган ,няма и да разбере ..Ще бъде весело ..
15
7
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Абе пичове, втората световна война почна с двуплощници, завърши с реактивни самолети. Какви Байрактари ви гонят? Той изигра ролята си, сега е на мода друга техника. Някой си мисли, че войната е нещо статично и който има повече, бие. Е не е така. Войната е нещо постоянно променящо се, Нещо като трафика в София или Делхи. Подозираш, че няма как да станат нещата, но стават. Всеки се нагажда. Така е и във войната. Техниката изненадва противника днес, вдругиден трябва нова.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 9 месеца
11 ти така ли правиш,с твоята.
13
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Силно се съмнявам - параноясалото джудже знае че и неговите са готови да го предадат, и ако го убият или арестуват в Турция, никой няма да си мръдне пръста за него, а веднага ще започне борбата за това кой да го наследи! Не случайно се отказа да ходи дори в уж приятелския ЮАР... Обречен е да доизкара малкото си оставащи дни в бункера, като затворник...
12
6
 
3
 
! Отговори
purok преди 9 месеца
Путин жа пита баба Вангя и тугава чи диди/или няма да доди/ на дозлук при ердугань. Ку пипати Нострадамуса - няма да доди. Ку пипати Месинга/тука да ни съ бъркат братчедите от цветен метал/ няма да доди. Пък мжи и да имаммесечен цикъл, кой *** знай какоф дубитък е напоследък.
11
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пу*кин и майка си ще продаде само и само някой да го покани някъде в чужбина.
10
4
 
12
 
! Отговори
Байрактар зачезна преди 9 месеца
да не би вече да не ги ползват? Уж бяха чудо - оръжие а вече нищо не се чува за тях!
9
0
 
2
 
! Отговори
Статистик преди 9 месеца
Много хора с много малко им тука!