ООН предлага на Русия меки санкции срещу зърнена сделка

Гутериш настоява да бъде възобновена Черноморската инициатива
8 сеп 2023 23:30, Петър Бойчев
65
ООН предлага на Русия меки санкции срещу зърнена сделка
СНИМКА БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е влязъл във връзка с Русия, за да се опита да получи отстъпки, чрез които да бъде възобновена Черноморската зърнена инициатива, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че споразумението, осигуряващо безопасен износ на украинското зърно, е смятано за изключително важно за гарантирането на глобалната продоволствена сигурност и овладяването на растящите цени на зърното, предаде БТА.

В писмо, видяно днес от ДПА, Гутериш предлага на руския външен министър Сергей Лавров възможността страната му отново да стане част от международната банкова разплащателна система СУИФТ (SWIFT), но само за определени плащания, и то чрез създаването на дъщерно дружество на руската земеделска банка "Росселхозбанк".

Така в срок до 30 дни ще може да бъде възстановен износът на руски торове и селскостопански стоки, се допълва в документа.

В писмото, което е с дата 28 август, ООН прави три предложения за облекчаване на руския експорт, отнасящи се до застраховането на морски товари, размразяването на блокирани в Европа активи на производители на торове и осигуряване на достъп на руски кораби до европейските пристанища.

В замяна световната организация разчита Русия да склони на подновяване на зърненото споразумение, чието официално име е Черноморска зърнена инициатива.

През юли Москва прекрати участието си в споразумението, което осигуряваше безопасни коридори за износа на десетки милиони тонове украинско зърно и торове през Черно море въпреки наложената на Украйна военноморска блокада след руската инвазия.

Русия обяви, че не е доволна от пакта и че желае пречките пред нейния собствен износ на продоволствени стоки и торове да бъдат премахнати в замяна на по-нататъшното си съдействие.

Москва настоява и за облекчаване на западните санкции срещу нея по отношение на банковите разплащания, логистиката и застраховането на морски товари.

Според ООН подобно на зърното и торовете са от решаващо значение за предотвратяване на световна продоволствена криза. Както се твърди, цените на тази стока на международните пазари са скочили с 250 процента в сравнение с времето преди да избухне войната в Украйна.

Източник от ООН заяви пред ДПА, че "ООН не се опитва да възнагради Русия". "Опитваме се да подобрим световната продоволствена сигурност. Нашите цели са чисто хуманитарни", каза той.

По думите му Гутериш винаги остро е заклеймявал войната, която Русия започна срещу Украйна през февруари миналата година.

Москва често определя становищата на генералния секретар на ООН като прозападни, отбелязва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 7 месеца
с това заразено зърно ли ще се хранят кравите от зап европа и после св месо отиспания ще се появи и в българия
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аааа, след като руснаците омлатиха украинските пристанща омекнахте ли? Сделка, сделка, ама единия блокиран. И корабите с украинскоот жито в Западна Европа. от там с оръжие обратно в Украйна. Руските кораби блокирани. Сирия и Ливан без жито! Като няма украински пристанища, няма къде да се стоварва оръжие за укрите?
37
0
 
0
 
! Отговори
Цените на зърното преди 7 месеца
...всъщност падат под дъното
36
0
 
0
 
! Отговори
Нормално! преди 7 месеца
Всички знаят че ООН са меки...
35
0
 
0
 
! Отговори
(-_-) преди 7 месеца
Дреме му на мекия на Путин.. Рано или късно ще започнат да разбират, че това, което е било вече няма да го бъде, ама по трудния начин. Русия има силите и ресурсите да се капсулира, но тези днешните силни искат да се докопат до тия ресурси, при това без пари.. Еми как точно ще стане това?
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Започва се с пазарлъците, очакваше се. ООН, ЕС и САЩ ще изглеждат все по-жалки с всяка изминала година. Просяци!
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Меки - твърди - гледайте си работата! Престъпници от ООН.
32
0
 
0
 
! Отговори
Ъ преди 7 месеца
Пуснете утре една статия за да обсъдим изгрева на слънцето всеки ден.
31
0
 
0
 
! Отговори
Ъ преди 7 месеца
Неща на които Русия или Сащ ще слагат или няма да слага санкции е абсолютно безсмислено да се дискутират в България.
30
0
 
0
 
! Отговори
Гай Баньо преди 7 месеца
Те ООН могат да предлагат квото си искат, ама от тях не зависи нищо! Ако " демократичния" лъжлив запад не изпълни ДАДЕНИТЕ обещания , няма сделка!!
29
0
 
0
 
! Отговори
Teo преди 7 месеца
"Както се твърди, цените на тази стока на международните пазари са скочили с 250 процента в сравнение с времето преди да избухне войната в Украйна."Ето само заради това, всичко ще остане по старому. Това устройва Путин. Той стоката ще си продаде, но да му мисли бедния Микола. Плюс, украинците не са единствените износители на зърно. Дори ние сме съизмерими с тях!
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А такаа!
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЕС омекна и увисна ..
26
0
 
0
 
! Отговори
Айде ЕС преди 7 месеца
ОмЕкна!
25
0
 
0
 
! Отговори
Хаха ще преди 7 месеца
Включат руските банки обратно към Swift къде ще ходят..
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ООН не е налагало санкции срещу Русия, за да ги смекчава. Санкциите ги налага САЩ.
23
0
 
0
 
! Отговори
Ъ преди 7 месеца
Няма никакъв смисъл да пълните главите на хората в България с неща от които няма никакъв практически смисъл. Неща на които Русия ще слага или няма да слага санкции е абсолютно безсмислено да се дискутират в България.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Истината е че и ООН и Турция играят срещу Русия и този коридор им е необходим само за да внасят оръжие и да изнасят развалените танкове. Със влак бе може да се внесе нищо повече от танкове. За балистична ракета се изисква кораб. Естествено Путин, който спиред мен играе за глобалистите и всъщност е комбина с тях, ще се съгласи с ООН
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Лека полека запада ще клекне пред Русия. Видяха, че без нея немогат.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ше клекнат! И ООН ще клекне и ЕС и САЩ ще омекнат пред моща на Русия! Този свят неможе да съществува без Русия!