Държави от ЕС готови да купуват боеприпаси от цял свят за Украйна

Около 15 страни са готови да се присъединят към инициативата
27 фев 2024 07:50, Анисия Иванова
98
Държави от ЕС готови да купуват боеприпаси от цял свят за Украйна
Снимка: БГНЕС/EPA

Няколко европейски държави, включително Франция, подкрепят идеята Европейският съюз да купува боеприпаси, произведени извън Европа, за да продължи да подкрепя военните усилия на Киев, заявиха участниците във вчерашната конференция в подкрепа на Украйна в Париж, предаде Франс прес.

Това предложение, инициирано от Чехия, "се радва на голяма подкрепа от няколко държави", заяви чешкият министър-председател Петър Фиала след конференцията, на която в Елисейския дворец се събраха повече от 25 държави, съюзници на Киев.

"Това е много силно послание, което се отправя към Русия", каза чешкият лидер, като увери, че около 15 държави са готови да се присъединят към тази инициатива, която има за цел да отговори на недостига на боеприпаси, по-специално артилерийски снаряди, за Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон смята, че чешкото предложение е "в съзвучие" с досегашната политика на ЕС и обяви, че Париж ще се присъедини към него.

"Ние /.../ помолихме държавите, които не са членки на ЕС, да предложат решения /.../ и затова ще участваме в тази инициатива", заяви на пресконференция френският президент и добави: "Единствената цел е ефективност".

Нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че страната му ще предостави "над 100 милиона евро" за чешкия план и че "други държави ще я последват".

"Що се отнася до боеприпасите, има много добра чешка инициатива за закупуване на боеприпаси и снаряди от цял свят за Украйна", посочи Рюте.

Той отказа да уточни кои държави извън Европа може да бъдат помолени да произведат тези боеприпаси. "Това е тайна", каза Рюте.

Няколко държави, включително Франция, Германия и Италия, подписаха двустранни споразумения за сигурност с Киев през последните седмици, но ЕС, който е предоставил военна помощ на стойност 28 млрд. евро от началото на войната, се затруднява да изпълни ангажиментите си, особено по отношение на снарядите.

ЕС си беше поставил за цел да достави един милион снаряда на Украйна до март, но няма да успее да я изпълни. "Трябва да признаем, че не разполагахме с този един милион. Така че това несъмнено беше неразумен ангажимент", заяви Макрон.

Португалският министър-председател Антонио Коща, който също участваше в конференцията в Париж, увери, че министрите на отбраната на ЕС ще представят "в рамките на следващите 10 дни конкретен план за укрепване на капацитета за поръчка на боеприпаси в подкрепа на военните усилия на украинския народ".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
2
 
! Отговори
Нашата индустрия преди 1 месец
да се пренасочи да продаваи на двете страни! Така биха направоли Евреите и всеки заклет капиталист.
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да купим копия от папуасите така ще отиват на укрознамената... шарения
76
0
 
4
 
! Отговори
Един виц потемата преди 1 месец
Аз да съм луд, бе. Колко пари имаш за да ти продам патрони и продължавай да бягаш ...."
75
0
 
4
 
! Отговори
Един виц по темата преди 1 месец
Израелски танк преследва палестински терорист в пустинята. Терористът тича пред танка, обръща се от време на време и стреля с автомат Калашников. В един момент патроните му свършват, терористът пада на колене пред танка и се се моли предсмъртно на Аллах очаквайки танка да го сгази. С учудване обаче вижда, че танка спира и от люка се подава израелски войник, който го пита: Патроните ли ти свършиха, а? Терористът отговаря: "Да. И сега ще ме убиеш ли?".Израелския танкист се ухилва и отговаря:
74
1
 
5
 
! Отговори
тя преди 1 месец
Тези държави от ЕС не виждат ли недоволството на гражданите си,че го закъсват точно от тази Украйна !
73
1
 
2
 
! Отговори
За оръжията ... преди 1 месец
Кой реално произвежда оръжия и боеприпаси извън старите членки на Варшавския договор и САЩ? Отговорът се намира много бързо в Гугъл: Иран, Северна Корея, Япония и Турция. А сега да видим от кого либерастите могат да купят.
72
1
 
3
 
! Отговори
Аз съм ЗА ... преди 1 месец
Имам няколко тесли, една брадва и кози крак ... предлагам ги изгодно и чакам оферти да ми ги купят и изпратят на украинците .... му-ха-ха-ха
71
1
 
3
 
! Отговори
Сполай им ! преди 1 месец
И като се разшетат по света за оръжие и боеприпаси, ще трябва да ги купуват ... от Путин, понеже другаде нямаааааа. Смешни и жалки евролиберасти!
70
0
 
1
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
С "...готови да купуват..." не става. Става с "купуват". С това става.
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като има президенти/премиери на държави от ЕС и света, желаещи да закупуват оръжие за Украйна -моля, да купуват, съзнавайки, че реално и те участват във войната срещу Русия. Същото важи и за България, която е съсед по море с Украйна. Предполагам, че Русия в случай на необходимост ще си използва правото на отговор. Защо Германия, Франция, Белгия, прибалтийските държави и Румъния, България не използват правото си да бъдат явни съюзници на Украйна?
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Премьер Словакии Фицо заявил, что вс оружие мира не поможет Украине победит
67
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
гледаме как се управлява ес и разбираме защо векове наред са гонили гейзерите и са ги обявявали за психичноболни... затова, преди да гласувате, четете история..
66
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Христо Христов Защото има платени от САЩ политици в целия ЕС и страните от НАТО. Тези платени лобисти в крайна сметка принуждават да се купува САЩ оръжие... Което е създадено за специфичните САЩ нужди а не за нуждите на съответните страни. Ето ти пример Великите МРАВ МаксПро. В Украйна ги наричат ехидно мечтата на гранатометчика защото са много високи(3м) за разлика от Руския Тигър(2м) или Хъмвито(1,8м). И Ако Хъмвито и Тигъра са свръхпроходими МаксПро се обръща от първат по-дълбока локва...
65
4
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Боби/66 "Но въпросът е защо ЕС с изключение на страни като Унгария, Чехия купуват само от САЩ." - защото така искат европейците. У нас например 85% гласуват за ЕС и НАТО.
64
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/65 "Трябва да признаем, че това несъмнено беше неразумен ангажимент." - много си беше разумен. Доставиха 350 000-380 000 и парите за 1 милион свършиха. Факт. Още ли твърдиш, че е бил неразумен ЕВРОПЕЙСКИ ангажимент?
63
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Христо Христов Да съгласен съм че съвременната немска техника е направена да печели пари и да се експлоатира при полигони условия. Но въпросът е защо ЕС с изключение на страни като Унгария, Чехия купуват само от САЩ. Ето за БГ 2 примера. Грипен отдавна щеше да лети в България(67% от цената на Грипен е САЩ военни фирми и производство) Сега историята със Страйкър.
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС си беше поставил за цел да достави един милион снаряда на бендеро-нацисткия киевски режим до март, но няма да успее да я изпълни. Трябва да признаем, че това несъмнено беше неразумен ангажимент. Сега Еесовската Зона си поставя за цел да достави милион снаряда от цял свят и след година ще си признае: това несъмнено беше неразумен ангажимент.
61
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Shark/63 "Такива долнопробни, продажни *** никога в историята на стара Европа не са управлявали." - политиците СА като гласоподавателите си. У нас 85% гласуват чужденци да ги управляват, пък после ревът. Никаква милост!
60
1
 
9
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
ЕС е готов да затрие Европа! За да подгъзува на САЩ! Такива долнопробни, продажни *** никога в историята на стара Европа не са управлявали. Все е имало некадърници, но чак такива никога. Да гъзоблизничат на една държава, създадена преди 200г от изметта на Европа!!!!!!
59
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Боби/61 "Защо не закупи немския Боксер" - добре, че не сме взели немски дефекти! Всичко що е немска военна техника е бо.... (една дума, заради която махат постове).