Турция предпочита да запази руските С-400 в спора за F-35?

Отказът на Анкара сигнализира за напрежение със САЩ
6 фев 2024 19:50, Анисия Иванова
59
Турция предпочита да запази руските С-400 в спора за F-35?
Снимка: БГНЕС/EPA

В неделя външният министър на Турция Хакан Фидан даде знак, че предпочита да запази руските системи за противовъздушна отбрана, от които Вашингтон иска Анкара да се откаже, ако иска да закупи изтребители F-35.

Коментарите на Фидан по време на интервю за телевизия AHaber дойдоха само седмица след посещението на изпълняващата длъжността заместник държавен секретар на САЩ Виктория Нюланд в Турция, която заяви, че САЩ могат да обсъдят връщането на Турция в "семейството" на изтребителите F-35, ако спорът за придобиването от Анкара на руски ракети С-400 бъде разрешен.

Вашингтон наложи санкции на турската отбранителна индустрия заради придобиването на С-400 с аргумента, че това представлява риск за бойните самолети от пето поколение F-35.

Продължаващият отказ на Турция да се откаже от усъвършенстваните руски С-400 показва, че напрежението в отношенията със САЩ продължава да тлее, въпреки че Вашингтон уведоми Конгреса за продажбата на военни самолети F-16 на Анкара след ратифицирането на членството на Швеция в НАТО.

Държавният департамент на САЩ също така одобри продажбата на изтребители F-35 на традиционния съперник на Турция - Гърция. Докато съседните Гърция и Турция работят за изграждане на приятелски връзки, те внимателно следят военния си потенциал. А Турция сигнализира за готовност да придобие F-35, ако продажбата не е под условие.

Турция произвеждаше около 900 части за F-35, включително части за централната част на фюзелажа и дисплея на пилотската кабина, и иска да получи компенсация за финансовите си загуби, каза Фидан, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

"Ако успеем да се справим с въпроса за С-400, което бихме искали да направим, САЩ с удоволствие биха приели Турция обратно в семейството на F-35", заяви Нюланд пред телевизия CNNTurk на 29 януари. От думите ѝ не стана ясно дали САЩ ще позволят на Турция да се включи отново в производството на F-35.

Турция се насочи към закупуването на F-16, за да обнови остарелия си флот от американски военни самолети, след като САЩ изхвърлиха страната от програмата за F-35. Сега Анкара не очаква противопоставяне от страна на Конгреса на САЩ на продажбата на Lockheed Martin Corp. F-16.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
1
 
! Отговори
ХАХАХААХХАХ! преди 2 месеца
Е, изглежда все пак турците имат едно на ум за НАТО. А не като нашите "Нарежете си техниката!" - "ЙЕС СЪР!". Не бих се изненадал и самолети да поръчат от РФ по някое време. Може би като извадят Су-75.
51
2
 
11
 
! Отговори
Накратко : преди 2 месеца
Според Иван Анисий, Натовска Турция харесва руските С-400 вместо американските хвърчила Ф - 35...Но това не е демократично!Не е трансатлантическо!Не е полит-коректно!А трансатлантическата демократична американска територия БългЕрия изпълнява чинно и усърдно инструкциите на партньорите си в поза партер за закупуване на хартиени Ф-ки,въображаеми ядрени реактори и стари пребоядисани джипове от Пиндостан!Само БългЕрия си подарява държавата на ръчно управление от Посолството!
50
0
 
0
 
! Отговори
асаане питай 0джата преди 2 месеца
"турската армия като числен състав е първа в НАТО......" след като си събуеш клефките....
49
5
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Логично - американските ф-35 още не могат да летят.
48
1
 
5
 
! Отговори
Хмм, Кондьо, преди 2 месеца
с тази злощастна гротеска, наречена армия, даже и себе си в огледало няма да победиш. Подарък от съюзниците.
47
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Американците голяма реклама направиха на С-400 като не дават самолети на този който ги има. Защото Гърция има С-300 и на Гърция и дават F-35 без проблеми. Значи от С-300 не се плашат, а от С-400 се плашат. Франция не иска проблеми в Алжир и затова не натискат САЩ да им правят проблеми и алжирците са си купили С-400. Иначе ако се размъти водата и в Алжир и франсетата ще глътнат вода с бежанците както стана с либийското отворено море и Италия.
46
6
 
19
 
! Отговори
Естествено, че преди 2 месеца
няма свалени 35-ци, като налитат само там, където няма ПВО. Все едно да ми кажеш, че супер-самолетите им са ударили без загуби село Три водици. Между другото, може да си поправите данните - турската армия като числен състав е първа в НАТО, не втора. Иначе С-400 било заплаха за ефките. Ще ме уморят от смях. Като са толкова ненадеждни тези системи, защо Турция ги иска, и защо някои вият на умряло, че друг ще ги има.
45
4
 
20
 
! Отговори
Northern преди 2 месеца
С-400 представлявали риск за бойните самолети от пето поколение F-35?! И това го казват САЩ. Някой може ли да ми обясни. Аз мислех, че системите са ненадеждни...
44
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Освен това, Турция искаха от САЩ да си закупят американски системи аналог на С-400, обаче американците им отказаха, защото искаха да слушат Израел какво им каза. Тогава Турция реши да купи руски системи С-400.
43
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пак по тая причина, че САЩ угаждат на Израел и Франция, затова имат сметка от силна Гърция, а не от силна Турция. Нали гърците постоянно правят провокации в Егейско море. Франция редовно продава оръжие на Гърция. И САЩ им продават оръжие на гърците. Гърция има системи C-300, за С-400 не знам, май нямат С-400, обаче пък на тях им дават самолети F-35 без никакъв проблем и без да ги бавят. За Турция обаче ги бавеха, нищо, че Турция даже беше в началото една от страните участващи в разработката.
42
4
 
18
 
! Отговори
подмяна преди 2 месеца
"остарелия си флот от американски военни самолети" хабер си нямате колко е остарял флотът им от самолети. у нас само медицинският хеликоптер от предната седмица е по-нов от самолетите във ВВС на Република Турция. ДЪРЖАВА, която си знае интереса. имат да си вземат милиарди долари, пазар от 80 милиона са, и няма как да бъдат заобиколени. накрая ще имат и С-400, и Ф-35, а форумните експерти ще надуват бузиииии!
41
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Проблемът е съвсем друг. САЩ има изгода да угажда на съюзниците си Израел и Франция повече отколкото на Турция. За турция даже май въобще няма изгода ако съдим, че САЩ подкрепят Израел за да могат евреите да доставят оръжие на кюрдите и на терористичните организации в Близкия изток, да правят размирици и САЩ да печелят от проджби на оръжие, а Израел да печели от слаби съседи които да не са им заплаха.
40
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нагледно видяхме какво може С-400 в Русия. Всичко минава на парад покрай него. Един доста по-стар Панцир върши работа. А за Пейтриът да не говорим- 3 поколения напред.
39
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По-добре С-400, отколкото чертежи на Ф-35.
38
15
 
13
 
! Отговори
Практиката е преди 2 месеца
1. Който е с Русия....стига до просия.2.Който е срещу САЩ... икономически запада ....и....валутата му пада...
37
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинците редовно пукат Крим, пазен от С400!
36
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За едното знаем че работи, а за другото че не става за летене.
35
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Втората по големина натовска армия предпочита руските системи пред безаналоговия американски самолет, иначе НАТО било единно ахахах
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До до 30. Въшки има.
33
9
 
11
 
! Отговори
абе преди 2 месеца
(русия туй, русия онуй....пък всеки държи на руското въоръжение! значи е най доброто!....през виетнамската война единамерикански командир видял пехотинеца да носи автомат калашников и питал - защо носиш това руско нещо?...това нещо работи, сър - бил отговора!