Опитаха се да заличат Маргарита: Руски политик осиновил отвлечено украинско дете

То е било отвлечено от Херсон
23 ное 2023 21:07, Нели Христова
86
Опитаха се да заличат Маргарита: Руски политик осиновил отвлечено украинско дете
Снимка: БГНЕС

Ключов политически съюзник на Владимир Путин е осиновил дете, отнето от украински дом за деца, според документи, разкрити от Панорама на BBC.

Сергей Миронов, 70-годишният лидер на руска политическа партия, фигурира в протокола за осиновяване на двегодишно момиченце, взето през 2022 г. от жена, за която сега е женен. Документите показват, че самоличността на момичето е сменена в Русия.

Миронов не е отговорил на конкретните обвинения в разследването. Но тази сутрин той публикува обща критика в профила си в Telegram за невярна информация, атаки срещу него и семейството му.

Детето, първоначално наречено Маргарита, беше едно от 48-те, които изчезнаха от Регионалния дом за деца в Херсон, когато руските сили поеха контрола над града.

Около 20 000 деца
, според украинското правителство, са били отведени от руските сили от началото на пълномащабната инвазия през 2022 г.

По-рано тази година Международният наказателен съд (МНС) издаде заповеди за арест на президента Владимир Путин и неговия комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова за предполагаемо незаконно депортиране на украински деца на контролирана от Русия територия, с намерението да ги отстрани завинаги от собствената им родина.

Руското правителство твърди, че не депортира украински деца, а ги евакуира, за да ги защити от войната.

BBC работи с украинския следовател по правата на човека Виктория Новикова, за да разбере какво се е случило с Маргарита и другите деца.Новикова е подготвила досие с нови доказателства за Главната прокуратура на Украйна, която ще ги предаде на МНС.

Мистерията около Маргарита започна, когато жена в лилава рокля се появи в детската болница в Херсон
, където 10-месечното дете беше лекувано от пристъп на бронхит през август 2022 г.

Маргарита беше най-младата обитателка на местния дом за деца, който се грижи за малчугани със здравословни проблеми или чиито родители са загубили родителските права или са починали. Майката на Маргарита се отказва от попечителството малко след раждането й, а местонахождението на баща й беше неизвестно.

Д-р Наталия Лютикова, която ръководеше лечението на бебета в болницата, каза, че е усмихнато бебе, което обича да гушка хората.

Жената в лилаво се представила като "началник на детските работи от Москва", спомня си д-р Лютикова.

Херсон - сега отново под украински контрол - тогава беше в шестия месец на руска окупация.

Скоро след като жената си тръгнала, д-р Лютикова казва, че е получила многократни телефонни обаждания от назначен от Русия служител, който наскоро бе издигнат да отговаря за дома за деца. Служителят поиска Маргарита да бъде върната незабавно в дома.

След седмица Маргарита беше изписана от болницата. На следващата сутрин служителите в дома за деца били помолени да я подготвят за пътуване.

"Страх ни беше, всички се страхуваха”, казва Любов Съйко, медицинска сестра в дома, пред BBC.

Тя описа как руски мъже - някои с военни камуфлажни панталони, един с черни очила и куфарче - са пристигнали да вземат момичето.

"Беше като сцена от филм", допълва тя.

Но това беше само началото.

Седем седмици по-късно Игор Кастюкевич, руски депутат, облечен във военни униформи, пристига в дома и заедно с други служители започва да организира депортирането на останалите деца, включително полубрата на Маргарита Максим.

"Те ги взеха от ръцете ни и ги изнесоха", спомня Сайко.

Видеозаписи, публикувани в Telegram от Кастюкевич, показват как децата, облечени в външните си дрехи, са вкарани в автобуси и линейки и откарани.

"Децата ще бъдат отведени в безопасни условия в Крим", казва Кастюкевич, докато децата бяха натоварени. Крим беше анексиран от Русия от Украйна през 2014 г. Г-н Кастюкевич представи събитието като хуманитарна мисия.

Среднощният влак

Пет месеца BBC се опитва да издири Маргарита и останалите 47 деца, работейки с Виктория Новикова.

Намирането на изгубени деца на толкова огромно място като Русия, страна с повече от 17 милиона квадратни километра територия, не е лесна задача.

Първата задача беше да се идентифицира мистериозната жена в лилаво, която посети Маргарита в болницата миналия август.

Виктория разкрива руски документ, който разрешава преместването на Маргарита в московска болница за медицински изследвания. В документа е посочена жена: Инна Варламова. Търсене в социалните медии потвърждава, че тя е мистериозната жена в лилаво

След това BBC показва снимка на Варламова на д-р Лютикова. Тя я разпозна като същата жена, която е посетила Маргарита в детското отделение.

След допълнителни търсения BBC открива, че Варламова работи в руския парламент, но не е ясно в какво качество. Ня притежава имоти в Подолск, близо до Москва.

"Маргарита не се нуждаеше от специален преглед", казва д-р Лютикова за нощта, в която е взето детето. "Защо да водите малко дете толкова далеч?"

След това с името на Инна Варламова "Панорама" придобива влакови записи от източници в Русия. Те показват, че тя е пристигнала в окупирана Украйна в същия ден, в който според свидетели Маргарита е била отведена от дома за деца.

По-късно същата нощ, в 12:20 ч., Варламова хваща влака обратно за Москва с допълнителни билети за връщане. Доказателствата показват, че Маргарита е била качена този среднощен влак.

Но защо?

Тогава руски източник предоставя друга важна информация на BBC: документ, показващ, че Варламова наскоро се е омъжила за лидера на политическата партия Сергей Миронов.

Миронов, бивш парашутист, е лидер на партията "Справедлива Русия" е част от руската държавна опозиция. Той обаче подкрепя президента Путин. Той е санкциониран от редица западни държави, включително Великобритания и ЕС.

Тогава дойде ключовото разкритие.

BBC получават достъп до запис за раждане, създаден миналия декември, за 14-месечно момиче на име "Марина". Родителите на детето са посочени като Инна Варламова и Сергей Миронов. Вписването е нередовно, не показва оригинален протокол за раждането на детето.

Рожденият ден на "Марина" беше посочен като 31 октомври 2021 г. - същия ден, в който се ражда и Маргарита.

"Когато видях, че рожденият ден на Марина е същият като този на Маргарита, разбрах, че сме удалили бинго", казва Виктория.

Чрез анонимни руски източници екипът на BBC вече получи информацията за осиновяването на Маргарита. Маргарита Прокопенко е преименувана на Марина Миронова на името на осиновителя си Сергей Миронов. Нейното родно място е посочено като Подолск.

Руското правителство каза, че не знае за случая на Маргарита и не може да коментира.

Укази за осиновяване

Женевската конвенция, която определя какво представлява военно престъпление, казва, че е незаконно да се депортират цивилни по време на война, освен ако не е от съществено значение за сигурността или наложителни военни причини и е временно. Конвенцията също така забранява промяната на семейния статус на детето.

Когато президентът Путин и неговият комисар за децата Мария Лвова-Белова бяха обвинени от Международния наказателен съд по-рано тази година, съдът твърди, че незаконното депортиране на стотици украински деца от сиропиталища и домове за деца е извършено с "намерението тези деца да бъдат окончателно отстранени от техните собствена държава".

Това последва решението на президента Путин да издаде укази, които улесниха руснаците да осиновяват украински деца.

Лвова-Белова каза, че Русия взема деца само в приемни семейства или попечителство.

"Нямаме осиновявания", каза тя миналия месец. "Това е много важен факт, защото осиновяването означава, че детето става напълно родно. Можете да промените неговото фамилно име, собствено име, бащино име, можете да промените мястото на раждане.

Но в своя отговор на нашето разследване руското правителство каза, че е "неправилно" да се каже, че Русия не разрешава осиновяването на украински деца от новообявените региони на Русия. Тя каза, че сега смята големи части от Украйна за руски, а хората, живеещи там, за свои граждани, включително деца.

Едно отведено дете

BBC пишат до Сергей Миронов и Инна Варламова с въпроса къде е сега Маргарита. Те не отговарят.

Смята се, че почти всички други деца, които са били отведени от дома, остават в руски ръце. Най-малко 17 са в Крим, според руските власти. Всички имат роднини в Украйна, казва Виктория Новикова.

Украйна съобщи, че е идентифицирала 19 546 деца, отведени в Русия. Твърди се, че по-малко от 400 са се върнали.

Русия оспорва тези цифри.

Москва казва, че ще събере отново децата със семейството или приятелите им, ако има законен иск и те пътуват, за да ги получат. Но много родители не знаят къде са децата им и процесът на намирането и прибирането им е труден и сложен. Само за едно дете от Дом за деца в Херсон се е върнато в Украйна. Миналия месец тригодишният Виктор Пузик, който беше в заведението в очакване на операция за здравословно състояние, беше взет от Крим от майка си Олха.

Тя казва, че чакането да разбере, че е в безопасност е било агония.

"Все си мислех къде е, как е? Жив ли е, не е? Всичко ми минаваше през ума."

Виктория иска да намери всички останали изчезнали деца от Дома за деца в Херсон, но се притеснява, че те скоро могат да станат неоткриваеми.

"Времето не е на наша страна", казва тя пред BBC. "Проблемът е, че руските власти се опитват да заличат самоличността на децата, когато издават руски удостоверения за раждане или дори паспорти."

Междувременно тя не се е отказала от надеждата да върне Маргарита в Украйна.

Тя все още не е намерила роднини, които да приемат Маргарита, така че самата тя е назначена за законен настойник на момиченцето от украинското правителство и планира да подаде молба до руските власти да я върне.

"Светът трябва да знае за съществуването на Маргарита. Искаха да я изтрият. Трябва да я върнем обратно."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
A преди 5 месеца
Да бе, разбира се че на едно бебе от дома за сираци по добре да бъде продадено за проституция в чужбина от някоя уРкаинка отколкото да бъде осиновено от едно богато интеллигентно семейство в Русия, как не.*** х о х л о д у пи
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
кремиранеНАкремъл
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ЕНИЧЕРИимТРЯБВАТ НАкремълскитеИДИОТИ
58
0
 
2
 
! Отговори
КУХИпутинофилски преди 5 месеца
черепи кънтят наоколо
57
2
 
3
 
! Отговори
НА РУСИЯ С ЛЮБОВ преди 5 месеца
Империята на злото се ръководи от криминални типове и криминализиара цзелия народ.Те са срам за човечеството. Най големия канибал жевее в Кремъл е доста дърт
56
3
 
3
 
! Отговори
българин преди 5 месеца
колко ли деца са отишли за органи и изядени от руските канибали.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ОСИНОВЕН ОТ ДОМ ЗА ДЕЦА. АМИ ТАКА Е ДЕЦАТА ОТ ДОМОВЕ ГИ ОСИНОВЯВАТ. РЕВЕТЕ ЗА НЕГО ЧЕ НЯКОЙ ГО Е СПАСИЛ. А КОЛКО БЪЛГАРЧЕТА "ЗАМИНАХА" ЗА ЧУЖБИНА, ЗА ОСИНОВЯВАНЕ.
54
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Руски башибозук отвлича украински деца и се опитва да ги превърне в еничари.Това е истината.
53
4
 
8
 
! Отговори
ИВАН преди 5 месеца
МНОГО УКРАИНКИ ПО ЗАПАДНА ЕВРОПА СЕ ЧЕ ШАТ С БОГАТИ ЧИЧКОВЦИ НА 50+ ЗА КИНТИ И СА ОСИНОВЕНИ
52
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много глупава пропаганда !
51
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
Но не разбрах, не плаща ли Сорос за статии за отвлечените от родителите им деца в Испания. Деца, чиито родители НЕ СА се отказвали от тях.
50
2
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
От статията разбрах, че руснаците са уредили семейство на дете, което инак би расло като изоставено сираче.
49
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Руснаците отвели децата от детски дом в Херсон. Добре, но възникват два въпроса. Защо, преди това, не са ги отвели украинците и руснаците там ли трябваше да ги оставят, за да бъдат избити?
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Детето било взето от жена, за която сега бил женен. И какъв е проблемът?
47
0
 
18
 
! Отговори
Стоян преди 5 месеца
Преди две години на 19 февруари един наш "историк" написа, че Левски колел малки деца и им пиел кръвта. Така, че няма да се учудя ако след гадини отвлечените деца станат 2000000.
46
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много слаба пропаганда. Връзват се само празноглави същества от софиа а в провинцията един на сто хиляди може и да се върже
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Някой мислят,че като пишат с големи букви ще наложат мнение.От нерви изперкват.Лекарстватааа!
44
3
 
10
 
! Отговори
до 44 преди 5 месеца
Бог да накаже тези,които още 2014 съсипаха Украйна.
43
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Детето е имало късмет.В противен случай или ше го използват за донорство или ще израстне в престъпност ,мизерия и алкохолизъм.ако оцелее.
42
17
 
3
 
! Отговори
Morski преди 5 месеца
ЕЕЕ добро утро РОБОФИЛСКИ ***! Много рано сте поели смяната да си изкарате копейките! Е да , щом рубляка затъва и става тоалетна хартия , повече работа трябва! Дерзайте ,но си знайте- РУСИЯ 2024- УМРЕ!После да не сте се оплакали ,че не сте знаели!