Нападението на "Хамас" е шах и мат за Байдън

На този етап големият победител е Иран
24 окт 2023 23:25, Стела Стоянова
158
Нападението на "Хамас" е шах и мат за Байдън
Снимка БГНЕС

"До примирие в Близкия изток вероятно ще се стигне, но няма да бъде благодарение на дипломатическите совалки, а на обективната логика на процеса на израелско-палестинския конфликт". Това заяви пред БНР геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев.

"На 7 октомври започна офанзивата на "Хамас". На 10 октомври Саудитска Арабия се отказа от процеса за сключване на т.нар. авраамически споразумения. Без да знаем нищо за тези споразумения, ние не можем да разберем същината на конфликта", коментира той.

Авраамическите споразумения е система от договори между Израел и ключовите ислямски страни, чрез която да се реши един път завинаги проблема на Израел с палестинците. Анализаторът подчерта, че единствено Техеран тогава са предупредили, че успехът на този процес ще бъде "нож в гърба на палестинското движение".

"Хамас" нападна Израел, 3 дни по-късно Саудитска Арабия прекъсна преговорите. Това е мат за президента Байдън, който очакваше чрез успеха на тези споразумения да реши проблема с изборите. Това е шах и мат в един ход. В момента "Хамас" се върна в тунелите под Ивицата Газа и там очаква бомбардировките – това е победа. Всичко останало е пропаганда".

"Хамас" е Мюсюлманските братя, отбеляза още Вацев.

"Според идеолозите на "Хамас" тази операция разделя цялата история, както потопът разделя човешката история, на допотопна история и следпотопна история. Това е инициатива, която имаше за цел да удари и успя ефективно да удари дясното правителство на Израел и далечния стратегически замисъл на Мюсюлманските братя в лицето на "Хамас" – удар по дълбинната ционистка същност на днешното израелско правителство – там те също са успешни".

Според него на този етап големият победител от този конфликт е Иран:

"Иран сега е мениджърът на този процес. Подозирам, че заедно с Русия, защото тези неща не можеха да станат в този ред и смисъл без някакво дискретно руско вдъхновяващо участие".

По думите му ако Байдън не успее да овладее процеса и ако не успее да внуши на всички участници, че процесът трябва да се деескалира, успокои или замрази, той губи президентските избори.

"На този етап битката завършва 3:0 за "Хамас", като нулите са в американската дипломация".

Процесът може да завърши така, както е започнал, отбеляза доц. Вацев. Той заяви, че не е сигурен, че израелските въоръжени сили ще влязат в рамките на сухопътна операция на територията на Газа. Влизането на "Хизбула" във военните действия е крайно нежелано за основните играчи в тази част на света, обясни той.

За войната в Украйна геополитическият анализатор изказа мнение, че Русия има сили да добута тази война до военно-техническа победа:

"Русия има сили да победи военно-технически и ще победи военно-технически. Не тя ще създаде големия проблем на Русия, а начинът на осмисляне на военната победа на Русия – кой в края на краищата ще победи в руския политически двубой – руската олигархия или руският военнопромишлен комплекс".

Според него ръководството на Украйна е дестабилизирано. Той очаква в близките 3 месеца много сериозни промени.

На фона на тази променена среда за сигурност ние не седим, а лежим, категоричен бе Валентин Вацев.

"България е затънала във всекидневието на своята всекидневна политика и около големият проблем какво е сглобката и какво не е".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
11
 
! Отговори
Евгени Стоев преди 6 месеца
Не знам защо показвате този кремълски плашил.Опозорен русороб и комунист, гнидоподобен слуга на военнопрестъпника Путин.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Къде в цитата на доц. Вацев пише "Русия има сили да ДОБУТА тази война"? Авторът на материала ли вмъкна това високоинтелигентно понятие?
12
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ооооо абе тоя олигофреняк лайнярски Вацев бил от някаква партия "русофили". Ясно тогава защо е олигофреняк.
11
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не знам що за олигофреняк е тоя псевдо доцент валентин вацев, ама всеки с мозък в главата и някакви познания по темата знае, че истината и най-логичните развития на нещата са точно обратното на това, което тоя олигофреняк казва.
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ЗА ДА СА ЗДРАВИ, ЩАСТЛИВИ И БОГАТИ, БЪЛГАРИТЕ ДА СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА И ДА НЕ СЛУШАТ ПРОПАГАНДА ! ПАЛЕСТИНЦИТЕ СЕ ПОВЕДОХА ПО ПРОПАГАНДАТА НА ТИЯ И ОНИЯ И СЕГА ПЛАЩАТ ЗА ТОВА СКЪПО И ПРЕСКЪПО !
9
10
 
11
 
! Отговори
Русофоб преди 6 месеца
До 11. Мнението на увредени съветски мозъци не ни интересува.
8
5
 
8
 
! Отговори
На майка ви преди 6 месеца
Победа за Божия народ Израел!
7
15
 
6
 
! Отговори
пепи преди 6 месеца
Гръмна ми крушата в хладилника. Навярно Русия и по конкретно Путин са виновни. Мисля че е техен замисъл.
6
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какъв е тоя мумифицирания ненУрмалник смешен...... Точно Байдън до една седмица ще пуска крилати ракети по всякакви ислямисти с напълно развързани ръце и с пълен кефффф
5
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Китайско Тайпе както си е името на тайван и без това си е китайско. Пуделчетата на американците там взеха да скимтят че искали мир.
4
14
 
7
 
! Отговори
Укропитека изтрещя преди 6 месеца
Според него ръководството на Украйна е дестабилизирано. Той очаква в близките 3 месеца много сериозни промени.
3
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За Китай е най удачно да нападне Тайван сега,когато западът е ангажиран с Украйна и Израел.Колкото и да чака нито ще става по лесно ,нито ще намери по удачно време
2
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ааа чакай ся, никой не лежи а се скъсват да лижат задните части на американците чрез поставените марионетки. И не е от сега . Ето например - Съветът по сигурността при Министерския съвет проведе извънредно заседание във връзка със ситуацията във Венецуела. Той се председателстваше от министър-председателя Бойко Борисов, като в него участваха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Гуайдо даже опозицията го изгони. Къв президент е?
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Даже е чудно, че са публикували коментар на Вацев. По принцип за лека нощ ни пускат преписванията на ботът "*** Христова".