Кремъл поздрави Орбан за блокираната помощ за Украйна

Според Песков Брюксел настройва източноевропейските страни срещу Москва
15 дек 2023 23:30, Стела Стоянова
152
Кремъл поздрави Орбан за блокираната помощ за Украйна
Снимка БГНЕС

Русия поздрави Унгария за блокирането на финансовата помощ на ЕС за Украйна на среща на върха в Брюксел.

"Унгария, за разлика от много европейски страни, твърдо защитава своите интереси, което ни прави впечатление", каза прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков в Москва.

Унгарският премиер Виктор Орбан наложи вето на Европейския съюз да задели 50 милиарда евро за четири години за Украйна, докато страната се бори с руската армия.

Въпреки това на 14 ноември, когато лидерите на ЕС обсъдиха започването на преговори за присъединяване с Украйна и Молдова, Орбан се съгласи да напусне залата, за да могат колегите му да одобрят плана с консенсус и да не бъдат изправени пред унгарско вето.

Още по темата
Москва осъди този ход.

"Това е абсолютно политизирано решение - желанието на ЕС да покаже подкрепа на тези страни по този начин. Но със сигурност такива нови членове могат действително да дестабилизират ЕС", каза Песков.

Той добави, че Брюксел възнамерява да настрои източноевропейските страни срещу Москва.

"Прави се всичко, за да се подразни Русия и да се антагонизират тези страни спрямо Русия", заяви говорителят на Кремъл.

Орбан, в интервю за унгарското държавно радио, свърза планираните пари от ЕС за Украйна с десетки милиарди евро, които Брюксел е замразил за Унгария поради отстъпление от демокрацията и опасения за корупция.

"Това е чудесна възможност за Унгария да покаже ясно, че трябва да получи това, което заслужава. Искаме да бъдем третирани справедливо и сега има голям шанс да го потвърдим", отбеляза унгарският министър-председател. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
5
 
5
 
! Отговори
Другарят Путин преди 4 месеца
Предайте се или ще бъдете унищожени! Съпротивата е безсмислена, атаката е самоубийство!
57
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Майора.Бегай там в Украйна и си реви,а не ни занимай с нея.
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Между интереси на Унгария и интереси на Русия би трябвало да има разлика все пак.
55
14
 
14
 
! Отговори
българин преди 4 месеца
то да те похвалят военнопрестъпници от Кремъл си е голямо унижение. Мен ако някой от хората на Путин ме погвали няма да мога да гледам децата и роднини, приятели в очите и ще се самоубия.. Голям резил за Орбан
54
13
 
9
 
! Отговори
тридневнаРУизлагация преди 4 месеца
Според логиката на платените руски *** на времето американците трябва да подпомогнат хитлер за да свърши по-бързо войната. руските *** трябва да разберат, че "Насила може да заведеш коня до реката, но насила не можеш да го накараш да пие вода"! тактиката с извиване на ръце май не върви и Путин сам падна в собствения си капан...Сега ще се вари в собствен сос..ха.ха
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Орбан и Ердоган са приятели.
52
9
 
11
 
! Отговори
Майора преди 4 месеца
69 , а амбициите за възстановяване на великата Руска империя , подкрепата за Македония , хибридните атаки , изказвнията срещу България , защитата на Русия от такива като теб и разни копейкаджии и комунисти , които искаха страната да е шестнадесета република на бившия СССР? А това че цените на българските стоки бяха по евтини в Русия?
51
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нали Орбан е на хранилка на Путин, получава официална похвала!
50
14
 
16
 
! Отговори
Един там преди 4 месеца
Орбан си защитава Унгарските интереси, хич не му пука нито за Русия, нито за Украйна...
49
14
 
16
 
! Отговори
до Майора преди 4 месеца
А войните които водеше сащ са законни така ли да го разбирам. И в Газа се убиват мирни жители и то от 50 години ама нищо не споменаваш. Познавам много Украинци които са избягали от Украйна много преди СВО. И всичките осъждат фашизма в Украйна и са напуснали защото са знаели какво ще стане. Това което стана с нашата страна го направиха американците до преди това ние бяхме едно с Русия. Нашите започнаха да убиват и изнасилват Рускоговорящите и затова е тази война казват те.
48
12
 
17
 
! Отговори
Майора преди 4 месеца
Жалки сте анонимници , да защитавате страна , която води незаконна война и убива мирни жители и деца и разришава сгради уж като военна операция! А ако това се случи на вас , така ли ще разсъждаате?
47
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Oрбан е в тотална изолация, поставен под огромен натиск и при това с влошаващи се позиции сред собствения му народ, заради про-руските му позиции! На следващи избори Орбан е пътник
46
13
 
12
 
! Отговори
до 59 преди 4 месеца
Е друго си е да *** американски .ишки и да ядеш краварска тор. Орбан е най адекватен в момента от всички в ЕС и доказва, че мисли за страната си. Последствията за България след като Русия смачка Украйна ще са катастрофални. Ама вмiрисания кравар откъде акъл да помисли малко. Давам ти лек пример представи си Руснаците спрат ядреното гориво и да обслужват нашия АЕЦ, след това да ни отнемат оръжейните лицензи. Това е един малък пример как могат да ни закопаят още под дъното защото ние сме на дъно
45
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Омразата, която ни се насажда срещу Русия е направо за психиатрия. Ние нямаме никакъв интерес да мразим Русия и да я превръщаме във враг. Но ето така накараха украинците да мразят от все сърце и душа. Резултата-хиляди полета гробища. И нас ни тикат натам. То един американски сенатор изплю камъчето-целта на щатите е да унищожат православието и нашите ценности. Пък вие си летете в западните облаци, заоблачени ит западни розови мечти.
44
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Спокойно, Орбан е ясен. Както го посъветваха да излезе при гласуването за членството в ЕС, така ще го посъветват да излезе при новото гласуване за тази помощ. Просто Орбан се опитва да измуфти с типично комунистически прийоми някой евро и за Унгария. Вече дали ще му дадат за да минат нещата по-гладко или ще решат да го кастрят ще видим. Засега май се очертава второто.
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Виена - Будапеща - Братислава!
42
7
 
12
 
! Отговори
350 000 преди 4 месеца
Руски войници до тука! Как ще обясни това число Путин?!
41
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЕС няма пари за себе си, ще праща на Украйна. Болен здрав носи, както се казва. А в Брюксел баш столицата на ЕС е страшно - навсякъде дилъри, пропадняци и бежанци. Много пропадна този град. После ми хвалете ЕС друг път.
40
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За Орбан важи поговорката, че който седи на два стола пада. Скоро ще му покажат среден пръст и от двете места.
39
9
 
15
 
! Отговори
абе преди 4 месеца
не съм видял и чул някой от донбаските републики да бяга към киев, значи са руснаци и са на своя земя...значи зеления плъх иска да заграби руски земи!