Кремъл плаща на съпругите на войниците си, за да не протестират

Недоволството срещу властите се увеличава
4 дек 2023 19:00, Нели Христова
141
Кремъл плаща на съпругите на войниците си, за да не протестират
Снимка: БГНЕС

Недоволните съпруги на руски войници, служещи в Украйна, са били открити от Кремъл. Властите се опитват да изкоренят несъгласието относно пълномащабното си нахлуване, твърдят британски представители на отбраната.

В хода на войната, която Владимир Путин започна през февруари 2022 г., имаше множество съобщения за нисък морал сред руските войски, които се оплакваха от лошо оборудване и обучение.

Има също така нарастващи призиви от роднини руските войски да бъдат сменени и върнати у дома. Съветът на майките и съпругите, съставен от роднини на мобилизирани руснаци, многократно е осъждал войната.

През ноември 2022 г. съпругите на руски войници отидоха на границата с украинската област Харков. Те поискаха да приберат съпрузите си у дома, защото мъжете бяха ранени на фронтовата линия, съобщи независимото руско издание The Insider.

Миналия месец съпруги и роднини на руски войници рискуваха да си навлекат гнева на правоприлагащите органи, като проведоха краткотраен протест в Москва, преди да бъде разпръснат. Те настояваха  близки им да бъдат върнати у дома.

Роднините на войниците, които активно настояваха хората им да бъдат пуснати у дома, публикуваха призив в канала на Telegram The Way Home на 27 ноември, в който се казва, че руската общественост е "прецакана".

През септември 2022 г. Путин обяви частична мобилизация, насочена към увеличаване на числеността на войските, като използва 300 000 резервисти и бивш военен персонал с определени военни специалности и съответен опит. Въпреки това, както каза мозъчният тръст RAND Corporation през юни, на руските войски не е разрешено да напускат армията след указа на Путин.

Постът в "Пътят към дома" осъди как "нашите близки бяха отведени в Украйна", въпреки обещанията на Путин, че резервисти няма да бъдат призовани. "Много никога няма да се върнат. Мобилизацията се оказа ужасна грешка", се казва в изявлението.

Въпреки това Кремъл отговаря на зачестилите критики, според британското министерство на отбраната. В ежедневната си актуализация Министерството на отбраната в събота заяви, че групата е получила фалшив предупредителен етикет, "вероятно по инициатива на прокремълски актьори".

Това беше част от хитрост на руските власти в "опит за потушаване на общественото несъгласие" от ядосаните съпруги, като се опитват да им изплатят и да ги дискредитират онлайн.

"Проучване на независими руски медии и коментари на самите протестиращи съпруги предполагат, че през последните седмици властите вероятно са предложили увеличени плащания в брой на семействата в замяна на това, че се въздържат от протести", казаха служители на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
0
 
! Отговори
toti преди 4 месеца
ТАя задръатена държава никой не може да се опълчи срещу КГБ,кадето всеки е под прицел и я гъкне я ,,млъкне''за винаги!1 Само страх и мизерия тъне нормалния гражданинмкъдето утре ще им дадат по коричк и кой не гласува за Путин е ,,враг''...те такава им е демокрацията не тия смотаняцисиромаси !!!
121
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин извършва ГЕНОЦИД над славяните, включително и над руснаците, убива ги умишлено и ги хващат насила и с насилие ги пращат да воюват, въпреки, че те не искат! Няма никаква свобода в Русия, НИКАКВА! Убиваха и журналисти и други хора свидетели, потърпевши, за да скрият жестоката истина за това, което се случва там и тиранията, корупцията, анархията в която живеят! Руснаците са превърнати в жалки роби, без право на глас.
120
1
 
3
 
! Отговори
РУСКО ПОЗОРИЩЕ преди 4 месеца
НЕОБЯТНО
119
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Информацията се базира на хайли лайкли източници както винаги.
118
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има, обаче, едно "но". Руските войници на фронта са само доброволци.
117
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Независими руски медии са предпорожили, че властите вероятно са предложили .......
116
1
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 4 месеца
В документите на Антон Тодоров, 127, Highl... и т. н. няма вероятно. Всичко е документирано. Справки - там.
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Съпругите знаят, че в руската армия няма ранени.
114
3
 
6
 
! Отговори
)) преди 4 месеца
БГ русофилете са готови да заместят съпругите в леглото на рускете солдати
113
5
 
8
 
! Отговори
HighlyLikely преди 4 месеца
вероятно, вероятно, вероятно, А кога ще има статия където ще пише проверено и доказано??? Аз на тия вероятни и много вероятни твъърдения не вярвам. Не ви ли омръзна да пробутвате пропагандата си по тоя нацин?
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аиде аиде бай налъмко ,забрави кога баща ти те налаше с колана за да ти насипе акъл-видно е че те е жалил доста .Родината е само една и тя не се променя продава или купува,за разлика от гражданството .Колкото до гейовете кво за бога ти пречат нестандартните ... на мен не ми пречат стига да не парадират с аномалиите си .Един от любимите ми актьори е Парцалев,един от любимите ми певци е Васко Кеца аиде стига с парадирането бог е навсякъде около нас стига да имаме сетива
111
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Такава Родина като Русия..Не пожелавам и на най-големия си враг!
110
4
 
7
 
! Отговори
Предлагам преди 4 месеца
като пишете "независим" за издание да пишете от кого не е зависимо. от програма на ЕС са получили милион евро.
109
6
 
7
 
! Отговори
Руски гей преди 4 месеца
Пълно е в Русия. В руската армия най вече. Затова се провали сво
108
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе незнам кви санкции налагат,но интересното ще стане когато загубят воината как ще загубят и правото си на собственост.Не може да конфискуваш чужди активи и да очакваш тоя дето си окрал да се съобрази с твоите имуществени претенции .Все пак има пролята кръв,създаден е прецедент,нанесени са щети ,като гледах анализите поне 4 са отма за национализация на земята 2 американски фирми и 2 холандски ,3 кипърски под бъдещо договаряне абе очертава се интересна интрига.
107
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз още чакам лятната контраофанзива да донесе слава на Украйна. Всеки момент ще влязат украински танкове в Москва.
106
4
 
6
 
! Отговори
БАНко преди 4 месеца
А ЗЕЛЬО СКРИ ПАРИТЕ ЗА ВДОВИЦИТЕ НА УБИТИТЕ 500 000 УКРАИНЦИ !!!
105
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
САЩ ще продължи да подкрепя Украйна, защото другият вариант е нелогичен.
104
3
 
8
 
! Отговори
Спеца преди 4 месеца
Паредните тъпотии и глупости , които публикуват в тоя сайт!
103
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Британскити придставитили на отбраната", тоест кой вестникар измисли тая глупост ?