Армения и Азербайджан - Русия губи позиции в постсъветското пространство

Опасенията за етническо прочистване в Нагорни Карабах не са безпочвени
28 сеп 2023 21:10, Анисия Иванова
182
Армения и Азербайджан - Русия губи позиции в постсъветското пространство
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономическият и демографски възход на Азербайджан през последните години наруши статуквото на силите с Армения и доведе до бързата капитулация на арменските сили в Нагорни Карабах миналата седмица. Малко вероятно е силите да се изравнят отново, поне докато Баку разполага с ресурсите си от петрол и газ. Трябва да се проведат преговори за мирен договор и взаимно признаване на границите, като напоследък все по-голямо участие в този процес взимат ЕС и САЩ. Макар Русия да губи позиции в региона, Москва се опитва да се намеси и договорът да бъде подписан под нейната егида. Това коментира Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.
 
"Русия разпалваше тези конфликти - или най-малкото не се стремеше те да бъдат окончателно решени - в Кавказ, за да може да играе ролята на арбитър", каза Димитров. Русия има силно икономическо и културно влияние в региона, като разположи войници (около 2000 лековъоръжени миротворци) и има военна база в Армения и така сдържаше донякъде амбициите на Азербайджан. След идването на власт на арменския премиер Никол Пашинян и особеното контактите му с Франция, ЕС и САЩ, руската подкрепа за Армения, с която Москва има договор за сигурност, бе разколебана, допълни Димитров.

"На фона на започналата през февруари миналата година война на Русия срещу Украйна Москва вече няма допълнителен чисто военен ресурс, който да отдели, ако се наложи, за района на Кавказ... Украинската война води до това, че Русия започва да губи позиции в други региони на бившето постсъветско пространство. Просто не ѝ стигат ресурсите да играе на няколко сцени едновременно, дори и на две. Поне по отношение на Карабах арменците вече не могат да разчитат на защитата от Русия."

Азербайджан се опита да отдалечи Армения от Русия през последните години, като целта бе да се накара Москва да не се намесва в евентуален конфликт. Това не означава, че Баку ще работи за или иска сближаване с Кремъл, каза Димитров.

По време на операцията на Азербайджан руските сили не действаха, а при азерски обстрел загинаха и руски офицери от мироопазващите сили, сред които беше и заместник-командващият на Северния руски флот, но от Москва не последва силна реакция, каза Димитров.

"Русия вижда, че дори да има желание, тя не може да направи нищо на терен и да се противопостави на военната сила на Азербайджан... До няколко месеца този казус с Нагорни Карабах ще бъде затворен, поне засега."

При сблъсъка през 2020 г. Азербайджан спечели категорична победа, като след това бе подписана двустранна декларация с посредничеството на Москва, която предвиждаше арменците да напуснат всички окупирани през 90-те години територии, а само част от анклава Нагорни Карабах остана под управлението на про-арменски военни части. Миналата седмица Азербайджан предприе светкавична операция и сега е в процес на разоръжаване на тези малобройни сили. На практика няма кой да защити властта в анклава и предстои пълното овладяване на територията от Баку, каза Димитров.

В момента има информация за напускането на хиляди етнически арменци към Армения и Баку вероятно изчаква завършването на този процес, за да присъедини анклава. Опасенията за етническо прочистване не са безпочвени, смята Димитров. Голяма част мъжкото население в Нагорни Карабах е воювало срещу силите на Азербайджан през годините и ожесточението между арменци и азери е както на битово, така и на политическо ниво.

Какво е значението на Турция и Иран в Кавказ може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Възможно е, Путин да се е договорил с Ердоган при честите им срещи. Ердоган поддържа Азербайджан.
132
1
 
1
 
! Отговори
Венелин преди 6 месеца
Стига глупости! Армения още след първата война подписа с азерите признаване на териториалната им цялост, което беше дефакто предаване на Нагорни Карабах, защото той е територия на Азербейджан. Руснаците не искаха да се месят тогава, защото Пашанян се беше ориентирал към НАТО, но изпратиха контингент за да предотврати клането на арменското население. Сега Пашанян прати воници на ученията на НАТО в Полша и вбеси окончателно руснаците, които казаха - НАТО да гарантира сигурността на арменците.
131
0
 
1
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 6 месеца
Поверие гласи, че Ленин лежи в мавзолея, омагьосан от зла фея. Ако девствена комунистка го целуне - той ще се събуди и ще се върне СССР...
130
1
 
4
 
! Отговори
Изводи преди 6 месеца
Ако се довериш на сигурността си на Русия..Следваш примерите от Армения,Украйна, Грузия, Приднестровието....Ако си твърдо против Русия...Следваш примерите наПолша, Румъния, Прибалтика.Ако си без достойнство си катоСърбия, България, Унгария..Изберете сами, за децата си!
129
1
 
2
 
! Отговори
До ГАРАНТ преди 6 месеца
Аремения не е част от НАТО, но доклокото знам е в един военен съюз , с изненада! , Русия, така че развивай си пропагандата сред публика дет не може да чете
128
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Рашките много се изложиха с арменците, не че се учудвам , но поне все повече хора разбират що за народ е руския,подобно на America First, Russian`s interest First
127
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами ако са разчитали на руските "миротворци" кво очакват да стане? Няма някой дето да се е хванал с чебурашките и да е прокопсал. Само глад и мизерия могат да очакват.
126
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хамериканците се бъркат навсякъде !
125
8
 
10
 
! Отговори
Know how преди 6 месеца
Русия ще се оправи когато погледне към своите граждани и спре да подпомага бившите сателитни хрантутници от времето на Съветския съюз.
124
9
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 6 месеца
Армения станаха прекалено прозападни и анти руски и се разделиха с Нагорни Карабах, това е истината. Да видим ние коха ще се разделим с черноморският си регион след всички простотии които ги върши сглобката. Турция само сигнал чака
123
9
 
8
 
! Отговори
До Гарант преди 6 месеца
Тавариш не се прави на ударен с мокър пapцал, Нагорни карабах е официално призната територия на азъпбайджан, армения не е член на нато и там има путински миротворци които трябваше уж да гарантират нещо, макар и неясно какво. Освен това азерите очистиха "по грешка" пет руски солдата както пътуват в кола и така показаха на пуйлото че той няма думата там.
122
8
 
14
 
! Отговори
Гарант преди 6 месеца
Армения провеждаше съвместни учения с войските на НАТО, докато Азерите завземаха Карабах. Трябва на всички вече да е ясно, колко НАТО може да гарантира нечия териториална цялост.
121
3
 
5
 
! Отговори
С.Пичаков преди 6 месеца
Шефа на Казахстан каза че страната му ще съблюдава всички санкции срещу расиюшка.
120
4
 
7
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 6 месеца
До русия кучета я яли ти си обезумял, какъв приятел им е Азербайджан ? Напротив азерите искат и чисто арменска земя, за да отворят коридор към отделената област. Иранската армия се пъне, но не е ясно дали реално ще се намеси в един реален сблъсък.Турците провеждат имперска политика и ако не дай си боже, някой като Тръмп унищожи алианса, ние може да сме следващите в списъка.
119
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Експерт до експерт.
118
13
 
17
 
! Отговори
русия кучета я яли преди 6 месеца
тя изобщо вече не е фактор за нищо.бензиностанция с ракети. Иначе съчувствам на Арменците, но те по принцип не са прави. Отделен е въпросът ,че за да има изобщо война, пак руснаците са в дъното на нещата. И в крайна сметка---разума победи. Русия е аут. Арменците научиха ,че по добре без нагорни карабах, но с приятел съсед Азърбайджан, отколкото приятел...боже опази---русия.
117
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Русия губи позиции в постсъветското пространство" - дааа, ама азерите имат нефт, който около 60% е собственост на руски фирми - ха сега кажете кого ще защитава Русия ? Да не говорим, че Армения прие учение на НАТО - ама и те не я защитиха
116
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе тя Русия все е зле,но да се върнем в исторически план и да кажем нещо за Наполеон и Гитлер,а?Вие изобщо не познавате руската психика и си мислите,че са бунaци.
115
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Войната в Украйна е и война за огромните резерви в страната на титан, рядък метал, използван във военната индустрия, отбелязва Newsweek. Според списанието САЩ и съюзническите страни полагат усилия за идентифициране, разработване и използване на огромните ресурси на Украйна от ключов метал, който е от решаващо значение за развитието на най-модерната военна технология на Запада, която ще формира гръбнака на бъдещото възпиране срещу Русия и Китай".500К украинци под земята заради лакомия.
114
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хората вече имат роботи, да ходиш да садиш картофи на село специално в Европа е забравено преди 50-60 години а в САЩ преди повече.