Нападението на "Хамас" е шах и мат за Байдън

На този етап големият победител е Иран
24 окт 2023 23:25, Стела Стоянова
158
Нападението на "Хамас" е шах и мат за Байдън
Снимка БГНЕС

"До примирие в Близкия изток вероятно ще се стигне, но няма да бъде благодарение на дипломатическите совалки, а на обективната логика на процеса на израелско-палестинския конфликт". Това заяви пред БНР геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев.

"На 7 октомври започна офанзивата на "Хамас". На 10 октомври Саудитска Арабия се отказа от процеса за сключване на т.нар. авраамически споразумения. Без да знаем нищо за тези споразумения, ние не можем да разберем същината на конфликта", коментира той.

Авраамическите споразумения е система от договори между Израел и ключовите ислямски страни, чрез която да се реши един път завинаги проблема на Израел с палестинците. Анализаторът подчерта, че единствено Техеран тогава са предупредили, че успехът на този процес ще бъде "нож в гърба на палестинското движение".

"Хамас" нападна Израел, 3 дни по-късно Саудитска Арабия прекъсна преговорите. Това е мат за президента Байдън, който очакваше чрез успеха на тези споразумения да реши проблема с изборите. Това е шах и мат в един ход. В момента "Хамас" се върна в тунелите под Ивицата Газа и там очаква бомбардировките – това е победа. Всичко останало е пропаганда".

"Хамас" е Мюсюлманските братя, отбеляза още Вацев.

"Според идеолозите на "Хамас" тази операция разделя цялата история, както потопът разделя човешката история, на допотопна история и следпотопна история. Това е инициатива, която имаше за цел да удари и успя ефективно да удари дясното правителство на Израел и далечния стратегически замисъл на Мюсюлманските братя в лицето на "Хамас" – удар по дълбинната ционистка същност на днешното израелско правителство – там те също са успешни".

Според него на този етап големият победител от този конфликт е Иран:

"Иран сега е мениджърът на този процес. Подозирам, че заедно с Русия, защото тези неща не можеха да станат в този ред и смисъл без някакво дискретно руско вдъхновяващо участие".

По думите му ако Байдън не успее да овладее процеса и ако не успее да внуши на всички участници, че процесът трябва да се деескалира, успокои или замрази, той губи президентските избори.

"На този етап битката завършва 3:0 за "Хамас", като нулите са в американската дипломация".

Процесът може да завърши така, както е започнал, отбеляза доц. Вацев. Той заяви, че не е сигурен, че израелските въоръжени сили ще влязат в рамките на сухопътна операция на територията на Газа. Влизането на "Хизбула" във военните действия е крайно нежелано за основните играчи в тази част на света, обясни той.

За войната в Украйна геополитическият анализатор изказа мнение, че Русия има сили да добута тази война до военно-техническа победа:

"Русия има сили да победи военно-технически и ще победи военно-технически. Не тя ще създаде големия проблем на Русия, а начинът на осмисляне на военната победа на Русия – кой в края на краищата ще победи в руския политически двубой – руската олигархия или руският военнопромишлен комплекс".

Според него ръководството на Украйна е дестабилизирано. Той очаква в близките 3 месеца много сериозни промени.

На фона на тази променена среда за сигурност ние не седим, а лежим, категоричен бе Валентин Вацев.

"България е затънала във всекидневието на своята всекидневна политика и около големият проблем какво е сглобката и какво не е".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
11
 
! Отговори
Цезар преди 7 месеца
Рублите не миришат. 4000лв са си 4000лв.
53
0
 
1
 
! Отговори
Колю Терориста преди 7 месеца
А виж тия с зелените ленти какви джентълмени са как добре се държът с бабите дават им вода
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нито терористични актове на Хамас в Израел са нещо ново, нито военни операции на Израел в Газа. Сегашните са с една идея по-голям мащаб. Ама не е нещо ново под слънцето. Тия си се колят от 70 години, няма да спрат скоро. Що се вдигна толкова шум?
51
6
 
6
 
! Отговори
Xaxa преди 7 месеца
Не мога да разбера едно: как се правят "анализи" на циркове и постановки. Хамас са създадени и се финансират от Израел и САЩ. Това е контролирана опозиция, досущ като наш Коцко. Освен това самото "нахлуване" е мега смешно - никой нищо не е видял и разбрал в най-силно охраняваната зона в света, където по принцип котка на 100 метра от границата вдига всичко живо по тревога. Никой не е видял седмица преди началото на цирка струпването на техника. Баси жалката пропаганда са тия днес бг.
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До свобода Откачалници със собствено мнение бол. Не може да се дава трибуна на всеки от тях. Няма толкова ефирно време. Тоя си има канал в ютюб, който иска го гледа.
49
8
 
5
 
! Отговори
свобода преди 7 месеца
Чудо , доц. Вацев е забранен в бтв, нова и бнт. Явно само БНР са свободна медия. Този човек през Април 2021 каза. Северен поток приключи, очаквам война в Украйна. Анализа му е един от най обективните винаги. Но той е разбираем за грамотните четящи и познаващи история и политика хора. Той не участва в диспути и препирни нито иска да налага мнение. Който иска да го слуша. Всеки е свободен да слуша каквото пожелае
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Израел не са имали отношения със СА от 70 години. Едва ли е решаващо дали ще имат следващите 70. Явно може.
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Четох статия за търговски път - Индия, Саудитска Арабия, Израел. Европа. Затова беше и целта Израел и СА да имат някакви отношения. Хамас удариха Израел. Израел удари Газа. Преговорите спряха. И русия обяви Северния морски път за открит. Случайност?
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
по времето на блян рибенов не ходехме в гърция, защото имаше опашки за визи пред гръцкото посолство.а този кога го извадихте от нафталина? мислех че е умрел.
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До истинския анализатор При Жан Виденов от кой беше по-богат? А веднага след социализма. Когато ходеше в Сърбия на куфарна търговия? А сега 6 ГКППа не ти стигат да отидеш на почивка в Гърция. Кога преди си ходил на почивка в Гърция?
44
5
 
4
 
! Отговори
Petar, NY преди 7 месеца
Този е ненормален. На Байдън тази война му идва дюшеш.
43
5
 
1
 
! Отговори
Истински анализатор преди 7 месеца
Преди бяхме по-богати от Румъния и Албания и по-бедни от Сърбия и Гърция, сега сме по-богати от Сърбия и Албания и по-бедни от Гърция и Румъния. Демек от 7-8 държави на Балканите винаги сме на 5-6 място. Само по времето на Царска България сме се сравнявали с централна Европа и преди да сме част от Османската империя де но това са си 600-700 години.
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Този ***- КОГАТО НЯКОЙ ПОЧВА ДА РЪСИ ОБИДИ, ЗНАЧИ РАЗБИРА ЧЕ НЕ Е ПРАВ И НЯМА КАКВО ДА КАЖЕ. ОБИДИТЕ СА СЛАБАТА УТЕХА НА ПРООСТТАКА, ЛИШЕН ОТ АРГУМЕНТИ :) ИЛИ "ЗА ВЕРНОСТТА НА ПОСОКАТА СЪДЕТЕ ПО СИЛАТА С КОЯТО ВИ ПЛЮЯТ ВРАГОВЕТЕ". КОГАТО В ТОВА САЙТЧЕ МНОГО ОПЛЮВАТ НЯКОГО - ЗНАЧИ Е МНОГО ПРАВ!!
41
7
 
8
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 7 месеца
Защо така бе Ваце? Нали си против нацизма :)? А и православните Копейки сега са нахлузили шалварите и подкрепят откровени терористи. Палестина атакува Израел с 5000 ракети... Кое не е ясно? Израел се защитава. Всичката пропаганда, която Русия изсипа срещу Украйна, в момента наистина я виждаме. Израел няма нужда да убива никого. А и всеки който подкрепя руснаците, палестинците и иранците е гаден нацист. Вие сте нацисти! И човекомразци!
40
4
 
4
 
! Отговори
приматите хЮмнас преди 7 месеца
ще бъдат избивани бавно, но за сметка на това продължително, докато бъдат изтрити от лицето на земята. Надявам се същото за русофилите.
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Българите са такива политически анализатори че не само нямат спечелена война, но и 30-40% от територията им остана в други държави както и 2-3 млн население.
38
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
'' Въстанието на Хамас е като Априлското въстание за българите '' .............................................. да, точно така ... вие и мюсюлмански братя и ислямска държава ще заобичате, щом такива са нарежданията от съветското посолство ... Браво селянино !
37
6
 
11
 
! Отговори
много е просто преди 7 месеца
путлерунгела помага на иран срещу израел тайно неявно за да получава ирански дронове с които да закурпва загубите си в украйна, иначе си заминава, знае че израел разчита на него в сирия, само че пак си е напраавил криви сметки като превземането на киев за 3 дни, израел ще унищожи хамасикте терористи, укрйна ще изтласка още руснаците навън от страната си, путлерунгелаа скоро ще бъде свален и руската педераццияя ще започне да се разпада невъзвратимо, това е никакви световни редове нищо такова няма
36
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
'' Въстанието на Хамас е като Априлското въстание за българите '' .............................................. да, точно така ... вие и мюсюлмански братя и ислямска държава ще заобичате, щом такива са нарежданията от съветското посолство ... Браво селянино !
35
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"САЩ ги чакате вече 100 години да фалират!?! Как да стане това, имате ли реална преценка на нещата!" - ПЪРВО, НЕ СА 100 Г - ТЕ САМИТЕ ЩАТИ СА НА ОК. 250. СЛЕД ВСВ МНООГО СЕ ЗАМОГНАХА ЗА ЧУЖДА СМЕТКА, ОБАЧЕ СЕГА ИМАТ ТРИЛИОНИ ДЪЛГ, КАКТО И ДРУГИ ГОЛЕМИ ПРОБЛЕМИ - ТЪЙ ЧЕ НЕ СЕ "НАДАЙ", МОМЧЕ , ЧЕ ДОЛАРЪТ ЩЕ СЕ СРИНЕ Е СИГУРНО, СИГУРНО Е И ЧЕ ЩЕ Е СКОРО, НЕ Е СИГУРНО САМО КОЛКО СКОРО! ПОЗНАНИЯТА ТИ ПО ИСТОРИЯ И ДР., ПО-ТОЧНО ЛИПСА, ТЕ КАРАТ ДА ВЯРВАШ НА ГЛУПАВА ПРОПАГАНДА И ДА ЗАЛАГАШ НА БИТА КАРТА