Поредни два дрона бяха свалени край Москва

Русия обвини Украйна
Обновена: 9 авг 2023 07:43 | 9 авг 2023 07:35, Нели Христова
64
Поредни два дрона бяха свалени край Москва
Снимка: БГНЕС

Два украински бойни дрона, насочили се към Москва, бяха свалени, съобщиха руски официални лица, което е последният случай от вълната от атаки с дронове, насочени към руската столица, предаде АФП.

Опитът за нападение идва ден след като броят на жертвите от ударите по източния украински град Покровск нарасна на девет.

"Беше регистриран опит на два бойни дрона да налетят към града. И двата бяха свалени от противовъздушната отбрана", заяви кметът на Москва Сергей Собянин в Телеграм.

По думите му единият дрон е свален в района на Домодедово в южните покрайнини на града, а вторият - в района на Минската магистрала, западно от столицата.

Той заяви, че службите за спешна помощ са на място.

Руското министерство на отбраната заяви, че Украйна е направила опит за атака с помощта на безпилотни летателни апарати.

"Противовъздушната отбрана е унищожила два безпилотни летателни апарата", заяви министерството, като добави, че не се съобщава за жертви или щети.

Ударите са поне третата атака в близост до Москва в рамките на една седмица, като според руски официални лица украински безпилотни самолети са свалени в неделя в Подолския район в покрайнините на столицата и в понеделник - близо до Калужката област.

До поредицата атаки през последните месеци руската столица не е била обект на нападения по време на конфликта в Украйна, който започна преди повече от година.

На 30 юли украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че "войната" идва в Русия, като мишени ще станат "символичните центрове и военни бази" на страната.

Неотдавна офис блок в главния бизнес район на столицата беше ударен два пъти в рамките на няколко дни от отломки от свален дрон.

Свалянето на дроновете в близост до Домодедово в Москва и магистралата за Минск става ден след като Русия обяви, че е извършила ракетно нападение, което според нея е било насочено срещу команден пункт на украинската армия в източния град Покровск.

Двете ракети - изстреляни в разстояние на 40 минути - са нанесли щети на жилищни сгради, хотел, сафари, магазини и административни сгради.

Най-малко девет души са загинали при нападението, а 82-ма са били ранени, включително две деца, заяви Зеленски във вторник.

Твърдението на Русия, че целта е бил команден пункт, е "абсолютна лъжа", заяви пред АФП говорителят на оперативното командване на Източна Украйна Сергей Черевати.

Покровск се намира само на 40 км от източната фронтова линия, където Москва твърди, че печели позиции и отблъсква украинските атаки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 9 месеца
САЩ печелят милиарди от войната. ВПК им работи с пълна пара, защото има правителствени поръчки. Старото оръжие се предава на Украйна. Още през 18 век един виден евреин е казал: "Войната е нашата жътва!" Затова имат интерес войната да продължава! По този начин си тестват и оръжията, комуникациите, сателитните системи...
18
3
 
1
 
! Отговори
Не ми отговарят тези преди 9 месеца
които наричам само пияници(само,щото Пригожин използва по-твърди,но не по малко точни епитети). Поне от 2 месеца обаче са трезви(от мин.толко не съм ги чувал,че СПЕЦ. е по план
17
3
 
3
 
! Отговори
червеноГЪЗейците 10 преди 9 месеца
месеца превземат Бахмут... Залужни излезе на Днепър.... Крим Крим Крим Крим
16
0
 
2
 
! Отговори
До анонимен преди 9 месеца
Най-е правилно престъпник с метални проблеми
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е как пък Русия все цивилни удря.... Или за украинците всички са цивилни особено военните
14
8
 
1
 
! Отговори
До анонимен преди 9 месеца
Шаигу,Герасимов как е? По план ли върви специалната...а?
13
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как е по правилно да се обръщаме към путин? Педя човек или neдьo човек или путин човек?
12
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тази информация донесена ли е до педя - човек в бункера, или му пазят здравето? Много го изолират тоя половин - човек!
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кажете колко дрона не са свалени!
10
1
 
8
 
! Отговори
Баба Радка преди 9 месеца
Щом Нелито е го преписала, всичко е фейк новина.Те са на хранилка към онова посолство /кое ли е ТО/
9
3
 
2
 
! Отговори
Залужни е на Днепър преди 9 месеца
Крим Крим Крим Крим Крим Крим Крим .............................................................
8
6
 
4
 
! Отговори
кремълскитеИДИОТИси преди 9 месеца
ИГРАЯТ С ОГЪНЯ ! СЪВСЕМ СКОРО УКРАИНЦИТЕ ТАКА ЩЕ ГИ ТРЕСНАТ ПО КУХИТЕтикви, ЧЕ ДРЪНЧЕНЕТО ЩЕ СЕ ЧУЕ В СЪСЕДНА ГАЛАКТИКА
7
3
 
7
 
! Отговори
Украинската преди 9 месеца
Военна операция още веднъж сато ПР акция. Да вложиш време и ресурс да пращаш слонове в Москва вместо да ги използваш за да подобриш положението на войниците си на фронта?! Една ПР война на Украйна, жалка и унизителна за собствения и народ, както плакатите срещу настъпващата руска армия на английски или френските тоалети на Зеленская във Вашингтон и Давос. И макар да загиват истински украинци с хиляди това като че няма значение - нито за украинските управляващи нито за съюзниците им. Важен е ПРа
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз пък чакам пантери мантври които щяха да обърнат хода на войната и все още си ги чакам. Зеленското не съм го виждал да проси оръжия последния месец два и мисля че вече започва да им писва на всички
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво стана с контраофанзивата? Питам за един приятел. А иначе гледам по другите новини не цензурирани от западната пропагандна машина че Урките са изгубили 40,000 за 2 месеца.
4
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С тези дронове се правят само тестове откъде и как може да се пробие ПВО на Москва ... В последствие ще има рояци подобни , но със сериозно количество взривно вещество... Да видим тогава какво ще стане.
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди 2 дена по руска телевизия показаха нови радари, малки, които да са точно за борба с дребни и нисколетящи обекти. Така че - ще им намерят цаката на всякакви птички.
2
10
 
12
 
! Отговори
Сабайдин преди 9 месеца
На фона на всичко това да се говори за мирни преговори е смехотворно. Мир ще има само когато цяла Украйна стане руска.
1
1
 
5
 
! Отговори
Ми$$ирки, преди 9 месеца
сега всеки ден ли ни облъчвате с тези глупо3ти? НЕма ковиТ нюз,нещо треа да пълнЕ колонката с клюкини и слухове :)