Съпругите на мобилизираните войници - най-големият враг на Путин в момента

Движението им става все по-гласно
24 яну 2024 22:30, Нели Христова
268
Съпругите на мобилизираните войници - най-големият враг на Путин в момента
Снимка: Twitter

Жената стоеше сама до Кремъл с протестна табела в ръце, когато внезапно беше задържана от полицията. Арестът на демонстранти не е нищо необичайно в Москва, но това беше различно, защото Мария Андреева е съпруга на руски войник, който се бие в Украйна.

"Нашите момчета умират на фронта за властите, а те задържат съпругата на мобилизиран войник - можете ли да повярвате?", извика тя, докато я отвеждаха. Надписът й гласеше: "Свобода за мобилизираните! Върнете нашите съпрузи, бащи и синове!"

По-късно тя беше освободена без обвинение, вероятно защото Кремъл иска да избегне привличането на внимание към подобни протести.

През последните седмици 34-годишната Андреева се превърна в най-публичното лице на нарастващо движение на съпруги и майки, които се опитват да притиснат президента Путин да върне съпрузите и синовете им у дома от войната. Русия извика около 300 000 мъже в армията през септември 2022 г. Тези, които не са убити или ранени, остават на фронта и не е ясно кога ще им бъде разрешено да се върнат.

"Войната в Украйна е грешка и ще трябва да платим скъпо за недалновидността на нашето правителство", каза Андреева пред The Times след ареста й в Москва. "Тази война е нужна само на властите. Това не донесе на хората нищо друго освен нещастие."

Съпругът й, чието име тя отказа да назове, е бил масажист преди войната и двойката има двегодишна дъщеря. Той можеше да избегне набора, каза тя, но се записа от чувство за дълг. Братовчед й също е на фронта.

Тя обвини властите, че са излъгали мобилизираните войници, като са им казали, че ще бъдат в Украйна между шест месеца и една година и че няма да бъдат изпратени на фронтови позиции. "Те ни измамиха", казва тя. "Всъщност бих казал, че ни прецакаха."

Разпръснатите женски протести, петиции и директни призиви към Путин стават все по-видими, разкривайки пукнатини в руското общество почти две години след нахлуването в Украйна. Смята се, че Кремъл е казал на служителите да спрат разрастването на демонстрациите на всяка цена. "Убеди, обещай, плати. Всичко, стига да не излиза на улицата", е било казано на служителите, според Insider, опозиционен уебсайт.

"Съпругите на мобилизираните войници се превърнаха в истинска болка в задната част на руските власти", каза Майкъл Наке, руски журналист в изгнание, който е противник на войната, в скорошно онлайн видео. "Те бавно се превръщат в истинско движение. Властите не разбират какво да правят с тях, защото от една страна това са врагове, които показват, че не всичко е толкова розово, колкото Путин твърди. Но от друга страна, това са жени, които казват, че като цяло са за войната и победата над Украйна."

През ноември Андреева каза, че "специалната военна операция" на Кремъл е била необходима, защото след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Украйна е била оставена "да се носи свободно, като труден тийнейджър, а това не трябваше да се случва".

Тя настоя, че не е променила възгледите си, но призна, че сега "не е сигурна, че нашите власти са направили достатъчно, за да не водят война".

Тя споделя, че съжалява за народа на Украйна, чиято родина е опустошена от нашествието на Путин, но също така повтори пропагандата на Кремъл, че клането на стотици цивилни в Буча през 2022 г. е било инсценирано от Киев, за да дискредитира руската армия. Тя отказа да коментира бомбардировката на Мариупол, украинския пристанищен град, или фалшивите обвинения на Путин, че президентът Зеленски е нацист.

Парадоксално обаче, Андреева също предупреди, че Русия ще бъде изправена пред мрачно бъдеще, ако Путин остане на власт. "Настоящият му мандат беше пълен със закони и действия, които са срещу хората", каза тя.

Тя е била аполитична преди войната и никога не е гласувала за Путин. На въпроса за кого е гласувал съпругът й на президентските избори, тя каза, че никога не е обсъждала това с него. "Сега осъзнавам, че това е странна ситуация", каза тя.

Друг протестиращ, Мария Ишкова, каза, че е пътувала от Санкт Петербург до окупираната от Русия Украйна, за да прекара Нова година със съпруга си, също наборник, само за да бъде информирана, че той е бил убит. "Нашите мъже умират за нищо", каза тя във видео, публикувано от The Way Home, канал в Telegram, създаден от съпругите и майките на мобилизираните войници.

Каналът, който има около 40 000 абонати, добави собствено послание към Путин и други висши руски служители: "Да горите в ада".

Най-лошият сценарий за Путин би искал съпругите и майките да излязат по улиците в големи количества преди президентските избори, които се очаква да бъдат толкова строго контролирани, както винаги, през март.

В събота Андреева и редица други съпруги изразиха недоволството си в един от предизборните офиси на Путин в Москва. На фона на гневни сцени Андреева каза на предизборния щаб на руския лидер, че „никой не ни е нападал“ и че не разбира какво прави съпругът й в Украйна. — От какво ни защитава? тя попита.

Един служител се опита да я успокои, като намекна, че би било грешка да се демобилизират мъже като нейния съпруг, защото това би било удар върху мъжката им гордост. "Ако не им харесваше, нямаше да отидат там. Щяха да напуснат страната", каза тя.

Наскоро Андреева се срещна и с Борис Надеждин, потенциален кандидат за президент, който се обяви против войната. Тя се противопостави на политиката на Кремъл да дава президентски помилвания на затворници, включително тези, които са били осъдени за ужасяващи убийства, в замяна на шест месеца в Украйна. "Съпругът ми е в окоп от февруари. Защо нашето общество не се интересува, че нечовешките затворници – канибали, серийни убийци и така нататък – са били освободени?" — попита тя.

Татяна Становая, руски политически анализатор, каза, че срещата с Надеждин е "раздразнила" Кремъл, тъй като е рискувала да се изтъкнат оплакванията на жените. "В момента Кремъл не смята това движение за опасно. Основната тактика е да се опитате да го омаловажите. Но с течение на времето този проблем ще става все по-остър", каза тя.

Някои от жените казват, че са били предупредени от полицията, че ще бъдат обвинени в екстремизъм, ако продължат да говорят. Каналът Way Home Telegram каза миналия месец, че някои войници са получили заповед от службата за държавна сигурност на ФСБ да накарат жените си да "млъкнат".

Андреева каза, че много добре разбира, че тя и другите съпруги може да бъдат арестувани. "Много лесно е да бъдеш обвинен в престъпление за критика на властите в Русия", каза тя. "Но аз действам в интерес на семейството си."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
0
 
2
 
! Отговори
путин умря през2022 преди 2 месеца
Европа и Украйна ще решават кога ще изчистят терористите
189
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много съм благодарен, че моите баби и дядовци са емигрирали от Русия в България. На който му харесва какво се случва в Русия - да заминава.
188
1
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
Вчера рускиня майка на две деца, днес - западен агент и предател на партията.
187
2
 
6
 
! Отговори
ГЪДЮ преди 3 месеца
Само съпругите в началото, но и не само те после могат да свалят тоя дивак!!!ОТВЪТРЕ може да стане работата, но иска д.***.Пример-Навални/за дуп.т./.
186
5
 
5
 
! Отговори
КОЧО преди 3 месеца
Прави впечатление следното: по данни на Русия в самолета имало двама-трима охранители и десетки военопленници,плюс трима екипаж.За десетки пленници трима охранители...Нищо че ги готвели за връщане,все още са пленници.
185
8
 
7
 
! Отговори
Хахо преди 3 месеца
Стига сте писали глупости за Русия.
184
1
 
4
 
! Отговори
Прасчо преди 3 месеца
Маймунки,скоро ще имате поле за действие, където ще можете да осъществите своите желания. Обратен път няма да има
183
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пълни магазини с храни- купувачи тук там- няма опашки- гладни работещи- благодарете на бащицата- какво ли можеш да си купиш ако заплатата ти след 25% данъци е около 300/900лв а за пенсиите е още по гладно цени на храни като тук- тежък им е живота- гладомор, Сталин, Путин и пак глад- тежка съдба.
182
2
 
12
 
! Отговори
Monika преди 3 месеца
В този чат има много недорасли хора. Как е възможно да мислиш,че рускините искат мъжете им да се върнат, а на украинските да се трепят?Колко пъти вече украинки призовават Зеленски да демобилизира мъжете им.
181
9
 
16
 
! Отговори
Путин е най-големият преди 3 месеца
терорист от Азия. Търсен е жив или умрял от международния криминален съд за отвличане на хиляди деца . Щом като се занимава с толкова много деца , това жуже е и най-големия педофил.
180
12
 
3
 
! Отговори
Хм преди 3 месеца
След като 80% от жените се развеждат, само не казвайте, че си обичат мъжете. Па ако им дадат по един апартамент, сами ще пратят половинките си на фронта(с надежда да ги убият) .
179
9
 
14
 
! Отговори
gaga преди 3 месеца
Да. Решетки и съд за наnиканоtо от страх Джудже
178
8
 
13
 
! Отговори
Хага преди 3 месеца
Да. Решетки и съд за наnиканоtо от страх Джудже
177
11
 
17
 
! Отговори
$$$ преди 3 месеца
Новоизлюпения фюрер, фашист Пиютин го е страх от пияните мамаши! Тоя ще остане в историята като най страхливия диктатор!
176
10
 
19
 
! Отговори
@ @ @ преди 3 месеца
Руските мужици са като овце на заколение. И да мисля и да не мислят черните чували и груз 200 вече са им назначени. Кремълския джуджак яко се е заел да занули Русията.
175
12
 
6
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Първото нещо което умира по време на война е истината!Мога много добре да си представя обаче че т.нар. "братушки" са натоварили военнопленниците заедно с амуниции... Че като го свалят самолета да могат да разправят на цял свят колко са лоши украинците... Типична гадост по време на война. Няма да се учудя ако украинците са знаели и въпреки това с свалили самолета... Съшо така типична логика за военно време... Печелят англо-американците! Това е!
174
22
 
14
 
! Отговори
Мишо преди 3 месеца
Да, ама НЕ! Руското общество е сплотено както никога до сега! Иска ви се цинични убийци и нацисти.
173
1
 
1
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 месеца
Коментар 154 е от мен, rambaldievskievich. Кеф ми е, че без да искам (т. е., без да пиша ник-а си), коментарът е бил пуснат като анонимен, понеже щеше да е в цензурното небитие иначе.
172
10
 
10
 
! Отговори
александр морозов преди 3 месеца
И като дойдат рАшистите ще цъфнем и ще вържем? На рАшистите им трябват ВАШИТЕ ПАРИ и месо за фронта. Това чка БГ. като дойдат рашистите - вдвоци, глад, мизерия и козируване пред кремъл. Но ще има да почакате. РФ ще бъде съсипана благодарение на политиците, които я управляват. Те между другото управляват и вас, чрез тези които псувате всеки ден.
171
3
 
16
 
! Отговори
Роза преди 3 месеца
Ами разбира се!Нима българските жени щяха да се радват,ако мъжете им умираха на фронта по волята на изперкали политици?!!!!