Путин: Русия успешно тества ядрената ракета "Буревестник"

Русия не планира да променя ядрената си доктрина
6 окт 2023 09:08, Нели Христова
128
Путин: Русия успешно тества ядрената ракета "Буревестник"
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин твърди, че Русия е провела "последно успешно изпитание" на ракета с ядрен заряд "Буревестник", предаде Би Би Си.

Коментарите на президента дойдоха, след като неговият говорител отхвърли публикация в New York Times, според която изпитанието на оръжието, известно като "Буревестник", е предстоящо.

Експерименталното оръжие, обявено за пръв път през 2018 г., беше приветствано като притежаващо потенциално неограничен обсег.

Но официално се знае малко за възможностите му и има съобщения, че предишни тестове са се провалили.

Казаното от президента Путин не е независимо потвърдено, а от руското министерство на отбраната досега не е имало никаква информация.

Въпреки това, разпространени миналия месец сателитни снимки показват, че Русия наскоро е изградила нови съоръжения на отдалечен арктически остров, където преди това са били провеждани съветски ядрени опити.

Снимките показваха строителни работи на Нова Земя, островен архипелаг в северната част на Баренцово море.

"Вече почти сме приключили работата по съвременните видове стратегическо оръжие, за които говорих и които обявих преди няколко години", заяви г-н Путин на среща в черноморския курорт Сочи в четвъртък, която беше предавана на живо по държавната телевизия.

Той добави: "Беше проведено последното успешно изпитание на "Буревестник" - ракета с ядрен двигател с глобален обсег."

Предполага се, че ракетата с кодовото име "Скайфол", дадено й от НАТО се захранва от ядрен реактор, който трябва да се активира, след като ракетите с твърдо гориво я изстрелят във въздуха.

Но New York Times цитира група за контрол на въоръженията - "Инициативата за ядрена заплаха", според която всички предишни известни 13 теста на системата между 2017 и 2019 г. са били неуспешни.

Путин каза на аудиторията си, че работата по междуконтинентална балистична ракета, наречена "Сармат", е почти завършена.

Въпреки очевидното разкритие на Путин, той заяви, че Русия не планира да променя ядрената си доктрина - политиката, която определя обстоятелствата, при които нейните сили могат да използват ядрени оръжия.

Той добави, че съществуването на руската държава не е застрашено и "никой човек със здрав разум и ясна памет" не би помислил за ядрен удар срещу нея.

Той посочи, че теоретично Русия може да оттегли ратификацията си на Договора за пълна забрана на ядрените опити от 1996 г. Той твърди, че тъй като САЩ са го подписали, но не са го ратифицирали, е възможно Русия да действа по същия начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
5
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ Е ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО СПИРА НАТО ДА НЕ ВЛЕЗЕ И ДА ДЕПУТИНИЗИРА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ! УПОТРЕБАТА МУ Е КРАЙ НЕ САМО ЗА ПУТИНУВЦИТЕ НО И ЗА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ВСЯКАК! УКРАЙНА ПО СКОРО ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕ В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ВМЕСТО ДА ОТВОЮВА ЗАГРАБЕНОТО НА НЕЙНА ТЕРИТОРИЯ! ДЕПУТИНИЗАЦИЯТА НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ТРЯБВА ДА Е ПРИОРИТЕТ!
43
10
 
3
 
! Отговори
да те светна преди 8 месеца
До IQ 3.14 И да допълня! Посейдоните са инсталирани по източното и западното крайбрежие на САЩ и чакат команда за взривяване на 100 мегатонни ядрени бойни заряди! Ако до 5 години не получат такава, се счита, че Русия не съществува и се взривяват сами! Без команда отвън! Така, че таймера е включен и времето тече.
42
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тестов полигон -Украйна.
41
0
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 8 месеца
До да те светна с какво, с другото вундервафе? не требваше ли първо да са подводниците, или днеска опорката е друга, изложбо
40
2
 
10
 
! Отговори
Буре... преди 8 месеца
Направете 1 Москвич....ве. Ама не можете
39
4
 
1
 
! Отговори
да те светна преди 8 месеца
До IQ 3.14: При започване на ядрена война, първо сателитине биват ударени!
38
7
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 8 месеца
аз друго се чудя, айде че имаме работа с поредния изкукал велик вожд тва ясно. ама колко требва да си отчаян и обезверен, да почнеш да разчиташ че некви вундервафета ше накарат света да те приеме? а, ако сателитите на цру могат да проследят ядрена бойна глава, която се транспортира наземно по излъчването, тия ултрамегахипер оркски бомби ще са видими от съседната галактика. само японците имат 350 ф-35ци ....
37
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ята от буревестници ще докара ядрената зима над европа, САЩ и Канада!
36
3
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
УТРЕШНИЯ ВЕСТНИК: РЕЖИМА НА ФАЛШИВИТЕ ПУТИНУВЦИ Е ОБЯВЕН ЗА НЕЛЕГИТИМЕН СЛЕД ПРОВЕЖДАНЕТО НА ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ! УКРАЙНА ДОСТИГНА ДО ГРАНИЦАТА С РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ И СЕ ГОТВИ ДА ВЛЕЗЕ ЗА ДА "АРЕСТУВА" ФАЛШИВИТЕ ПУТИНУВЦИ И ДА ДЕПУТИНИЗИРА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПРЕДИ ДА СЕ РАЗПАДНЕ! БАЙДЪН ПЕЧЕЛИ 2-РИ МАНДАТ :D
35
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Буревесника ще се тества скоро над Вашингтон!
34
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Идва зима джендърчета! Ядрената зима идва!
33
3
 
3
 
! Отговори
Хабибито преди 8 месеца
Оооо йееее Тръмп Тръмп Тръмп
32
2
 
7
 
! Отговори
леле преди 8 месеца
Пълно ку ку
31
0
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 8 месеца
До анонимен *** деветдесетарските мутропитеци толко си умеят. ерчене, надувки и чат пат или ше ожънат на комшията блока, или ше изнудят некой да си продаде бизнеса, или ще крадат вода и ток от съседа инвалид що нема как да изкара гегата. и периодично размахване на вехто партизанско тт, щот дядо им бил големата работа навремето
30
10
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 8 месеца
За който не е разбрал студената войната я спечели САЩ но онзи сащ който бе силен.... Тази ще я спечели Русия не защото е много силна а защото 35 години се готвеше за неизбежното.... А догодина всичко ще се промени.....
29
0
 
3
 
! Отговори
сега и другите преди 8 месеца
заводи за оръжие ще се напъват на гърба на народа да правят аналог на буревесник и кинжал . гражданската война се влачи .
28
6
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
ЦЯЛОТО ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ НА ВСЕ ОЩЕ НЕРАЗПАДНАЛАТА СЕ РУСКА ФЕДЕРАЦИЯ Е СОБСТВЕНОСТ НА УКРАЙНА ВЕЧЕ ! ФАЛШИВИТЕ ПУТИНУВЦИ ГУБЯТ И ДА ПОЛЗВАТ ЯДРЕНОТО СРЕЩУ НАТО И ДА ПОЛЗВАТ ЯДРЕНОТО СРЕЩУ КИЕВ! АКО ГО ПОЛЗВАТ СРЕЩУ КИЕВ ВЪВ САМАТА РУСКА ФЕДЕРАЦИЯ ЩЕ БЪДЕ ОБЯВЕН ЗА АБСОЛЮТЕН ДОКАЗАН МАСОВ УБИЕЦ И НАСЕЛЕНИЕТО ЩЕ ГО ЛИКВИДИРА ФАЛШИВИЯ ПУТИНУВЕЦ ВЪПРЕКИ, ЧЕ ЩЕ ИЗБЯГА В БЕЛАРУС! ТЪЙ, ЧЕ УПОТРЕБАТА НА ЯДРЕНО НЕ ЕОПЦИЯ ЗА ФАЛШИВИТЕ ПУТИНУВЦИ А САМО СМЪРТНА ПРИСЪДА ЗА ТЯХ!
27
5
 
7
 
! Отговори
До 18 преди 8 месеца
Тя може да е и с двете , но дори да не и сложат ядрен заряд ако ракета с ядрен двигател порази нещо радиация винаги ще има - друг въпрос е колко и за колко време мястото ще е необитаемо. И всичко това не променя факта че от Русия идват само разработки за рушене , нищо градивно . Последният който разчиташе на такива оръжия чудо бе един странен чичко с мустачки , Путин уверено върви по неговите стъпки , най вероятно така и ще свърши.
26
8
 
7
 
! Отговори
Бай Дън преди 8 месеца
До 22. Тази плоча не ви ли омръзна да я въртите бе, съветски Ка пу ти? Американците кацнаха шест, повтарям ШЕСТ пъти, закараха си и автомобил, и пак ще кацнат с хора. А вие, копейките, си дрънкайте холивудските глу.пости от завист и комплекси.
25
9
 
6
 
! Отговори
do 20 преди 8 месеца
Пич, тук става дума за двигател, който отравя всичко. Отворен ядрен реактор, който лети над главата ти. Какъв САЩ, каква банка, какви заеми?! Да не обърка водката със самогон? Абсолютно неадекватни сте това рашистите.