Поредни два дрона бяха свалени край Москва

Русия обвини Украйна
Обновена: 9 авг 2023 07:43 | 9 авг 2023 07:35, Нели Христова
64
Поредни два дрона бяха свалени край Москва
Снимка: БГНЕС

Два украински бойни дрона, насочили се към Москва, бяха свалени, съобщиха руски официални лица, което е последният случай от вълната от атаки с дронове, насочени към руската столица, предаде АФП.

Опитът за нападение идва ден след като броят на жертвите от ударите по източния украински град Покровск нарасна на девет.

"Беше регистриран опит на два бойни дрона да налетят към града. И двата бяха свалени от противовъздушната отбрана", заяви кметът на Москва Сергей Собянин в Телеграм.

По думите му единият дрон е свален в района на Домодедово в южните покрайнини на града, а вторият - в района на Минската магистрала, западно от столицата.

Той заяви, че службите за спешна помощ са на място.

Руското министерство на отбраната заяви, че Украйна е направила опит за атака с помощта на безпилотни летателни апарати.

"Противовъздушната отбрана е унищожила два безпилотни летателни апарата", заяви министерството, като добави, че не се съобщава за жертви или щети.

Ударите са поне третата атака в близост до Москва в рамките на една седмица, като според руски официални лица украински безпилотни самолети са свалени в неделя в Подолския район в покрайнините на столицата и в понеделник - близо до Калужката област.

До поредицата атаки през последните месеци руската столица не е била обект на нападения по време на конфликта в Украйна, който започна преди повече от година.

На 30 юли украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че "войната" идва в Русия, като мишени ще станат "символичните центрове и военни бази" на страната.

Неотдавна офис блок в главния бизнес район на столицата беше ударен два пъти в рамките на няколко дни от отломки от свален дрон.

Свалянето на дроновете в близост до Домодедово в Москва и магистралата за Минск става ден след като Русия обяви, че е извършила ракетно нападение, което според нея е било насочено срещу команден пункт на украинската армия в източния град Покровск.

Двете ракети - изстреляни в разстояние на 40 минути - са нанесли щети на жилищни сгради, хотел, сафари, магазини и административни сгради.

Най-малко девет души са загинали при нападението, а 82-ма са били ранени, включително две деца, заяви Зеленски във вторник.

Твърдението на Русия, че целта е бил команден пункт, е "абсолютна лъжа", заяви пред АФП говорителят на оперативното командване на Източна Украйна Сергей Черевати.

Покровск се намира само на 40 км от източната фронтова линия, където Москва твърди, че печели позиции и отблъсква украинските атаки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 9 месеца
До 38 "до случайния""Без значение кой кога и как"Има значение кой, кога и как! Косово е държава, изкуствено създадена от САЩ на Балканите. Косоварите нямат желание да съжителстват със сърби, те искат обединение с Албания. Но господарите отвъд Океана искат друго! И твърдят, че Косово "имало право на самоопределение".
38
4
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 9 месеца
А укрите не трябва да забравят и срамните периоди в историята си. През ВСВ Степан Бандера е създал отряди от башибозуци, воюващи на страната на Германия. Бил е страшно жесток, дори Хитлер се е учудвал от жестокостта му... По време на Волинското клане през юли 1943 башибозуците на Бандера избиват над 100 000 души поляци, мирно население, жени, деца, старци.
37
2
 
2
 
! Отговори
До случайния преди 9 месеца
Без значение,кой,кога и как. Всяка група хора израсла(не подтиквана)до съзнанието на народ и култура,и готова с оръжие,и гърди да отстоява именно това съзнание имо право на суверинитет
36
1
 
4
 
! Отговори
кавото повикало преди 9 месеца
От Москва: Заявките за "обслужване" на западна Украйна е приета! Довечера сигурно поръчката ще се изпълни!
35
7
 
4
 
! Отговори
Хасо фон Мантойфел преди 9 месеца
Руските войници са съквартиранти на къртиците,украйнците нямат нищо общо с това...просто руснаците са сърдити на Слънцето,и неискат да го виждат освен,когото са пияни.
34
1
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 9 месеца
Още по времето на Ленин е било ясно, че сглобката няма да издържи. Поляците са католици. Руснаците са източноправославни. Това вече е противоречие. Но в СССР винаги се е смятало, и това беше пропагандата, че религията ще отмре с напредването на социализъма... Е, това не се случи. В Украйна винаги е имало противоречия между етническите руснаци и поляците. Просто в СССР не се даваше гласност.
33
2
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 9 месеца
През 1920, малко след ПСВ, избухва руско-полска война. Панска Полша превзема Лвов и областта Галиция, тръгва и към Вилнюс. Русия обаче бързо я слага на мястото й - конницата на Будьони разбива полската шляxta. Тогава Ленин решава да създаде отделна република Украйна, където да живеят етнически руснаци и поляци на запад.И само година по-късно Украйна се включва в новосъздадения СССР. Така че тази държава е създадена с ленински декрет.Самото й име - Украйна, говори, че е отстрани, накрая на Русия.
32
2
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 9 месеца
Веднага ще ти дам разяснения защо се нарича "покрайнина".
31
1
 
6
 
! Отговори
Значи преди 9 месеца
бих казал, че и Гьобелс би завидял на краварската пропаганда, но няма да е вярно. Неговата едва ли е била толкова некадърна и безпомощна. В безсилието си евроатлантиците прекалявят с писането на глупости, преповтаряни от някои наши национални предатели срещащи се тук там.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо тази държава е наречена "покрайнина"?!? Покрайнина на Щатите ли е?!? И каква територия може да претендираш с такова име?!? Още покрайнини ли да има?!?
29
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 24 Ами какво стана с това - "Ще превземем Украйна за 3 дни" ??? Сега в.атенките сте в защита, не в настъпление и ще става все по-зле за вас. Т.ерости!!!
28
12
 
4
 
! Отговори
До 28 преди 9 месеца
Еми ти си путинофил! А путинофила е предател и продажник на България който НЕ знае и НЕ може, но пък ЛЪЖЕм ата ЛЪЖЕ, по заповед на господарите си от кремъл! Та виж там попрочети, родната рашистанската преса, та даже и там пишеше гато пу.кин беше у бункера! *** барем малко от малко четете бря путинофили! пък после ше ви разправям за четене с разбиране!
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кой кво прави Уркопитеците пращат Путин в бункера..... Откъде го измислиха това незнам ... , Но някакси ги удовлетворява и бележат форумно плюсче със едно и също клише!
26
9
 
4
 
! Отговори
.!. преди 9 месеца
ми браво на Украйнците! Така трябва! тея фасисти рашисътанците ко си мислят? Абре продажни путинофили еи вижте в опорките и ми кажете има ли война в Украйна бре?
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Случаен минувач - ___ - Откривател! Значи водта, може и да се стопли! По повод твоите велики разсъждения една поговорка пасва: "Да би мирно седяло, не би чудо видяло"!
24
4
 
1
 
! Отговори
Ха-ха преди 9 месеца
Шайгу що случила се бият? Твоите юнаци са се окопали дълбоко под земята не разбирасе заради настъпващите украински герой,а щото са сърдита на Слънцето...
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нещо замлъкна тази велика Украйнска офанзива....... Два месеца медийте тръбяха как е успешна преди да започне, та чак и Крим си връщат.....
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 14 ..."Как е по правилно да се обръщам" .... явно някой педьо яко те е дрэнкал на младини и те е изоставил...
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Уркопитеците побеждават!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Противовъздушната отбрана е унищожила два ударни безпилотни летателни апарата", заяви руското МО. Ударни.