Путин: Русия успешно тества ядрената ракета "Буревестник"

Русия не планира да променя ядрената си доктрина
6 окт 2023 09:08, Нели Христова
128
Путин: Русия успешно тества ядрената ракета "Буревестник"
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин твърди, че Русия е провела "последно успешно изпитание" на ракета с ядрен заряд "Буревестник", предаде Би Би Си.

Коментарите на президента дойдоха, след като неговият говорител отхвърли публикация в New York Times, според която изпитанието на оръжието, известно като "Буревестник", е предстоящо.

Експерименталното оръжие, обявено за пръв път през 2018 г., беше приветствано като притежаващо потенциално неограничен обсег.

Но официално се знае малко за възможностите му и има съобщения, че предишни тестове са се провалили.

Казаното от президента Путин не е независимо потвърдено, а от руското министерство на отбраната досега не е имало никаква информация.

Въпреки това, разпространени миналия месец сателитни снимки показват, че Русия наскоро е изградила нови съоръжения на отдалечен арктически остров, където преди това са били провеждани съветски ядрени опити.

Снимките показваха строителни работи на Нова Земя, островен архипелаг в северната част на Баренцово море.

"Вече почти сме приключили работата по съвременните видове стратегическо оръжие, за които говорих и които обявих преди няколко години", заяви г-н Путин на среща в черноморския курорт Сочи в четвъртък, която беше предавана на живо по държавната телевизия.

Той добави: "Беше проведено последното успешно изпитание на "Буревестник" - ракета с ядрен двигател с глобален обсег."

Предполага се, че ракетата с кодовото име "Скайфол", дадено й от НАТО се захранва от ядрен реактор, който трябва да се активира, след като ракетите с твърдо гориво я изстрелят във въздуха.

Но New York Times цитира група за контрол на въоръженията - "Инициативата за ядрена заплаха", според която всички предишни известни 13 теста на системата между 2017 и 2019 г. са били неуспешни.

Путин каза на аудиторията си, че работата по междуконтинентална балистична ракета, наречена "Сармат", е почти завършена.

Въпреки очевидното разкритие на Путин, той заяви, че Русия не планира да променя ядрената си доктрина - политиката, която определя обстоятелствата, при които нейните сили могат да използват ядрени оръжия.

Той добави, че съществуването на руската държава не е застрашено и "никой човек със здрав разум и ясна памет" не би помислил за ядрен удар срещу нея.

Той посочи, че теоретично Русия може да оттегли ратификацията си на Договора за пълна забрана на ядрените опити от 1996 г. Той твърди, че тъй като САЩ са го подписали, но не са го ратифицирали, е възможно Русия да действа по същия начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
7
 
7
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 7 месеца
абе татари, нали плашехте хохлите със сармат? са кво излиза, че монголите още не са завършили тестовата фаза, такале? един вид кацапнята има само ракети, които са на анимационни филми и такива дето ресурса им до 10 години ще е изтекъл?
23
7
 
8
 
! Отговори
Дон Кикот преди 7 месеца
Пак са го излъгали горкия, че е тествана успешно също както и че специалната военна операция върви по план. Щом вожда е доволен и живее в розов балон и калинките му ще могат да правят каквото си искат :)
22
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От западните страни идват новини за нови оръжия, иновации за бомби за избивне на населението, смърт, разрушения, заплахи към света! Естествено, плод на въображението на англо-амерекетата!
21
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 12 Добре че тия в Холивуд поне умеят нещо иначе тези кацания нямале да ги има.мдааа
20
6
 
11
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 7 месеца
Аре ся, ония изтрепали 100 млн. индианци и хвърли атомни бомби с/у цивилно население след края на ВСВ, ама варварите и диваците били други, не те. Ей така работи пропаганда и затова медиите са важни. Говориш каквото си искаш, а юрдеците вярват - не са ходили в Хирошима и Нагасаки, нито пък във Виетнам.
19
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най- бедната държава в света - Сащ, тъй като дължи трилиони долари на световната банка и почти не връща! Световното им господство е свързано с тази банка, която им дава неограничени заеми. А на други Не дава даже за археологически разкопки, да не се разбере колко древна е земята ни тук! Това наричат демокрация. Да се смееш ли, да плачеш ли...
18
4
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
един вид, обеднен уран не може, ама двигатели с обогатен - да. яко
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Между ядрен заряд и ядрен двигател има голяма разлика, нerpaмотници!
16
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мисирката пак се оплете от толкова много лъжи,работата по Сармат била почти приключила.Хахахаааа Сармат вече е застъпил на бойно дежурство,шматко. И това го потвърдиха всички западни служби.
15
3
 
13
 
! Отговори
Свирчо преди 7 месеца
. а ние 7 пъти едни павета редим и па криви стоят.
14
8
 
10
 
! Отговори
Инж+ преди 7 месеца
Приоритет на Човечеството трбва да са зелените и космически технологии, за да се разселим в Космоса. А тези неандерталци в Москва още с ядрени ракети се занимават!?!?
13
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво очакваш от болен мозък като ЛилиПутин и народ пиянки
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Умирам от страх - хахахаха
11
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Някои кацат на Марс/Луната , правят телескопи в космоса които засичат радиация от зората на времето ; Други тестват оръжия с които могат да затрият света - въпрос на приоритети . Новина ще е ако руснаците направят нещо градивно , тази пропаганда за яловите им оръжия няма какво да го публикувате , ако ставаха за нещо - войната нямаше да се точи 2-ра година ( за сравнение при войната в Ирак - Садам бе свален и арестуван за 40 дни - и това без граница откъдето директно да нахлуят)
10
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Поредното доказателство, че руснаците са изключително тп и безотговорен народ! Този вид задвижване е изпробван навремето 50-60 год. и от САЩ и от СССР. Работи, обаче са се отказали. Такава ракета може да обиколи няколко пъти земята, обаче цената е радиационно заразяване от където мине. Трябва да си много долен и прозз да възродиш подобна технология, която трови всичко! Поредното доказателство, че русия не трябва да съществува в този си вид!
9
10
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 месеца
Кво речи по...въпроса Бай Дън. Сигурно крият от него,за да не влезе в...бункера,без време.
8
8
 
21
 
! Отговори
Пореден пробив преди 7 месеца
Да направят една читава кола или телевизор. Че на последното представяне дръжката му остана в ръцете на джуджо, а не да мислят само как да убиват. Монголска империя. Убийства, грабежи, отравяния и смърт. Така са от векове.
7
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ракетата се казва Летящ Чернобил. Тоя път поне имаше само подготовка за изстрелване, но не и изстрелване. При последното изстрелване преди 2 години ракетата уби 14 души на площадката включително и главния конструктор и облъчи фатално още около 70 човека.
6
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С нещо друго да се е похвалил Путин освен с разработка на нови оръжия за масово унищожение...Този пигмей трябва да бъде спрян навреме преди да е станало прекалено късно...
5
11
 
25
 
! Отговори
Вин преди 7 месеца
От западните страни идват новини за нови лекарства, ваксини, пробив в космическите изследвания, от азиатскиякенеф само "иновации" за смърт, разрушения, заплахи към света! Естествено, плод на въображението на угро-фино-монголоидите!