Войната в Украйна с нов фронт: Атаки с дронове застрашават ключов маршрут на Русия за петрол

Потокът от петродолари към Москва е част от финансирането на войната
23 яну 2024 18:37, Анисия Иванова
146
Войната в Украйна с нов фронт: Атаки с дронове застрашават ключов маршрут на Русия за петрол
Снимка: БГНЕС/EPA

Във войната на Русия срещу Украйна се отвори нов фронт, който подчертава уязвимостта на износа на петрол от западните пристанища на нацията след съобщения за атаки с дронове срещу съоръжения на балтийското крайбрежие.

Миналата седмица първият украински дрон достигна Ленинградска област на Русия, на около 1000 километра от границата. Този дрон е бил свален над частния петролен терминал в Петербург, без да причини щети, според руските власти.

Втората атака с дрон в неделя, според запознати е организирана от тайните служби на Украйна, беше по-разрушителна. Това предизвика пожар, който затвори завода за газов конденз на "Новатек" в пристанището на Уст-Луга, който доставя гориво на руската армия, според служител, който говори при условие за анонимност.

Съоръжението също е близо до някои от най-важните терминали за износ на петрол в Русия. Тъй като войната в Украйна отново навлиза във фаза на изтощение, насочена към енергийната инфраструктура, тези атаки тревожат наблюдателите на петролния пазар.

"Редовните атаки или по-мощни дронове могат да нарушат операциите на балтийските пристанища и да доведат до намаляване на обемите на износа“, каза Сергей Вакуленко, ветеран от индустрията, прекарал десет години от своята 25-годишна кариера като изпълнителен директор в руски производител на петрол. Ако това се случи, „Русия няма да има много жизнеспособни алтернативи“.

Поддържането на стабилен износ на петрол от Русия е от решаващо значение за Кремъл, който получава около 30% от общите бюджетни приходи от енергийната индустрия на страната. Потокът от петродолари помага да се финансира войната в Украйна, която наближава третата си година, като същевременно финансира вътрешните разходи в навечерието на президентските избори през март.

Сериозно прекъсване на балтийския износ също би се усетило в целия свят. Русия е сред първите три световни производители на петрол и най-големият доставчик за Китай през миналата година. Пазарът на суров петрол вече е в повишена готовност след атаките срещу корабоплаването в Червено море и въпреки подкрепата си за Украйна, Западът не желае руският петрол да бъде изтеглен от световния пазар поради въздействието, което би оказал върху цените.

„Спирането на балтийския износ би било голям шок“, каза Виктор Курилов, старши анализатор на петролните пазари в консултантската компания Rystad Energy A/S.

Два големи балтийски петролни терминала, управлявани от държавната "Транснефт" - Уст-Луга и Приморск - доставят около 1,5 милиона барела на ден, повече от 40% от общия морски износ на Русия средно от януари до ноември миналата година, според изчисления на Bloomberg, базирани на данни от индустрията. В допълнение, някои товари от казахстански суров петрол също се товарят в Уст-Луга.

Съоръженията зареждат повече от 75% от Urals, основната смес от суров петрол и износ на Русия, която се доставя до десетки държави, според данни от Kpler.

В случай на нападение би било почти невъзможно за руските производители да пренасочат потоци с такъв размер към което и да е друго пристанище, според анализатори.

В Баренцово море има експортни терминали, но те са „достъпни само с железопътен транспорт и имат ограничен капацитет“, каза Вакуленко, който сега е учен във Фондацията Карнеги за международен мир в Берлин. „Маршрутът до Китай и тихоокеанските пристанища е запълнен, така че нито един барел не може да бъде отклонен натам.“

Черноморското пристанище Новоросийск може да приеме допълнителни 300 000 барела на ден, което не е достатъчно, за да покрие потоците от Уст-Луга, изчисли Виктор Катона, водещ анализатор на суровия петрол на Kpler. Освен това Новоросийск е още по-уязвим за атаки от въздушни дронове от украинска територия и съществува заплахата и от морски дронове, каза Вакуленко, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Износът на суров петрол беше спрян за кратко в неделя след атаката с дрон срещу съоръжението на "Новатек", но беше възобновен в понеделник сутринта, според данни от проследяване на кораби, събрани от Bloomberg. В момента рискът от пълно спиране на балтийските доставки изглежда минимален, каза Курилов от Rystad.

За да се противопостави на по-нататъшни атаки, Русия постави ключовата си инфраструктура в балтийския Ленинградски регион в „режим на повишена готовност“, според регионалните власти.

"Отделите за сигурност и правоприлагащите органи получиха заповеди да унищожат безпилотни летателни апарати, ако бъдат открити в територии“ в близост до регионалната стратегическа инфраструктура", съобщиха властите в изявление на Telegram късно в неделя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
завода за газов конденз на "Новатек" в пристанището на Уст-Луга, който доставя гориво на руската армия????? баааааа тия кога минаха на газ. И вече не ми се четеше.
130
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Новатек ще направи тримесечна почивка след разрушителна украинска атака срещу руския терминал за втечнен газ край Ленинбург. По спешност С 400 от фронтовата линия се преместват 1000 км на север за да защитят петролните терминали на Балтийско море.
129
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много обичам да чета как Русия вече загубила войната и как Украйна проси помощ.
128
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този, дето е писал статията не мисли. Последно, износът на петрол ли е застрашен или доставките, забележете, на СПГ за руската армия, от Балтийско море. Човек ще си помимли, че руснаците воюват някъде отатък Атлантика.
127
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бандеровците са добри в Тероризмът!
126
9
 
14
 
! Отговори
обективен преди 3 месеца
Фашистите от Оссрайната преминаха към терористични актове.Така е винаги ,когато предстои агонията на подобни иззроди.
125
12
 
13
 
! Отговори
За Витков преди 3 месеца
До 122 , То понеже в Русия една демокрация направо никой да не мърда! Дори нямаш право да си против тази война, толкова им е демократично в Московията.
124
11
 
9
 
! Отговори
До127 преди 3 месеца
Батко Словакия какво е казала ,никой не го е...! Никой в цивилизования свят нямаше да сключи примирие със страна агресор. Примирие имаше и Русия пак го потъпка. 2014-та всички си затвориха очите за Крим и това което сътвори Путин в източна Украйна. Търпяха му простотиите с разни Мински споразумения и прочие ,и се видя, както с Грузия, Осетия,Приднестровието и т.н. на руснак вяра не може да имаш. Не ,че на англосаксонци може да се вярва *** онези поне не ламтят за територия последните 100 години.
123
6
 
4
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 месеца
До епилог: Така или иначе, написал си поредната г'лупост по рософобската опорна точка.
122
11
 
8
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 месеца
Ще го решат проблема на тези дронове. Балтийските пристанища са далеч от Украйна, докато стигнат до там някакви дронове, няма как да не ги засекат. Това не е хиперзвукова ракета.
121
11
 
9
 
! Отговори
Слава на Русия преди 3 месеца
Село Крахмальное е вече руско. Руската армия настъпва по всички направления.
120
13
 
12
 
! Отговори
епилог преди 3 месеца
Русия така или иначе загуби войната. Всичко останало е посредствия.
119
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 123 Има ли демокрация ? Дори в официалните медии се прокрадват тематики.Сутринта 23..01 нова тв . говориха за демпкрацията ,която се изтурка и трябва да има промени ...вече и децата не вярват в думата . Една дума не прави делата !!!
118
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 122 Русия демократична ли е? Що се правите на луди. Това да не ви е Русия да лъжете хората и да ги манипулирате чрез убийства и заплахи. Тоталитарната идеология приключи през 20век. Там ще си останете и вие. Човечеството много порастна и такива тумори, ще бъдат оперирани. Само стой и гледай
117
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 121А какво направи фаш Украина ,Забрани Партиите освем на Зеления дявол .Дали е тоталитарна или фашиска ? ВСЕ ЕДНО .Тези които я подкрепят ,подкрепят една Недемократична страна.
116
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 118 Шматка, руска. Защо не разпространяваш отровата си в русия. Нали е свободно там, демокрация. Знам ви всичките номера, роби. Фашист с фашист. Ако беше фашизъм да сте по затворите, шматки. Точно, както правите в русия с опозицията. Кой е фашист. До кога ще се криете зад себе си?
115
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 115Фазизма е също без резолюция на ООН да нападаш държави ,Израел го направи ,Сащ са го праавили хиляди пъти ! Факт . Русия нападна Украина вярно е , фашизма там беше факт + това американците подготвяха укр, за нато. Да нападаш фашизма за да защитиш соб. си д-ва .Какво е . Битка срещу фашиските системи .
114
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия няма шанс да спечели война с НАТО с ковенционални оръжия.Съотношението на силите е 1 към 10 за Нато.При такъв сблъсък шанса на руснаците е само ядрено оръжие.
113
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво е фашизъм. Определете го най-накрая. Ако беше фашизъм украинските шматки щяхте да сте по затворите. Но не сте. Знаете ли какво е? Украинските фашисти използват демокрацията да сеят отровата си. За фашизъм ще ми говори фашистът украинец!
112
1
 
10
 
! Отговори
Капитан Клос преди 3 месеца
Задава се най Голямото учение на Нато от 40г.насам,пред носа на руснаците с много техника и 90 000 военнослужащи от 50 държави.Одговора на Путин е,кръжене на разтояние от тях на изтребители и самолети с ядрено оръжие.Ще се плашат взаимно.